Ankara’da yolun ortasında bir mezar: Gül Baba Türbesi

Ankara’da yolun ortasında bir mezar: Gül Baba Türbesi

Ulus, Hacı Bayram Camii mevkiinde, yolun ortasında bulunan Gül Baba Türbesi, ilginç hikâyesi ve konumu ile görenlerin dikkatini çekiyor. İşte, gün içerisinde vatandaşlar tarafından ziyaret edilen Gül Baba Türbesi hakkında tüm merak edilenler…

Ulus, Hacı Bayram Camii mevkiinde bulunan yolun ortasında bulunan Gül Baba Türbesi, ilginç hikâyesi ve konumu ile görenlerin dikkatini çekiyor. Gün içerisinde birçok vatandaş tarafından ziyaret edilen Gül Baba Türbesinde şifa arayanlar, atama bekleyenler, evlenmek isteyenler dua ediyor. İşte, hakkında çeşitli rivayetler bulunan Gül Baba Türbesi ile ilgili merak edilenler…

turbe-1.jpg

GÜL BABA KİMDİR?

Net bir bilgi olmamasıyla birlikte, Gül Baba’nın mezarı başında oturan 80 yaşlarında aksakallı, nur yüzlü yaşlı bir amcanın ziyaretçilere, “Söylentiye göre yaşlı bir kimsenin civarda yaşadığını, yüzünün hiç gülmediğini” bilirmiş. Zamanın küçük Ankara’sı Türklerin eline geçtiğinde, yaşlı dedeye müjdeciler gelmiş ve Baba olarak anılan, çağrılan, saygı duyulan o yaşlı zata “Gül! Baba Ankara Türklerin eline geçti” diye seslenmişler Bunun üzerine o güne kadar güldüğü görülmeyen yaşlı adam gülümsemiş. Bu sebepten adı Gül Baba olarak kalmış. Bundan başka bir şey öğrenemedik” diyerek Gül Baba’nın az bilinen hikâyesini anlatıyor. Aynı zamanda türbedeki mezar taşının üzerinde yazan bilgiye göre 15’inci ve 16’ıncı yüzyıllar arasında yaşadığı görülüyor.

turbe-2.jpg

YOL ORTASINDAKİ TÜRBENİN HİKÂYESİ

Ankaralı Gül Baba hakkında bütün Ankaralılar tarafından bilinen tek hikâye Remzi Uydum’un “Ankara Evliyaları” isimli kitabında yer verilmiştir. Kitaptaki hikâyeye göre olay şu şekilde:

“Gül Baba’nın varlığı 24 yıl evveline kadar bilinmiyordu. 1961 yılında yol açma çalışmalarının sürdürüldüğü bir sırada, yol açma aracı greyder bıçaklarının belli bir noktada kalması, bütün zorlamalara rağmen bir santim dahi ilerlememesi karşısında hayrete düşen yetkililer durumu üst makamlara intikal ettirirler. Zamanın Ankara Valisi ve Belediye Başkanı Tuğgeneral İrfan Baştuğ bizzat yol çalışmaları yapılamayan bölümüne gelir. Greyder operatörü ve diğer teknik elemanların kanaatlerince “burada bir ulu kişi var yoksa bu makina gücü durmaması lazımdır” sözlerine sinirlenen İrfan Baştuğ greyderi kullanan operatörün yanına çıkarak hareket emrini verir. Tabi emri verir vermesine de yine o dev gibi alet bir santim dahi ilerleyemediği gibi, o kalın bıçakları iki büklüm olur. Bu durum karşısında çalışmaya bir kaç gün ara verilir. Daha sonra o kısım ortada bırakılarak iki yakası yol olarak açılır. Greyder bıçağının dahi ilerleyemediği o kısım işçiler tarafından açıldığında insan kemikleri ile karşılaşılır. Gül Baba lahyası da mezarın içinde bulunur. Gül Baba lahyasından esinlenerek düzenlemeyle birlikte etrafı çevrilir ve açık türbe haline getirilir. O günden bu yana Gül Baba, Hacı Bayram- ı Velî civarına işi düşenlerin, ziyaret noktası haline gelir.

turbe-3.jpg

HORASAN ERENLERİNDEN OLDUĞU BİLİNİYOR

Gül Baba’nın Bektaşi olması nedeniyle Bektaşî Tarikatı Gaziler Dergâhı postnişini Teoman İlhami Gürenin anlattığına göre ise olay şu şekilde gerçekleşiyor:

“Ankara Belediye Başkanı rahmetli Vedat Dolakay Hacı Bayram Camii Şerifi ve Türbesi etrafında çevre düzenlemesi yaptırırken hiçbir tarihî değeri olmayan, birçok eski ve bakımsız gecekondu misali evleri yıktırıyor. Mevcut yolu da genişletmek için yolun ortasında bulunan Horasan erenlerinden olduğu bilinen Gül Baba türbesi adı ile maruf kişinin kemikleri ve mezarının da başka bir yere nakledilmesi gerekiyor. Bende tesadüf eseri oradan geçiyordum. Bütün olaya şahit oldum. Yıkım çalışmaları bir grayder vasıtası ile yapılacaktı. İşçiler kutsal bir kişinin makamını korktuklarından yıkmak istemediler. Rahmetli Dolakay Grayder sürücü yerine çıktı oturdu. Kepçeyi kaldırdı ve türbeye doğru yönelti. Kepçeyi türbeye indirdi. Ancak, bir keramet gerçekleşti kepçe kırıldı. Zar zor mezar açıldı. Hepimiz şaşkın gözlerle bakakaldık. Mezarda kızıl sakallı, kızıl bıyıklı, kızıl saçlı bir erkek yatıyordu. Sanki hiç ölmemiş gibiydi. Ceset çürümemişti. Derhal Hacı Bayram camiinden hocalar çağrıldı ve mezar dualarla hemen kapatıldı. Ve olduğu yerde etrafı emniyete alınarak onarıldı.”

turbe-5.jpg

GÜL BABA TÜRBESİ NEREDE?

Gül Baba Türbesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Hacı Bayram Camii’nin biraz aşağısında, Ahi Yakup Camii’nin ise yanında bulunur. Yol ortasında yer alan türbe vatandaşların oldukça dikkatini çekmektedir. Yolun sağındaki set üzerinden Ankara manzarası seyredebilirsiniz. Baş kısmında demirden yapılmış güller yer alan mezarın dört bir tarafı demir parmaklıkla çevrilmiştir. Demir parmaklık, siyah boya ile boyanmıştır. Ayrıca türbesinin iç kısmında gül ağaçları bulunmaktadır.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.