Ankara KYK yurt ve burs başvuruları başladı: Yurt ücreti ne kadar?

Ankara KYK yurt ve burs başvuruları başladı: Yurt ücreti ne kadar?

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin belli olmasının ardından şimdi aileler yurt ve burs ararken, yurt konusunda önemli bir gelişme yaşandı. KYK yurt ücreti ne kadar, zam var mı? İşte Ankara’da KYK burs ve yurt başvuru süreci ile ilgili detaylar.

Eski adıyla Yurtkur yeni kısaltmasıyla KYK devlet yurdu ve burs başvurusu ne zaman yapılır? Resmi Gazete'de önemli bir bilgi yayımlandı!

2018 üniversite yerleştirme sonuçları açıklanıp, kayıt tarihleri de belli olunca, öğrenciler şimdi de yurt ve burs derdine düştü. Şimdi aileler öğrenci çocukları için kalacakları yurtları ayarlamaya ve burs imkanlarından faydalanmaya çalışıyor. Özellikle şehir dışı tercihlerine yerleşen öğrenciler ve aileleri şimdi barınma kalacak yere odaklanmış durumda. 

Bu noktada gözler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na çevrildi. 

Kurumun resmi sitesi olan yurtkur.gsb.gov.tr adresinde büyük bir yoğunluk yaşandığı gözleniyor. 

Peki Ankara’da Kredi Yurtlar Kurumu KYK burs başvurusu ve yurt başvuru süreci nasıl işleyecek? KYK yurt başvuruları nerden nasıl yapılacak? 

Haberimizin hemen başında belirtmeliyiz ki, önceden asgari ücret geliri olan öğrenciler iki ayrı kurumdan birden burs alamıyor, ilki kesiliyordu. 

Resmi Gazete'de yayımlanan en yeni yönetmeliğe göre ise artık asgari ücretle çalışan ve farklı kurumlardan burs alan öğrencilerin kredileri kesilmeyecek. 

KYK burs ve yurt başvurusu hakkındaki bilgileri sizler için derledik: 

Kalacak yer konusunda dikkatlerini Kredi ve Yurtlar Kurumu'na çeviren öğrenci ve aileleri, KYK’nın açacağı ilana dikkat kesildi. 

Öte yandan üniversite kazanan öğrencilerin heyecanla araştırdığı bir diğer konu ise KYK burs başvuru süreci oldu. 
Bu noktada KYK öğrenim kredisi ve burs yönetmeliğinde, 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre bazı değişiklikler yaşandı. 

KREDİ YURTLAR KURUMU YURT BAŞVURU TAKVİMİ

KYK yurt başvuruları üniversite kayıtları ile aynı günde, 3 Eylül'de başlayacak. KYK yurt başvuruları e devlet üzerinden yapılabilecek. 

KYK yurt ücretleri ise şöyle:

KYK aylık yurt ücreti 168 TL.  Standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 180-285 TL arasında değişiyor. KKTC’de bulunan yurtların aylık ücreti ise biraz daha yüksek; 300 TL.

Devlet yurtları için yani KYK yurt başvurusu için takvim bilgilerine ilişkin sorulara cevap veren Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, yurtlara başvuru ve kayıt işlemlerinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları doğrultusunda öğrenci yerleştirme takvimine uyumlu şekilde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Öğrencilere en iyi hizmetin verilebilmesi için 7 gün 24 saat mesai yapıldığını anlatanAksu,  öğrencilerin, barınma, yemek, internet, spor ve sosyal etkinlikler olmak üzere bütün ihtiyaçlarını karşılamaya başladıklarını söyledi ve ekledi: "Geldiğimiz noktada 670 bin kapasiteye ulaştık. Ayrıca 200 bin yatak kapasiteli proje ve inşaat faaliyetlerimiz de devam ediyor." 

Aksu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıklamasının ardından bu yıl 400 bin öğrencinin yurt müracaatında bulunmasını beklediklerini belirterek, "Yeni dönemde yurtlarımızın büyük bir çoğunluğunu üniversitelerimizin kampüsleri içine inşa ediyoruz. Bu, öğrencilerimiz açısından önem arz ediyor. 3 Eylül'de üniversite kayıtları başlayacak, aynı gün bizim de yurt müracaatlarımız başlayacak. Müracaatların ardından bir hafta gibi kısa bir sürede gerekli araştırmaları yaptıktan sonra öğrencilerimizi yurtlarımıza yerleştireceğiz." Dedi.

“Sadece bir yatakhane ve yemekhane hizmeti sunmuyoruz”

KYK olarak sadece yatakhane ve yemekhane hizmeti sunmadıklarına vurgu yapan Aksu, “Öğrencimizin burada sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle ikinci bir okul olarak dizayn ettiğimiz yurtlarda canı hiçbir şekilde sıkılmadan, diğer ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir barınma imkânı sunuyoruz. Hizmet etmek bizim için bir mutluluk. Üniversitelerle ve devlet kurumlarıyla ortak çalışmalarımız devam edecek. Yurt konusunda, Türkiye'de yurda girmek için tek bir öğrenci kalmayıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek isterim. İnşaatı ve projesi devam eden yurtlarımız bittiğinde Türkiye'de yurt problemi ortadan kalkacak. Bu da kısa zamanda sonuçlanacak. 670 bin yatak kapasitesiyle dünyada sayılıyızdır. Çoğu yerde yoktur" diye konuştu. 

KYK'nın resmi sitesinde yer alan resmi bilgilere göre de, yurt başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

"Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra e-devlet portalı üzerinden yapılmaktadır. Normal öğrenim süresinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilere bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkânı sağlanır, bu öğrenciler ara sınıf öğrencileri ile birlikte başvuru yapacaklardır.
ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına yerleştirilen öğrenciler,
Özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisansüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler,
Başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde e-devlet portalı üzerinden yapacaklardır.
Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası http://sonuc.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır."

HEM ÇALIŞIP HEM BURS ALABİLİRLER

Bu arada Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeye göre, üniversite öğrencileri artık hem çalışıp maaş elde edebilirken, diğer taraftan burs alabilecekler. Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeye göre, yapılan değişiklikle, herhangi başka bir kurumdan burs alan ve asgari ücretle çalışan öğrencilerin burslarının kesilmeyeceğine dair detaylar yer aldı. 

İşte, o değişiklik;

MADDE 1 – 18/1/1997 tarihli ve 22881 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 16 – İlk defa kredi almak için müracaatta bulunan öğrencilerin durumları değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda kredi tahsis edilenlerin listeleri Kurum sisteminde ilan edilir.
Öğrenci, listelerde miktarı belirtilen taahhütname ile istenen diğer belgeleri, süresi içerisinde Kuruma verdiği takdirde kredi almaya hak kazanır.
Kurumdan burs almakta iken, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başarı kıstasına göre başarısızlığı tespit edilen ve bursu kesilen öğrencilere bursun kesildiği tarihten itibaren bu Yönetmelik hükümlerine göre öğrenim kredisi verilir. Ancak, öğrenci öğrenim kredisini almak istememesi halinde bu durumu bir dilekçe ile Kuruma bildirir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. (Madde 29 — Kredi alan öğrencilerden; kredi almaya başladıktan sonra burs aldıkları veya en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredilerikesilir. )
MADDE 3 – Bu Yönetmelik 1/10/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü yürütür.”

ilksayfa-foto.jpg

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Bu yıl devlet yurtlarına zam yapmayacağız.

Bu eğitim öğretim yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ( KYK ) bağlı öğrenci yurtlarında zam olmayacak.

Açıklama Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'dan geldi. Bakan Kasapoğlu, "Bu sene Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarımızda ücretlerde herhangi bir zam yapmayacağız" bilgisini verdi. 

Gazeteilksayfa.com

ankara’da-okul-servis-ucretleri-belli-oldu.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.