Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ: Et fiyatını üretim belirliyor
Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ gazetemize özel açıklamalarda bulunarak sektördeki sorunları değerlendirdi. Yalçındağ, “Et fiyatının belirleyicisi satış değil üretim noktasıdır. Bunu düzelttiğiniz zaman sıkıntılar çözülür” dedi.
İşletme maliyetlerinde gözle görülür bir artış olmasına rağmen henüz etiketlere bu durum yansıtmadıklarını belirten Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarının yükselmesini isteyen son taraf olduklarını söyledi. Et fiyatlarında belirleyici rolün üretim olduğunda değinen Yalçındağ, üretim sorunları düzelirse sıkıntıların da ortadan kalkacağını belirtti.
BİZİM FİYATLARA BİR ETKİMİZ YOK
Sektördeki problemleri gazetemize özel değerlendiren Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Et fiyatının belirleyicisi satış noktası değil üretim noktasıdır. Bunu düzelttiğiniz zaman sıkıntılar da kendiliğinden ortadan kalkar. Fiyat nasıl oluşuyor? Bir piyasaya sürülen mal var bir de piyasadan talep edilen mal var. İkisinin kesiştiği noktada fiyat oluşuyor. Buna da bizim bir etkimiz yok. Biz isteriz ki daha fazla satılsın biz de daha fazla kazanalım” şeklinde konuştu.
MİKTAR DÜŞÜNCE KAZANÇ DA DÜŞÜYOR
Fiyatların yükselmesini en son isteyen taraf olduklarını vurgulayan Yalçındağ, “Çünkü sattığımız miktarın içerisindeki kazancımızla geçiniyoruz. Sattığımız miktar düşünce kazancımız da düşüyor. Her fiyat artışında benim sattığım et miktarı düşüyor. Dolayısıyla gelir kaybına uğruyorum. Bu yüzden giderek mahallendeki kasap sayısı, bakkallar gibi azalmış olacak” dedi.
MALİYETLERDE ARTIŞ VAR
İşletme maliyetlerimizde gözle görülür bir artış olduğun fakat bunu henüz etiketlere yansıtmadıklarının altını çizen Yalçındağ, fiyatın belirleyici noktasında olmadıklarını belirtti. Yalçındağ, “Biz 1 kilogram et satarız içerisinden birkaç kuruş kazanıp onunla geçimimizi sağlarız. Bizim işimiz bu. İşçiden dolayı maliyetin 10 bin lira artmış, kiradan dolayı artmış maliyetin 10 bin lira, toplam olmuş sana 20 bin lira. 2 ton et satsan otomatik kilo başına senin maliyetlerinde 10 lira bir artış var. Fakat biz bunu ne deyip, nasıl yansıtacağız etiketlere? Zaten vatandaşın satın alma gücü ortada” ifadelerini kullandı.
YÜRÜYEN KREDİ KARTI OLARAK GÖRÜYORLAR
Zincir marketler ile esnaflar arasındaki farklara dikkat çeken Fazlı Yalçındağ, “Zincir marketler müşteriye bakış açısı bizim gibi Ahmet Bey, Ayşe Teyze değil. Marketler vatandaşı yürüyen kredi kartı olarak görüyorlar. Onlar için vatandaşın şahsiyeti hiç önemli değil. Onlar için önemli olan vatandaşın cebindeki kredi kartının makinadan geçip geçmediği.
Maalesef her şey giderek tekelleşmeye dönüyor. Üretimde de böyle satış dışında da böyle. Türkiye’deki üretilen etin yarısından fazlasını 50-60 kişi üretiyor. Siz kimle neyin pazarlığını yapacaksınız? Buna hesap sorulması lazım” diye konuştu.
SAKATAT FİYATI TALEPLE YÜKSELİYOR
Yalçındağ son günlerde gündemde olan sakatat fiyatlarına ilişkin, “Sakatat fiyatlarının yükselmesi de tamamen taleple ilgilidir. Bir kuzu kesersiniz içerisinden bir tane ciğer çıkar, oda en fazla 1 kilogram eder. Sen o kuzuyu satasın ki bir daha kesesin, bir ciğer daha çıksın. Diyelim ki bir kişi geldi ciğeri aldı. Arkasından 40 kişinin diğer etleri alması lazım ki bir tane daha ciğer ortaya çıksın. Tamamen talep ve üretimle alakalı bir durum söz konusu. Tüketim artınca fiyatı da artıyor. Fakat bana göre bu durum üretime olumlu faydası var” ifadelerini aktardı.
ÜRETİM PLANLAMASI YOK
Birçok sektördeki sorunların üretim planlamasından kaynaklandığını vurgulayan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ şu sözlerle konuşmasını noktaladı:
“Biz de üretim planlaması yok. Neyi ne kadar ve nerede üreteceğiz? Bunun cevabını verecek bir plan, program yok. Hazırlayan da yok. Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içinde neler yapılacağını planlardı. Şimdi benim gelecek sene ne kadar buğday ekeceğimi bilen var mı? Ertesi sene para eder diye ümitlenen ekiyor yoksa ekmiyor. Her sektör için ihtiyacımız ne kadar ve nerede üretebiliriz. Bunun planlamasının yapılıp hayata geçirilmesi lazım.”
Kaynak:Enes Boyacı / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.