Ankara Kalesi’nde Örnek Kasket’in çalışmaları ilgi görüyor

Ankara Kalesi’nde Örnek Kasket’in çalışmaları ilgi görüyor

Ankara Kalesi'nde faaliyet gösteren Örnek Kasket, Ankara'ya özgü Samanpazarı kasketi üretiyor. Yurt dışından da ilgi gören kasketler ihraç ediliyor.

Ankara Kalesi Samanpazarı'nda 1948'den bu yana faaliyet gösteren Örnek Kasket, şu an Başkent'te kasket üreten tek yer. Yeniden moda olan kasketlerin yolculuğunu usta Ali Özsadi, İlksayfa Gazete'si ne anlattı.

75-yillik-kasket-1.jpg

"3 KUŞAKTIR YAŞATIYORUZ"

Kasket ustası Ali Özsadi, dedesinden bu yana 3 kuşaktır kasket imalatı ve satışı yaptıklarını belirterek, tükenme noktasına gelen el sanatının yeniden popüler olduğunu söyledi. Özsadi, "İlk olarak dedem başlatmış ama sonra bırakmış. Babam bu işe girdi, kardeşim ve ben devam ettiriyoruz. Babam, 1948'de Kayseri'den Ankara'ya geldi ve Samanpazarı'nda dükkanını açtı. 75 senedir faal biçimde bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. 3 sene öncesine kadar işlerimiz tükenme noktasına gelmişti. Nostalji modası başlayınca ve kale çevresinde turizm canlanınca işlerimiz yoluna girdi. Eskiden köylüler giyerdi onlar rağbet göstermeyince işlerimiz kötü gitmişti ama şu an yerli ve yabancı turistlerin ilgisi var. Modelleri geliştirdik. Dizilerde ve futbol dünyasında Abdullah Avcı kasket giyinince yeniden moda oldu kasketler. İmalatçı olarak bu çevrede tekiz" diye konuştu.

75-yillik-kasket-2.jpg

YURTDIŞINDAN RAĞBET GÖRÜYOR

Fiyatların 150 liradan başladığı kasketler, yurtdışından özellikle de Almanya'daki Türkler başta olmak üzere Ruslar ve Baltık ülkelerinin vatandaşlarından rağbet görüyor. Özsadi, "Yurtdışında Almanya, Rusya ve Baltık ülkelerine ihraç ediyoruz. Fiyatlarımız 150 liradan başlıyor. İmalatçı olduğumuz için fiyatlarımız makul. Bizim 150 liraya sattığımız el emeği kasketler internet ortamında 900 liraya alıcı buluyor" dedi.

75-yillik-kasket-4.jpg

SEKİZ KÖŞE VE SAMANPAZARI KASKETİ

Özsadi, sekiz köşeli şapkaların genelde gakkoş şapkası olarak bilindiğini, ve her köşenin bir özelliği temsil ettiğini belirtti. Özsadi, "Selçuklu sanatında önem arz eden sekizgenler kimi araştırmacılara göre sekiz köşeli şapkalara da ilham olurken şapkanın sekiz köşesi; yiğitlik, mertlik, çalışkanlık, cömertlik, dürüstlük, misafirperverlik, alçak gönüllülük, doğruluk gibi değerleri temsil ekmektedir. Ankara'nın meşhur Samanpazarı kasketi ise beş köşelidir. Kız kaçıran şapkası diye de lakabı vardır. Asıl yeri burasıdır ve tüm Türkiye bilir. Hangi şehirde bu takılırsa Ankaralı diye hemen tahmin edilir. Türkiye'nin hiçbir yerinde de bu tür şapka üretilmemektedir" bilgisini verdi. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatların usta bulamadığı bu günlerde Özsadi, kasket yapımında 4 sene öncesine kadar usta yokken şimdi 3 ustamız var müjdesini verdi.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.