Ankara Büyükşehir açıkladı: Mezarlıklarla ilgili talepler belli oldu

Ankara Büyükşehir açıkladı: Mezarlıklarla ilgili talepler belli oldu

Ankara’da kaç mezarlık bulunuyor? Ankara’da vatandaşlar mezarlıklarla ilgili olarak belediyeden en çok ne talep ediyor? ABB Mezarlıklar Dairesi gazetemize açıkladı.

Başkent Ankara’da kaç mezarlık bulunuyor? Ankara’da vatandaşlar mezarlıklarla ilgili olarak belediyeden en çok ne talep ediyor? Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi gazetemize açıkladı:

ABB Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Bozan’ın verdiği bilgilere göre, 6 milyon nüfusa sahip Ankara’da 25 ilçede bin 200 mezarlık bulunuyor. Ankara’da vatandaşlar mezarlıklar için en çok temizlik ve bakım onarım talep ediyor.

2019 yılında kurulan ve 25 ilçedeki bin 200 mezarlıkta bakım onarımdan temizlik çalışmalarına birçok hizmet yürüten Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının çalışmalarını Daire Başkanı Köksal Bozan gazetemize anlattı. “Acılı gününüzde yanınızdayız” mesajı veren Köksal Bozan, 5 yıl içinde araç envanteri, personel ve hizmetlerin iyileştirilmesi gibi birçok noktada geliştiklerini söyledi.

kanie3rw.jpg

ÜCRETSİZ HİZMET EDİYORUZ

Köksal Bozan gazetemize yaptığı açıklamada mezarlık ve cenaze hizmetlerinin insanların yakınlarına son görevlerinde yanında olunan önemli bir faaliyet olduğunu belirterek, “İnsan acılı zamanında yanında birisini görmeyi ister. Bu noktada devreye girerek 6 milyon nüfusa sahip Ankaramızda 25 ilçede bin 200 mezarlıkta tüm hizmetleri yürütmekteyiz. Artık Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı ile acısı olan vatandaşlarımızın sadece 188’i araması neticesinde, cenazemiz hastanedeyse hastanede, evdeyse evde sunduğumuz hizmetle cenazemizi alırız. Hangi mezarlığa götürülmek istenirse mezarlık fark etmeden nakletmenin yanı sıra yıkama, defnetme ve diğer dini hizmetleri ücretsiz olarak sağlarız. Ayrıca il ve ilçeler arasında kara ve hava yoluyla ücretsiz bir şekilde cenaze nakli imkanı sağlıyoruz. Sadece resmi olarak bir bedel ödenmesi gerekiyorsa; Karşıyaka Mezarlığı 500 TL, Sincan Çimşit ve Mamak Ortaköy mezarlığında 100 TL karşılığında yapılmaktadır. Diğer tüm İlçe ve köylerde ücret alınmamaktadır” dedi.

kanie3rw.jpg

100 ARAÇ VE 800’DEN FAZLA PERSONELLE HİZMET

Başkan Köksal Bozan, yaklaşık 30 tanesi il dışında nakledilmek üzere Ankara’da günde yaklaşık 100 cenazenin işlemlerinin gerçekleştirildiğini aktararak, “İlk geldiğimizde toplamda 20 cenaze aracımız 100’ün üzerine çıktı. Toplam 120 olan personel sayımız ise şu anda güvenlik görevlileri dahil 800’ün üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla 6 milyon nüfusa sahip Ankara’da günlük 100 defin işleminin tamamında cenaze hizmetlerinin tüm aşamaları büyükşehir tarafından yapılır. Ayrıca vatandaşların talebi var ise cenaze taziye çadırı istenmesi durumunda evlerinin önüne cenaze çadırı kurulur. Buradaki ikramlar da yapılır. Yaptığımız iş, vatandaşın en zor gününde yanında olup onlara destek vermektir” ifadelerini kullandı.

koksalbozan2.jpg

TEMİZLİK TALEP EDİLİYOR

Bozan, Ankara’da vatandaşların mezarlıklar için en çok temizlik ve bakım onarım talep ettiklerini belirterek, “Ara yolların yüzde 90’ı bitti, parke döşendi. Ağaç dikilmesi gerekiyorsa şu anda Ortaköy Mezarlığı’na yaklaşık 10 bin ağaç, Sincan Çimşit ve Karşıyaka Mezarlığı’na 5 bin ağaç diktik. Ortaköy Mezarlığımızın bir iki yıl sonraki halini inşallah tüm Ankara yemyeşil olarak görmüş olacak. Bize günlük gelen talep ve şikayetlerin yüzde 70’i temizlikle alakalı olur. Örneğin günde 5 bin kişinin ziyaret ettiği Karşıyaka ve diğer merkez mezarlıklarda her sabah araçlarımızla girerek, temizlik yaparız. Ama akşama kadar bakıldığında poşet, pet şişe, bidon gibi şeylerin yerlere atıldığını görürüz. Bunun da nedeni öğleden sonra gerçekleşen ziyaretlerde görülenlerle ilgilidir. Bir başka konu olan mezarlıklardaki başıboş hayvanlar konusunda da Sağlık Daire Başkanlığı ile işbirliğindeyiz. Bu konuda da her hafta gerekli çalışmalar yapılıyor. Samimi söylüyorum yaptığımız çalışmalarda yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet vardır. Gerçekten 6 milyon vatandaşımızın en acılı gününde yanında olabilmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.