Almanya’da Altınordu rüzgarı
Gazetemize konuşan Altınordu Ankara Futbol Okulları Sorumlusu Yıldıray Kanat Almanya’da başarılı maçlar çıkardıklarını belirterek “Schalke 04, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen ve Fortuna Düsseldorf maçlarında 3 galibiyet ve 1 beraberlik aldık” dedi.
Altınordu Ankara Futbol Okulları Sorumlusu Yıldıray Kanat, Türk futbolunun en iyi altyapı modellerinden birisine sahip olan Altınordu’nun yakın zamanda yapmış olduğu Almanya kampı izlenimlerini ve onlarla bizim aramızdaki temel farklılıkları değerlendirdi.
ALTINORDU U13 ALMANYA’DA
Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü gibi yüzlerce yeteneği Türk futboluna kazandıran Altınordu kulübünün Ankara Futbol Okulları Sorumlusu Yıldıray Kanat, yakın zamanda U13 takımlarıyla gittikleri Almanya’da futbola bakış açısını anlattı.
“Altınordu U13 Takımımız, Almanya seyahatinde Schalke 04, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen ve Fortuna Düsseldorf takımlarıyla yaptığı maçlarda 3 galibiyet ve 1 beraberlik aldı” bilgisini veren Kanat, Alman kulüplerle ilgili izlenimlerini şöyle anlattı: “Tesise girişten, görev tanımlarına her konuda bir plan program var. Kulüpler isimlerinde kuruluş tarihlerini yaşatıyor ve hepsi 125-130 yıllık kulüpler. İş disiplini ve kültürleri var ve başarı arkasından geliyor. Yıllık 200 milyon Euro gibi bir bütçeleri var. Düsseldorf Hermes bölgesine gittik ve bir Türk takımının misafiri olduk. Altyapıları inceleme fırsatı yakaladık. 14-15 yaşına kadar bir kuvvet antrenmanı yok, direnç bantlarıyla çalışılıyor ve antrenmanın içinde hep topa dokunma var. Her kulübün bulunduğu yere göre oluşturduğu bir felsefe var. En önemli kazanımımız her kulübün antrenörleri yıllık antrenman programlarını ve planlamasını, felsefesini ve bunları yapmak için kaynağın ne olduğunu bizlere aktardılar.”
“6 SAHA BU YÜKÜ KALDIRAMAZ”
Yıldıray Kanat, Almanya’da her kulübün tesisi olduğunu, bizim Başkentimizde bile büyük bir tesis eksikliğinin olduğunun altını çizdi. Kanat, “Ankara’da 230 amatör takım var. Bu kadar kulüp nerede maçlarını oynuyor? Kulüplerin çokluğu iyi ama sen onlara ne verebiliyorsun? Altındağ, Yenimahalle, Sincan, Anıttepe, Mamak, Gölbaşı olmak üzere toplamda 6 saha bu yükü kaldıramaz. Antrenman yapacak yerleri de yok ayrıca? Halı sahalar sadece 1 saatliğine verebiliyor sahaları. Bu ortamda nasıl futbolcu yetişecek? Bir tane Arda Güler çıkıyor, o kardelen. Bunun sürekliliği önemli, Brezilya ve Hırvatistan futbolcu ihracatında ilk 2 sırada. Okul ve spor birlikte yürütülemediğinden sistem oluşamıyor, en üstten değil en alttan temelden verilen eğitimler önemli. Tekrar sayıları, antrenman dozajı ve kalitesi, yüklenme şiddeti, dinlenme süreci planlı değil bizim ülkemizde, ham madde var ama üretemiyorsun.
Örneğin, Almanya’da Fırtınaspor bir Türk ve semt takımı. Belediye yeşil alanları, parkları aynı anda spor alanına çevirmiş ve bir İtalyan takımıyla Fırtınaspor’un ortak kullandıkları sahaları var. Soyunma odaları, kafeleri var, etkinliklerini düzenleyebiliyorlar. Gün ve saatleri bölüşüyorlar ve 6. Lig’de mücadele eden bir kulübün bile tesisi var. Bizde futbol kültürü olmadığından Hırvatistan performansının yüzde 30’unu kullanarak Bursa’da 2-0 yenebiliyor bizi neden çünkü bir sistem ve kültür var. Hırvatistan 3,5 milyon nüfusa sahip ama son 6 Dünya ve 6 Avrupa kupasına katılım göstermiş. Liyakatlı bir sistemimiz yok” diye konuştu.
İZMİR U12 CUP’A AVRUPA’DAN YOĞUN İLGİ
Kanat, yakın zamanda başlayacak ve Avrupa kulüplerinin merakla beklediği İzmir U12 Cup hakkında da bilgi verdi. Kanat, “Şimdi önümüzde İzmir U12 Cup turnuvası var. 72 takım katılacak. Juventus’tan İnter’e, Manchester City’den Atletico Madrid’e kadar üst düzey Avrupa kulüpleri yer alacak. Ülkemizden 16 Süper Lig, İzmir’den kulüplerimiz, Altınordu kulübü olarak ise Altınordu Bursa ve Altınordu Ankara takımlarımız Altınordu Selection adıyla bulunacak Hatayspor ve Gaziantep FK takımlarımızın yerine” derken, Hatayspor ve Gaziantep FK maçlarıyla ilgili puan durumu tartışmasına ise “Kural neyse o uygulanmalı, sezon içerisinde kurallar değiştirilmemeli. Hatayspor ve Gaziantep FK’nın maçları sayılmasın diye oylayan kulüpler maçlarını kazansaydı, şu an ki durumun tersi yaşansaydı bu sefer bu kulüpler kabul etmeyecekti burada her kulüp çıkarına göre hareket ediyor” yanıtını verdi.
YALÇIN İNAN’DAN ANTRENÖRLÜK ÜZERİNE
Trabzonspor eski kaleci antrenörü ve temeli Altınordu kulübünde atılan Altıngençler Futbol Takım Sorumlusu Yalçın İnan ise antrenörün görevinin ne olması gerektiğini anlattı. İnan, “Kaleci antrenörlüğü eğitimimi Almanya’da aldım. Sınava girdiğimizi sınavdan sonra anladık, belirlenen 10 antrenman hareketinin 7 tanesini benim gösterdiklerimden seçtiler. Almanya’da bizden farklı eğitimler yok orada doğru düşünce üzerine sürekli eğitim var. Basamaklı ve kodlamalı eğitim yaparım. Beynin işletim sistemini önemserim. 19 yaşında trafik kazasından ötürü futbolculuğu bırakıp, antrenörlüğe başladım. Bilgiye ulaşmak eskiden zordu, şimdi ise kolay önemli olan uygulamanın nasıl verildiği, her tekniği 4 basamakta öğretiyoruz. Futbolcuda nerede hata yaptığını daha iyi anlıyor, hata analizi teknolojinin yardımıyla yapılıp, müsabaka formatına uyguluyoruz. Stadyum dolu haldeyken, taraftarın baskısı altındayken bunu uygulamak gerekiyor. Kaleci hava topuna çıktığında çember hareketini uyguluyoruz. Yer çekimi önemli olduğundan ve hareketin dağılmasını engellemek adına böyle bir çalışma yapıyoruz.
Antrenörün görevi yetenek keşfetmekten çok yeteneği köreltmemek, futbolcunun üzerindeki tozu kaldırmak. Yönetim ne kadar kaliteli olursa seçilen antrenör ve futbolcularda o kadar kaliteli olur. Yurtdışında değer katmak kavramı var, gerekirse rakibe oynatamadığı futbolcusunu gönderebiliyorlar” ifadelerini kullandı.
“HAMİ MANDIRALI İLE TRABZONSPOR’DA ÇALIŞTIK”
Tecrübeli antrenör İnan, önemli olanın ekibin doğru oluşturulması olduğunu belirtti. İnan, “Mustafa Reşit Akçay ile 1461 Trabzon’da, Hami Mandıralı ile beraber Trabzonspor A takımında çalıştık. Kulüplerin kurumsal yapıya bürünmesi gerekiyor, kurumsal olmayınca yöneticiler çıkarları ya da fotoğraf çekilmek için kulüpte yer alıyorlar. Ekip doğru oluşturulmalı ki onlar da doğru futbolcu yetiştirsinler. Sporcular için kariyer planlaması eğitimleri de verilmeli. Yusuf Yazıcı bir seviye yükselmiş ve yurtdışında başarılı olmuşken, neden geri döndü? Onur Recep Kıvrak’ı çok severim. Karşı karşıya pozisyonlarda Onur’un kelebek hareketini inceledik, ondan bilgiler aldık, kendimiz yoğurup basamak basamak çocuklarımıza anlattık. Yaşamış olduğu sakatlıklar erken bırakmasında rol oynadı. Futbolculara bazen gereğinden çok anlam yükleyip baskı oluşturuyoruz üzerlerinde” dedi.
Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.