‘AKILLI’ kullanım

‘AKILLI’ kullanım

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de dahil olduğu ülkemizdeki 17 hastaneye 'Akılcı İlaç Danışma Merkezi' kuruldu. Merkezde eczacılar tarafından hastalara ilaç kullanımı konusunda bilgi veriliyor.

İlaç kullanmak zorunda kalan; ancak o ilaçları nasıl kullanacağını bilmeyen hastalar için Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Birimi tarafından 'Akılcı İlaç Danışma Merkezleri'  kuruldu. Bu çerçevede 17 farklı ildeki çeşitli hastanelerde pilot uygulamaya geçildi. Hastanelere kurulan söz konusu bu merkezler,  hasta ve hasta yakınlarına büyük bir kolaylık sağlamaya başladı. 

BAŞKENT'TEKİ PİLOT BÖLGE: YENİMAHALLE
Başkent'e ilk kurulan 'Akılcı İlaç Danışma Merkezi' ise Türkiye Kamu Hastaneleri Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunuyor.  Bu merkezde hasta ve hasta yakınlarına gerekli bilgiyi Eczacı Filiz Göbel'in başında bulunduğu uzman ekip veriyor. Proje hakkında, vatandaşlar geniş kapsamlı bilgi sahibi ediliyor.  

HASTALAR ÖZEL HİZMET
Proje hakkında gazetemize bilgi veren Filiz Göbel, "Akılcı İlaç Danışma Merkezi'mizde ayaktan ve yatan hastalara, başvuruda bulunan hastalara hizmet veriyoruz. Hastaya, reçetesinde bulunan ilaçların haricinde kullandığı ilacın olup olmadığını soruyoruz. Son 3 ayda kullandığı ilaçların listesini çıkarıyoruz. Hastanın kullandığı ilaçların, diğer ilaçlarla, besinlerle etkileşimine bakıyoruz. Hastalarımız için ilaç takip çizelgesi oluşturuyoruz. Hasta ve hasta yakınlarına, tedavi süresince dikkat etmesi gereken hususları aktarıyoruz. İlaçların yan etkileri konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Eğitim broşürleri dağıtıyoruz" dedi.

HASTALAR TAKİP ALTINA ALINIYOR
Hastaların laboratuar ve klinik bilgileri saklı tutuluyor. Bu sistemle birlikte hastalar sürekli takip altına alınıyor. Bu şekilde hastalar için oluşabilecek olumsuz bir durumun önüne hemen geçilebiliyor. Hastalara verilen ek ilaçlar, ilaç takip çizelgesinde güncellenerek hastaya veriliyor.  

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.