TYB Başkanı Arıcan: Akıllı telefonların esiri olduk
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, akıllı telefonların aklımızı esir aldığını ve aile ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.
Türkiye Yazarlar Birliği ( TYB ) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, akıllı telefonların aklımızı esir aldığını ve aile ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, gazetemize çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Gençlerin sosyal medyayı kullanırken dedikoduları ve gereksiz sözleri değil de, kültürel, sanatsal, edebi ve tarihi güzellikleri ile zenginlikleri paylaşmaları gerektiğini belirten Arıcan, “Biz iyilikleri ve güzellikleri paylaşmalıyız. Nezaketi ve nezafeti elden bırakmamalıyız. Bizim geleneğimiz ve medeniyetimiz nezaket ve nezafet medeniyetidir” dedi. Sosyal medyanın yabancılaşmayı değil de kaynaşma ve dayanışmayı sağlayan bir araç olarak kullanılmasını gerektiğini belirten Arıcan, “Sosyal medyadan kaçın demiyoruz. Sadece dezavantajlarını ve tehditlerini iyi hesap etmeli ve göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu.
Gençlerimize değer vermeliyiz
Fikri toplantıları paylaştığımız, kültür ve sanatsal etkinlikleri yaptığımız etkinlikleri artırmamız gerektiğine de değinen Arıcan, “2018 yılı bizlerini kültürel, fikri, edebi, sanatsal kalkınmamızın başlangıcını verdiğimiz yıl olmalıdır. Türkiye Yazarlar Birliği olarak bizler bunun başlangıcını verdik. Gençlerimizin kültüre ve sanata ne kadar hevesli olduklarını görüyoruz. Gençlerin ilgi göstermediğinden yakınıldığı oluyor. Ben öyle düşünmüyorum. Gençlerimize destek verildiğinde ve yol gösterildiğinde gençler çok güzel faaliyetlere imza atıyorlar. Bu yüzden geleceğimiz ve teminatımız olan gençlerimize değer vermemiz gereklidir” dedi.
Kültürümüzü farklı kültürlere aktarmalıyız
Bir davaya sahip olduklarını belirten Arıcan sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bizim bir davamız var. Daha yaşanılabilir, daha barışçıl, daha huzurlu ve mutlu bir dünya inşa edebilmek. Bu huzur ve mutluluk hayatın tüm anında egemen olmalıdır. Zorluklarla beraber mutlu ve huzurlu olabilmeyi öğrenmeliyiz. Bunun içinde gençlerimiz milli ve yerli olan birikimlerimizi, kültürel değerlerimizi ve zenginliklerimizi, tarihi miraslarımızı, edebi zenginliklerimizi, sanatsal hazinelerimizi farklı kültürlere aktarmalıdırlar. Biz bunları gençlerimiz ile beraber yapacağız. Biz gençlerimize güveniyoruz” dedi.
En önemli yatırım kültür, fikir, sanat faaliyetidir
Türkiye Yazarlar Birliğinin 2018 yılının 40’ıncı yılı olduğuna da değinen Arıcan 40’ınca yıla özel tüm yıl boyunca kültürel ve sanatsal faaliyetler sürdüreceklerini belirtti. Arıcan, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda toplumu aydınlatacak ve katkı sağlayacak faaliyetler planladıklarını belirterek, “Kültür sanat faaliyetleri sivil olarak yapılabilecek faaliyetlerdir. Devlet burada himaye edici ve destekleyicidir. Devlet öncülük eder faaliyeti sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, üniversiteler ve yerel yönetimler yapar. Belediyelerin burada önemi büyüktür. İmkânlarını kültürel anlamda daha iyi kullanmalıdırlar. Bu alana ağırlık vermelidirler. Kente ve insana yapılacak en önemli yatırım kültür, fikir, sanat faaliyetidir. Bu unutulmamalıdır” dedi.
2018 yılı şahlanış yılı olmalıdır
Kamu kurumları ile yerel yönetimlerin gençler ile beraber faaliyet yapmaları gerektiğini söyleyen Arıcan, “Ülkemizdeki bütün kurumlar gençlerimiz ile beraber faaliyet yapmalıdırlar. Nerede yeterli olmadığımız tespit edip, bu konulara ağırlık vermeliyiz. Özellik ile belediyeler ilgili kurumlarla irtibata geçip kültür, fikir, sanat faaliyetlerine ağırlık vermelidir. İşbirliklerimizi artırarak paylaşımcı olmalıyız” dedi. 2018 yılından itibaren önümüzdeki yılların kültür sanat alanlarında şahlanış yılı olması gerektiğini söyleyen Arıcan, kurumların bu alanda teşvik edici ve motive edici olması gerektiğini söyledi.
Kalkınmanın kültürel ve sanatsal da olduğu hatırlanmalı
Gençlerin siyasetteki yeri hakkında da yorumda bulunan Arıcan, “Siyasetin hayatımızı inşa eden bir yönü olduğunu düşünüyorum. Kültürsüz, fikirsiz, sanatsız bir siyasetin olamayacağını, gençlerin siyasette de rol alması gerektiğinin önemli olduğunu her daim belirtiyorum. Kültür ve sanatla ilgilenen gençlerin siyasette yer alması gereklidir. Siyasette yer alan gençler kalkınmanın sadece maddi ve teknolojik değil, kalkınmanın kültürel ve sanatsal da olduğunu hatırlamalılar. Sadece siyasi değil kültür ve sanat ile ilgilide donanımlı olmalılar” dedi.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.