AİSEO Başkanı Aydın: Binalarda sıkı denetim önemli

AİSEO Başkanı Aydın: Binalarda sıkı denetim önemli

AİSEO Başkanı İbrahim Aydın, deprem gündemini değerlendirdi. Aydın, “Depremde yıkılan binalardan müteahhitler kadar Jeoloji mühendisleri ve yapı denetim firmaları da sorumlu. Sorunları önlemenin yolu sıkı denetimden geçiyor” dedi.

Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, yaşanılan deprem felaketi ile gündeme gelen inşaat sektörünü ve ‘Müteahhitleri’ gazetemize değerlendirdi. Başkan Aydın, “Depremde yıkılan binalardan müteahhitler kadar Jeoloji mühendisleri ve yapı denetim firmaları da sorumludur. Sorunları önlemenin yolu denetimden geçer. Bizim mevzuatımızda gerekli olan her şey yazıyor. Sektörde çıkan sorunları önlemenin yolu mevzuatı harfiyen uygulamaktır” dedi. Aydın ayrıca, “Özellikle deprem bölgesinde yapılan bina inşaatlarının kesin bir kat gömülüp bodrum yapılması gerekiyor. ‘Radya Somel’ temeller ile depremin gücünün emilmesi sağlanabilir. İkinci öneri binanın dört tarafına perde çekilerek depremin şiddetini azaltabiliriz. Bu şekilde deprem binaya hasar verebilir ama yıkılmaz” önerisinde bulundu.

PROJE ÜZERİNDEN İMZA ATILIYOR

Bazı yapı denetim firmaları ve müteahhitler arasında sorun yaşandığını söyleyen AİSEO Başkanı Aydın, “Yapı denetim firmaları ve müteahhitler arasında büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor. Sorunun başlangıcı şu ki; Yapı denetim firmasının parasını müteahhit ödüyor. Paranı ben veriyorum gelip beni denetleyeceksin diyoruz. İşin içinde işi bilen bilinçli müteahhit olduğu zaman denetlenmesi zor olmuyor. Yapı denetlemedeki en büyük sıkıntı yapı denetim firmaları zamanında işini yapmıyor. Bazı firmalar ödemelerini alıyorlar işi takip etmiyorlar. İnşaatların yerini bile bilmeyen yapı denetim firmaları var. Bazı firmalar inşaata bile gelmediklerinden müteahhit hangi betonu kullandı, hangi demiri kulandı bilmiyor. Bazı denetim firmaları işlerini takip etmiyorlar. Proje üzerinden imza atıyor. İmzadan sonra bir daha inşaata uğramayan şantiye şefleri var” şeklinde iddialarda bulundu.

ara3.jpg

BETON YERİNDE DENETLENMELİ

Beton firmalarından ve betonların denetlenmesi hakkında görüşlerini açıklayan Aydın; “ Beton denetlemelerinin inşaatlarda yapılmasına ben karşıyım. Bence beton yerinde denetlenmelidir. Betonlar silolarda beton santrallerinde denetlensin. İnşaatta da numune alınsın. Ama ana denetleme santralde yapılmalı. İnşaata beton dökülüyor. Betondan yapı denetim firmaları numune alıyor. Bir haftalık 15 ve 20 günlük raporlamalar yapılıyor. Bu raporlar beklenirken iş durmuyor devam ediyor. İş devam ettiği zaman kırılan kalıplar sağlam çıktı. Birinci katı yaptık. Zaman geçti ikinci katı yaptık beton sorunlu çıktı. Bu raporlamalar çıkana kadar inşaatta üçüncü dördüncü katın betonu dökülmüş oluyor. Sonra müteahhitte büyük maliyetler çıkıyor. Betonun inşaatta denetlenmesinin sıkıntısı budur. Beton santralinde denetlensin inşatta da zamanında denetlensin. Bu sıkıntılı durum çözülmelidir” dedi.

DEMETEVLER’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Aydın, “Şuanda Ankara’nın acil kentsel dönüşüm bekleyen en sıkıntılı semti Demetevler semtidir. Demetevler 40 yıl önce günün şartları ile ele dökülen betonla yapıldı. Mukavemet gücüne bakıldığında C 15 bile değil. O bölgenin acil kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bu dönüşüme Hükümet, Bakanlıklar ve Belediyeler el atarak zaman kaybetmeden çalışmalara başlanılmalı. Kentsel dönüşümde Hükümetin yapmış olduğu TOKİ binalarının sağlamlığını gördük. Kentsel dönüşümlerde Hükümetin sağlamış olduğu yaklaşık bir milyon 200 bin lira civarında bir para ödemesi var. Bundan da vatandaşların yararlanmasını sağlayarak çözüm odaklı çalışmalar ile acil durumda olan Demetevleri dönüşüme sokmalıyız. Bu çalışmalar belgeli ve uzmanlığı olan firmalar ile yapılmalı” ifadelerini kullandı.

ara2-002.jpg

SORUNLARI HEP BERABER ÇÖZMELİYİZ

Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, son olarak şu hususlara değindi: “Sıkıntı hepimizin sıkıntısı hep beraber el ele vererek bu sorunu çözmeliyiz. Çözüm bulmak zorundayız. Çünkü can bizim canımız. Tabutlarda yaşamak istemiyoruz. Biz konutlarda evlerde yaşamak istiyoruz. Bununda çözüm yolu denetimlerden geçiyor. Yasalarımız mevzuatımız uygun ama uygulamada sorunlar ortaya çıkıyor. Bütün sorunların hepsi müteahhitlere yüklemek doğru olmaz. İnşaattaki sorumlu olan bütün kademelerin denetlenmesi şart oluyor” dedi.

Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.