60 yıldır ayakkabıcılık yapıyor; Ünlü isimlere ayakkabı dikiyor

60 yıldır ayakkabıcılık yapıyor; Ünlü isimlere ayakkabı dikiyor

60 yıldır Ankara’da ayakkabıcılık yapan Nurettin Cebeci 20 metrekarelik dükkânı, Bale Kundura’da üretim yapıyor. Cebeci’nin ayakkabı diktiği kişiler arasında Zeki Müren, Adnan Şenses gibi siyaset ve sanat camiasından da birçok ünlü isim bulunuyor.

Geçmişte Ankara’nın bürokratları ve ses sanatçılarının rağbet gösterdiği ayakkabıcı Nurettin Cebeci 60 yıldır ticari yaşamını aynı semtte (Cebeci) sürdürüyor. Ayakkabı diktiği kişiler arasında Zeki Müren, Adnan Şenses, Bülent Ecevit, Köksal Toptan, Ali Nail Erdem gibi siyaset ve sanat camiasından birçok ünlü isim bulunuyor.

Mesleğine Artvin’de akrabalarının yanında çıraklık yaparak başladığını söyleyen Cebeci, ‘’Kimin aklına gelirdi Ankara’ya geleceğim, bu kadar ünlü ile tanışacağım ve onlara ayakkabı giydireceğim. İnsan yaşamı sürprizlerle dolu belki de kader. Çalışkanlığın, emeğin, dürüstlüğün mucizesi de diyebiliriz.’’ şeklinde konuştu.

nurettin cebeci

ALTMIŞ YILDIR AYNI SEMT

Artvin’den sonra Ankara’ya üniversite okuyan abisinin yanına geldiğini aktaran Cebeci, ‘’Önce bir dükkân açmalıyım diye düşündüm. Ağabeyime de yük olmak istemiyordum. Başta çekindim, kirasını ödeyemem korkusuyla. Daha sonra ağabeyim okulunu bitirip, memur olunca onun maaşının bir kısmıyla kirasını ödediğim bu dükkânı açtım. Cebeci semtini tercih etme sebebim birçok mahalle ve semti birbirine bağlayan noktada bulunmasıydı. Ticari açıdan düşünülmüş bir hamleydi, 60 yıldır buradayım.’’

nurettin cebeci dükkan

BALE KUNDURA

Açıklamalarına devam eden Cebeci dükkanının isminin nereden geldiğini şu şekilde aktardı: ‘’Dönemin Tiyatrolar Genel Müdür Yardımcılığından bir beyefendi dükkâna gelip, ‘’Bale ayakkabısı dikebilir misin?’ diye sordu. Londra’dan gelen bir örnek gösterdi elim de yatkın tabi aynısını yaptım. Ortaya çıkan ayakkabının büyüsü mü diyeyim artık bilemiyorum. Böylece dükkâna Bale Kundura ismini verdim.’’

nurettin cebeci ayakkabı

DİSİPLİNLİ ÇALIŞMANIN MEYVELERİNİ TOPLADIM

Başarısının sırrını işini severek ve disiplinle yürütmesi olarak aktaran Cebeci, ‘’İnsan sevmediği işi yapamaz, yapsa da ortaya çıkan iş kimseyi tatmin etmez. Sözgelimi müşterilerime ayakkabılarınızı yarın şu saatte teslim edeceğim dediysem, yarın dediğim saatte teslim ettim. Müşterilerime güven inşa ettim ve onları kazandım. Kaliteli ve orijinal malzemelerle çalıştım. Sadece ayakkabı değil, sanat ürettim. Çin işi malzemelerden kaçındım.’’ şeklinde konuştu.

İlk başlarda Ankara Radyosu ses sanatçıları dükkanıma uğramaya başladı diyen Cebeci, ‘’Yaptığım işlerden memnun kaldılar. Bana imzalı fotoğraflarını getirdiler. Gelen fotoğrafları dükkânın vitrinine koydum. Çevrede duyulunca da birçok ünlü isim dükkanıma uğramaya başladı. Bunlar, Kutlu Payaslı, Adnan Şenses, Güneri Tecer gibi halkın gözünde saygın sanatçılardı. Daha sonra Zeki Müren’le bizzat tanışıp ona da ayakkabı diktim. Disiplinli çalışmamın meyvelerini topladım’’ dedi.

nurettin cebeci ayakkabı eserleri

BÜROKRASİNİN ADIMLARINDA BENİM İMZAM VAR

Dükkân isim yapınca politikacıların da uğrak yeri haline geldiğini belirten Cebeci, bürokrasiyle olan ilişkisini de şu şekilde açıkladı. ‘’Bir politikacıya ayakkabı dikiyorum diğeri beğeniyor. Tabii soruyor nerede diktirdin. Adres bana çıkıyor (gülerek). Birkaç gün sonra soran kişi de geliyor. Attıkları adımlarda benim elimden geçen ayakkabılar bir nevi imzam vardı. Kuvvet komutanlarına da ayakkabı diktim. Sık sık gelirlerdi.’’

nurettin cebeci dükkan önü

ECEVİT ANISI

Müşterilerinin arasında eski başbakan merhum Bülent Ecevit’in de olduğunu söyleyen Cebeci, aralarında geçen bir anıyı şu şekilde aktardı. ’’Benden aldığı ayakkabıyı giymeye çalışıyordu. Efendim yardımcı olayım diyerek çekçekle ayakkabısını giydirmek istedim. Kendisi son derece kibar bir beyefendiydi. Zorlasam da izin vermedi. Bu benim görevim dediysem de elimdeki çekçeği alarak ayakkabısını kendi giydi.’’

Dükkanla birlikte kendisinin de kurumsallaştığını söyleyen Cebeci, ‘’İşinizi severek ve mutlaka disiplinle yapın. Ben başarıya böyle ulaştım. Siz kaliteli olun, kalite çok aranıyor fakat tezgahlarda tükenmek üzere.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.