30 yıllık kooperatiflerde kentsel dönüşüm çıkmazı
Batıkent’te bir kısmı çürümeye yüz tutmuş, bir kısmının da dış cephesinde ciddi deformeler olan 30 yıllık kooperatif yapılar maddi nedenlerle kentsel dönüşüme giremiyor.
Batıkent'in 30 yıllık kooperatiflerinde birçok hasar meydana gelmiş durumda. Burada kentsel dönüşüm ise kaçınılmaz bir son ancak site sakinleri kentsel dönüşüme 'mümkün değil' diyor.
"9 KATLI BİNA, YANGIN MERDİVENİ YOK"
Türkiye'de kentsel dönüşümün genel bir sorun olduğunu vurgulayan site sakini, binaların genellikle 9 katlı olduğunu belirterek, "Geçmiş yıllarda böyle bir zorunluluk olmadığı için yangın merdiveni yok mesela." ifadelerini kullandı.
Öte yandan bu kooperatiflerin kendi içinde düzgün bir yerleşim olduğunu ve oturmuş bir sistemi olduğunu söyleyen site sakini, elektrik ve su tesisatlarının çok eski olduğunu ve mutlaka tadilata girmesi gerektiğini de ekledi.
"GENÇ İNSAN ÇOK AZ"
Bu yerleşimlerde yaşayan genç insan sayısının da düşük olduğunu söyleyen site sakini, "Evinin değerinde, doğru düzgün bir daire verilse ve bir bedel istenmese hiç kimse itiraz etmez kentsel dönüşüme ama 'biz şimdi burayı kentsel dönüşüme sokuyoruz siz çıkın' denildiği zaman buradaki 60 yaş ve üzeri genellikle işçi-memur emeklisi insanlar. Daha düşük maaşlar dolayısıyla kooperatif tercih etmişler. Burada artık herkesin çoluğu çocuğu evlenmiş, karı-koca yaşayan insanlar. Yani bu insanlara bu evlerden çıkın dediğin zaman üzerine para verebilecek durumumuz yok" diye konuştu.
"İSTER İSTEMEZ KENTSEL DÖNÜŞÜME OLUMLU BAKAMIYOR"
"Devlet biz bunu finanse edeceğiz derse ya da çok cüzzi bir miktarla olursa elbette herkes ister daha iyi koşullarda yasamayı. Niye istemesin?" diye konuşan site sakini, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama onu yapacak bir durum olmadığında insanlarda kentsel dönüşüme ister istemez olumlu bakamıyor. Evler eski olmasına rağmen buralarda kiralar 15-18 bin lira aralığında. Emekli aylığı dışında geliri olmayan insanlar bunu karşılayamaz. Farklı çözümler sunularak yapılabilse elbette çok güzel olur."
TADİLATSIZ EVLERİN DURUMU
Evin komple tadilat maliyetinin de çok yüksek olduğunu ve sürekli fiyatların arttığını söyleyen site sakini, "Geçen sene 2023 yılında 180 bin liraydı biz yaptırdığımızda. 2 ay sonra 250 bin lira oldu. Standart bir de bu fiyatlar. Odalar arasında kot farkları vardı, çok maliyetli işler vardı, her şey sıfırdan değişti. Benim aynı işlemi 3 ay sonra yaptırma imkanım yoktu. Fiyatlar inanılmaz hızlı arttı ki biz ekimde yaptırdık evi, ben pazarlığa Haziran'da başladım. Şu an maliyetler çok daha yüksek. Ama öte yandan eski müteahhitlerin çok daha sağlam binalar yaptığı bir gerçek. Bir şekilde kendi içinde güzel bir düzeni var. Yollar geniş, bisiklet yolları var. Ama tabi bu şartlarda buradaki insanların sosyal statüsü kentsel dönüşümü kaldıracak kapasitede değil" dedi.
Kaynak:Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.