Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen: En çok çiftçi etkilendi

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen: En çok çiftçi etkilendi

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen, pandemi ve doğal afetlerin en çok tarımsal üretim yapan çiftçiyi etkilediğini belirtti. Ekmen, “TÜİK’in girdi fiyat endeksine baktığımız zaman artan üretim maliyet fiyatları bu durumu açıkça göstermektedir” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen yaşadığımız pandemi ve doğal afetlerin en çok tarımsal üretim yapan çiftçiyi etkilediğini söyledi. Gazetemize konuşan Ekmen, “TÜİK’in girdi fiyat endeksine baktığımız zaman artan üretim maliyet fiyatları bu durumu açıkça göstermektedir” dedi. Ekmen “Dünya tarım üretiminde ön sıralarda yer alan bir ülke olarak, küresel ticarette de ön sıralara çıkma gücümüz bulunmaktadır. Türk çiftçisi yıllardır bütün zorluklara rağmen bu ülke için inatla üretmeye devam etmektedir” diye konuştu.

1-003.jpg

TÜRK ÇİFTÇİSİ ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen, “Pandemi sonrası Dünya karşılaştığı doğal ve sosyal felaketler sonrası kendisini toparlayamadı ve ciddi ekonomik buhranlar yaşamaya başladı. Ülkemizde bu buhrandan kendi payına düşeni alırken 2023 yılında büyük bir yıkım ile karşılaştık. Ne zorluklar hatta imkansızlıklar içinde mucizeler başarmış bir millet olarak mücadeleye devam edeceğiz. Ama burada önemli bir tespiti yapmakta büyük fayda var. Kimse fark etmese de bu büyük başarının ardında Türk Tarımı ve Çiftçisi var. Bir ülkenin tam bağımsız olabilmesi, kendi gıdasını kimseye muhtaç olmadan üretebilmesine bağlıdır. Çiftçimiz milletin karnını doyurmanın ötesinde yeri geldiğinde oğlunu bu topraklar için şehit vermektedir. Yüzlerce yıldır bu topraklara sahip çıkan ve Büyük Önderin de söylediği gibi yurdun esas sahibi ve efendisi çiftçidir. Yıllardır bütün zorluklara rağmen bu ülke için inatla üretmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

4-001.jpg

BELİRLEYİCİ KARARLAR ALINMALI

Ekmen, “Etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği ve buna bağlı şekillenen Yeni Dünya Düzeni ülkeleri ekonomi ötesinde doğa ve özellikle tarım konularında daha belirleyici kararlar almaya zorlamaktadır. Dünya ekonomisinde ve siyasetinde tarımın giderek vazgeçilmez bir önem kazandığı bu ortamda ülkemizde tarımın ve çiftçinin durumu çok daha dikkatle ele alınması gereken husus olarak karşımıza çıkmaktadır. TÜİK’in girdi fiyat endeksine baktığımız zaman tüketici fiyat endeksine göre daha yüksek artan üretim maliyet fiyatları bu durumu açıkça göstermektedir” dedi.

2-001.jpg

DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Erhan Ekmen şu hususlara değinerek değerlendirmelerine son verdi, “Mevcut duruma baktığımızda bardağın boş kısmından değil dolu kısmında da bakarak değerlendirmek gerekir. Örneğin; Dünya tarım üretiminde ön sıralarda yer alan bir ülke olarak, küresel ticarette de ön sıralara çıkma gücümüz bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanmış, hangi ürünlerde, hangi pazarlarda rekabet avantajımız olduğu, ihracatın artırılması için atılabilecek adımların neler olduğu ile de ilgili ülke dış ticaret performansımızı en iyi şekilde değerlendirmek üzere çok sayıda akademik nitelikli kamu ve özel sektör strateji belgeleri, eylem planları bulunmaktadır. Bundan daha önemli bir başka konu ise; sürdürülebilir üretim ile ilgili avantajlarımızdır. Dünyadaki özellikle iklime bağlı değişim bizi başta su olmak üzere tarımsal üretim kaynaklarını koruyarak kullanmak konusuna yöneltmektedir. Buna bağlı olarak tarımdaki üretim yöntemlerimizi de kimyasallara ve ithalata bağımlı olmaktan kurtaracak şekilde değişiklikler yapmamız gerekmektedir."

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.