Zehirli uğur böceği örümceği Ankara’da görüntülendi
Türkiye genelinde nadir rastlanan ve halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen "Esus Cinnaberinus" türü Çubuk’ta görüldü. Örümceği gören Profesyonel Dağcı Yusuf Oğuz gazeteilksayfa.com’a konuştu.
Daha önce Denizli, Muğla, Elazığ, Aydın, Manisa, Eskişehir ve Bursa gibi farklı illerde gözlemlenen örümcek türü Ankara'nın Çubuk ilçesinde de ortaya çıktı.
Halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen "Esus Cinnaberinus" özellikle renkli desenleri ve fosforlu bacaklarıyla tanınıyor. Uzmanlar bu türün genellikle ormanlık alanlarda ve nemli bölgelerde yaşadığını belirtiyor.
DAĞCI GRUBU GÖRÜNTÜLEDİ
Örümceği görüntüleyen Rota58 Sivaslı Dağcılar Grubu Lideri Yusuf Oğuz gazeteilksayfa.com’a konuştu. Örümceğin küçük olması sebebiyle görülmesinin zor olduğunu kaydeden Oğuz, ilk andan itibaren özel bir tür olduğunu anlayıp görüntü almaya karar verdiklerini söyledi.
“FARKLI OLDUĞUNU ANLADIK”
Oğuz şöyle konuştu:
Fotoğraflarını ben çektim. Çubuk Kuruçayır mevkii Karatepe Zirvesi’nin dönüş yolunda örümceği gördük. Doğadaki belli başlı kuralları biliyoruz. Bu yüzden temasta bulunmadık. Genelde rengi kırmızı olan örümcekler sıkıntılı olur.
Endemik bir tür olduğunu rahatça anladık. Fotoğrafını çektik. Aşağı inip internet üzerinden araştırma yapınca az görülen bir tür olduğu kesinleşti”
ANKARA’DA İLK KEZ GÖRÜLÜYOR
13 senedir dağcılık yaptıklarını aktaran Oğuz, “Çeşitli hayvanlarla karşılaştık ancak bunu ilk kez görüyoruz. Hem yurt içinde hem yurt dışında kamplara gidiyoruz. Uğur böceği örümceğini görmek Çubuk’ta nasipmiş. Epey küçük olmasına rağmen dikkatinizi çekiyor.
Uğur böceğine benzemesi ve çok hızlı hareket etmesi onu görünür kıldı. Fosforlu bacakları var. Boyutu uğur böceğinden biraz daha büyük. İlk gören kişi eşimdi. Bize haber verdi ve etrafında toplandık” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.