Yerel seçimlerin perde arkası kahramanları ‘matbaacılar’
31 Mart yerel seçimlerine az bir süre kala matbaalardaki mesai devam ediyor. Özellikle muhtar adaylarının tercih ettiği küçük matbaalarda adaylar için broşür, afiş, kartvizit ve branda gibi siparişler hazırlanıyor.
Türkiye, 31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli ve Yerel İdareler Seçimlerine doğru hızla ilerliyor. Partiler; seçimlere doğru gidilirken, aday çalışmalarını tamamlamaya çalışıyor. Belirlenen adaylar ise bölgelerinde seçim turları gerçekleştiriyor. Muhtar, ilçe belediye başkanları, il ve büyükşehir belediye başkanlarının yanı sıra belediye meclis üyelerinin de belirleneceği Mahalli ve Yerel İdareler Seçimleri öncesi matbaalardaki çalışmalar da devam ediyor. Özellikle de muhtar adaylarının tercih ettiği küçük matbaalarda adaylar için broşür, afiş, kartvizit ve branda gibi siparişler hazırlanıyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Kırıkkale Matbaacılık işletmesinin sahibi Celal Bildik, İlk Sayfa Gazetesi’ne özel seçim çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaştı.
ESKİ TAT KALMADI
1989 yılından beri 35 yıldır matbaacılık sektörü içinde olduğunu ifade eden matbaa işletmecisi Celal Bildik, yaklaşan seçimlerle ilgili çalışma alanlarını İlk Sayfa Gazetesi’ne özel anlattı. Bildik, seçimlerde eski havaların kalmadığına değinerek şu ifadeleri kullandı: “Eski seçim dönemlerine bakarak çok üst düzey bir yoğunluğumuz kalmadı. Ama yine de seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte oldukça yoğun günler yaşıyoruz. Özellikle muhtar adayları için kartvizit, broşür, branda, afiş basımlarımız sürüyor.”
“SON BİR AY DAHA HAREKETLİ OLUYOR”
Yerel seçimlerde özellikle muhtarlarla ilgili çalışma yaptıklarına değinen Celal Bildik, seçim öncesinde matbaa sürecinden söz etti. İşlerin seçimlere bir ay kalası daha da hareketlenmesini beklediğini ifade eden Bildik, “Öncelikle adaylar fotoğraf çektirerek bu serüvene başlıyor. Daha sonrasında ise bize çeşitli istekler sunuluyor. Gelen isteklere göre tasarımlarımız gerçekleşiyor. Özellikle de seçim zamanlarının yaklaşmasıyla birlikte oy pusulası basımları başlıyor. Muhtarlar özelinde ihtiyar heyetlerinin belirlenmesiyle oy pusulaları şekilleniyor. Yapılan tasarımlara göre broşür ve brandalarımızın baskıları makineye gönderilmiş oluyor. Makineden çıkan baskıların adaylarımıza teslim edilmesiyle işlem son buluyor” dedi.
“KAYBOLACAK MESLEKLER SIRALAMASINDA BİRİNCİ SIRADA”
Seçim sürecindeki baskı maliyetlerinden söz eden Celal Bildik, muhtarların aday olduğu bölgeye göre harcama yaptıklarını dile getirdi. Bildik, bölgelerin nüfusuna göre muhtar adayının kartvizit, afiş ya da broşür bastırdığına değindi. Öte yandan baskı ve matbaa işlerinin günümüz durumu ve geleceği hakkında da konuşan Celal Bildik, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre ilerde kaybolacak meslekler veri olarak sunuldu. İlerde ‘Kaybolacak Meslekler’ başlıklı araştırmada birinci sırada matbaacılık yer alıyordu. Dijitalleşme ile birlikte eski tür matbaalarda üst düzey bir azalma görünmeye başlandı. Bunun için bizim mesleğimizin şu andaki durumu da içler acısı. Ancak bu meslek komple ölmez. Özellikle de teknolojiden uzak kentler ve bölgelerde devam eder. Benim tahminime göre büyükşehirlerde matbaacılık diye bir şey kalmayacak gibi görünüyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.