Yeni tehlike kapıda: Puff sigaraların kullanım yaşı 11’e kadar düştü

Yeni tehlike kapıda: Puff sigaraların kullanım yaşı 11’e kadar düştü

Tütün endüstrisinin son dönemlerde gençlerin dikkatini çekmek için tasarladığı birbirinden göz alıcı renklerle ve tatlarla piyasaya sunduğu Puff barlar oldukça tehlikeli. Kullanım yaşı 11’lere kadar düşen Puff bar, Evalı hastalığına yol açıyor.

Tütün endüstrisinin son dönemlerde gençlerin dikkatini çekmek için tasarladığı birbirinden göz alıcı renklerle piyasaya sunulan puff bar, oldukça tehlikeli. Nikotin tozuyla üretilmiş ve aromayla tatlandırılmış bu ürünler en az sigara kadar zararlı. Elektronik sigaraların son dönemlerde popülerlik kazanması, özellikle gençler arasında oldukça yaygınlaşmış ve kullanım yaşı 11’lere kadar düşmüştür. Görüntüsüyle gençleri cezbeden Puff barlar nikotin bağımlılığının artmasına yol açmıştır.

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI YAPIYOR

Çekici tatlar ve kokular sunarak çeşitli yaş gruplarındaki kullanıcıları hedef alan elektronik sigaralar özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılmaya başladı. Tatlı, meyveli veya hoş aromalar olarak gençlere sunulan elektronik sigaralar gençlerin elektronik sigaraya başlama olasılığını artıyor. Elektronik sigaralar, içerdikleri nikotin dışında, nikotin bağımlılığını daha da artıracak potansiyel zararlı kimyasallar içeriyor.

basliksiz-1-002.jpg

ZARARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Elektronik sigaraların yüksek nikotin içeriği ve kullanımının bilinçsizce artırılması, nikotin zehirlenmelerine ve cihazın patlaması gibi risklere neden olabilir. Elektronik sigaraların uzun vadeli sağlık etkileri tam olarak anlaşılmasa da yapılan bazı araştırmalar sonucunda elektronik sigara kullanımının solunum yolları ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir. Bunların dışında elektronik sigaralar diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilere de yol açar. Ağızda kuruluk, bakteri üretimi, iltihaplı diş eti rahatsızlıkları olarak kişide görülebilir. Bunların yanı sıra elektronik sigaralar ağızda var olan yaraların daha da büyümesine yol açar.

EVALI HASTALIĞINA YOL AÇIYOR

Elektronik sigaraların tüketilmesine bağlı olarak titreme, yüksek ateş, mide bulantısı, nefes darlığı gibi belirtileri bulunan Evalı hastalığına yol açıyor. Özellikle 60 yaş ve üzeri olan kanser yaşının elektronik sigara kullanıma bağlı olarak 45’li yaşlara kadar düştüğü görüldü. Özellikle genç yaş grubunda risk oldukça büyük. Elektronik sigaralar ayrıca ilerleyen dönemlerde Akut akciğer hasarı ile solunum yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

ara-001.jpg

KULLANIMI 11 YAŞLARINA KADAR DÜŞTÜ

Kullanım yaşının oldukça düştüğü elektronik sigaralar, gençlerin cebinde kolaylıkla taşıyacağı bir ürün haline geldi. Rengârenk tasarlanması sebebiyle de gelişim dönemindeki çocukların oldukça dikkatini çekiyor. Fiyatları 200 TL’den başlayıp 600 TL’ye kadar devam eden puff barlara ulaşmak oldukça kolaylaştı. Durum böyle olunca gençlerin elektronik sigara kullanımı 11 yaşlarına kadar düştü. Bu süreçte aileler oldukça dikkatli olmalı ve mümkün olduğunca elektronik sigaraların kullanılmaması konusunda önemler almalıdır.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.