Yeni Altay TSK sınavına hazır
Tüm ülkede merakla beklenen Altay Tankı ne zaman TSK envanterine girecek? BMC Savunma tarafından geliştirilen Altay Tankı ile ilgili tüm detaylar haberimizde…
Yerli Altay Tankı ne zaman TSK envanterine girecek? Altay Tankı ile hangi çalışmalar ve yenilikler gerçekleşti? Envantere girecek BMC Savunma tarafından geliştirilen tankın özellikleri ve önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili merak edilen tüm bilgileri sizler derledik.
YENİ ALTAY TANKI
Geçtiğimiz Çarşamba günü Sakarya’da düzenlenen BMC Savunma Basın ve Medya Buluşması kapsamında BMC CEO’su Murat Yalçıntaş, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval bir araya geldi. Başta Altay tankı olmak üzere devam eden önemli projeler hakkında merak edilen detaylar açıklandı. İlk çalışmaları 2008 yılında atılan Altay tankı ile günümüzde son haliyle yeni Altay tankı arasında özellik ve yetenek farklılıkları mevcut.
YENİ ALTAY’IN FARKLI DETAYLARI
Geçtiğimiz aylarda Almanya’dan ithal edilecek güç grubu üzerine geliştirilen projede, Almanya’nın Türkiye’ye başta motor ve güç grubuyla ilgili ürün temin etmeme kararı sonrası geç kaldı. Son çalışmalardan önce Fırtına T-155 obüs üretiminde de Güney Kore ile sıkı iş birliği yapan Türkiye, Güney Kore’nin motor ve şanzıman başta olmak üzere güç grubu çalışmalarını bitirmesinin ardından Altay tankında ilk olarak Kore üretimi güç grubu kullanılacağını açıkladı. Sonrasında 2026 yılının 2. yarısından sonra 1500 BG gücünde yerli güç grubumuzun kullanılacağı açıklandı.
TSK ENVANTERİNE NE ZAMAN GİRECEK?
Altay tankının yeni modelinin üretiminde sona gelindi. Kore’den gelen güç grubuyla beraber, 23 Nisan tarihinde TSK’ya test işlemlerinin tamamlanması için 2 adet teslim edileceği belirtildi. Yerli güç grubu ile ilgili şu an tasarım çalışmaları bitti. Prototiplerin üretim çalışmalarında sona gelindi. Testler başladı ve testlerin 2.5 sene sürmesi tahmin ediliyor. Takriben 3 senelik bir sürenin ardından Altay tankı, yerli güç grubuyla karşımıza gün yüzüne çıkacak. Yani 2026 yılının 2. yarısı gibi bir süre olarak tahmin ediliyor.
YERLİ TEKNOLOJİLER
2014 yılında üretilen Altay tankı konfigürasyonu sonrasında yeni Altay’daki yenilikleri de sizler için yazımızda derledik. Suriye operasyonları başta olmak üzere, yeni nesil anti tank füzelerine karşı aktif koruma ihtiyacını sık sık tanklarımızda fark etmiştik.
Geliştirilen yeni Altay tankında da aktif koruma sistemi ve Bor Karbür ile geliştirilmiş yeni zırh sistemi de yer alıyor. Açıkcası Altay tankı, günümüz standartlarında güvenlik özelliklerini içerisinde barındırıyor. Aktif koruma sistemi, geliştirilmiş zırh sistemi, yenilenen atış kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi ve değiştirilen güç grubu, başlıca önceki Altay modeline göre farklı detaylar bulunuyor.
Altay tankında yerlileştirilen sistemler ise şöyle;
Hız azaltan
Nişancı 2. Derece görüş sistemi
Palet
Kule Çember dişlisi
Rotor
Mühimmat rafı
Periskoplar
Yakıt ve hidrolik pompaları
Mobil gizleme ağı
Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.