Vatandaşın kredi kartı borcu faiz dinlemedi: 1 trilyon TL

Vatandaşın kredi kartı borcu faiz dinlemedi: 1 trilyon TL

BDDK verilerine göre 2022 Kasım ayında 403 milyar TL olan bireysel kredi kartı borçları yüzde 168 artarak 1 trilyon 79 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl kredi kartı ve nakit avans kullanımına gelen faiz artırımlarına rağmen borçlanmaların arttığı gözlemlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 2022 Kasım ayında 403 milyar TL olan bireysel kredi kartı borçlanmaları bu dönem yüzde 168 artarak 1 trilyon 79 milyar TL’ye ulaştı. Kasım ayı itibariyle 3,66 olan kredi kartında azami akdi faiz oranı ve 4,42 olan nakit avans azami akdi faiz oranına rağmen vatandaşların kart borçlanmalarının arttığı görüldü.

aaw.jpg

YÜZDE 168 ARTTI

BDDK’nin Kasım ayı verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde 7 trilyon 281 milyar TL olan toplam kredi borçlanmaları 11 trilyon 314 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yıla göre toplam kredi borçlanmalarında yüzde 55’lik bir artış görülürken TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları ise yüzde 168 artış gösterdi. TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları 1 trilyon 79 milyar TL olurken; bunun 467 milyar TL’sini taksitli, 611 milyar TL’sini taksitsiz borçlar oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları 403 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığında en çok artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında yaşandığı görüldü. Geçen yılın aynı döneminde 211 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı borçlanması 2023 Kasım verilerine göre 611 milyar TL’ye yükseldi. Taksitli kredi kartı borçlanmalarında ise 2022 Kasım ayı verilerinde 192 milyar TL olan borçlanma bu yıl kasım ayında 467 milyar TL oldu.

asdaasa1.jpg

FAİZE PARALEL BORÇLARDA ARTTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre temmuz ayına kadar sabit kalan nakit avans ve kredi kartı faiz oranları yılın ikinci yarısından itibaren artış göstermesine rağmen borçlanmaların arttığı görüldü. Yapılan düzenlemeye göre, 1 Kasım’da itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,66, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,42 oldu. Azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,96’ya, nakit avansta 4,72’ye yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.