Uzmanından uyarı: Önemli olan araç takip mesafesi

Uzmanından uyarı: Önemli olan araç takip mesafesi

Sürücü eğitmeni Remzi Aslan, hafta içi meydana gelen zincirleme kazaları değerlendirdi. Sürücülere uyarılarda bulunan Aslan, “Sisli ve yağışlı havalarda trafikte önemli olan araç takip mesafesini koruyabilmek ve duracağın hızda seyir etmek” dedi.

Hafta içi meydana gelen zincirleme kazalar birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olurken birçok vatandaşımızda yaralanmasına neden oldu. Gazetemiz özel açıklamalarda bulunan Sürücü eğitmeni Remzi Aslan, hafta içi meydana gelen zincirleme kazaları değerlendirerek uyarılarda bulundu. Aslan, “Sisli ve yağışlı havalarda önemli olan aracı her zaman ilk fren hareketi ile durabileceğiniz hızda tutmaktır” dedi. Aslan ayrıca, “Sisli havalarda aracın ortala hızı 50 ya da 60 kilometre hızda olması gerekir. Bu hızda giden araç frene bastığında tek seferde durur. Trafikte önce kendi emniyetiniz ve diğer sürücülerin emniyeti alınmalıdır. Kesinlikle uykusuz ve alkollü araç kullanılmamalıdır” ifadeleri ile sürücülere uyarılarda bulundu.

faruk1.jpg

SADECE YOLA ODAKLANILMALI

Sürücü eğitmeni Remzi Aslan, “Özellikle kış aylarında şehirler arası ya da şehir içi trafikte araç kullanan kişiler mutlak suretle yola dikkat edilmeli. Araç kullanırken her zaman ileri bakılmalı ve görebildiğinin uzağını görmeye çalışmalıdır. Sürücüler yol kontrolu sağlanması için araç içindeki kişiler ile dikkat dağıtıcı konuşmalar ve hareketler yapmadan bütün dikkatini yola vermeli. Sürücüler özellikle şehirler arası yollarda araç sürüşü yaparken daima en uzağa bakılmalı çünkü ileride bir kaza olması durumunda fark edip ona göre tedbir alarak araç hızını düşürmeye başlamalı” diyerek araç sürücülerinin sadece yola odaklanması gerektiğini vurguladı.

faruk3.jpg

DURABİLECEĞİNİZ HIZDA GİDİN

“Araç sürücüleri sisli havalarda sis lambaları mutlaka yakılmalı ve aracın hızını olabildiğince düşük tutmalı” sözleri ile uyarılarına devam eden Aslan, “Araçlar sisli havalarda en fazla iki ya da üçüncü viteste gitmelidir. Yani aracın ortala hızı 50 ya da 60 kilometre hızda olması demektir. Bu hızda giden araç her zaman frene bastığında durabilir. Fakat 100 kilometre ya da üstünde bir hızla giden bir araç frene bastığında en az 300 metre sonra durabilir. Özellikle sisli ve virajlı yollarda kesinlikle bu hız kuralına uyulmalıdır. Sürücüler yola çıkmadan meteoroloji ve kara yollarının telkin ve uyarılarını dikkate alarak yol çıkmalı ve yollarda bulunan görüntülü levhalara mutlak suretle uymalıdır. Yollardaki trafik levhaları yaşanan tecrübe ve kurallara uygun olarak sürücüleri kazalardan önlemek amacıyla konulmuştur” dedi.

faruk2.jpg

ÖNCE GÜVENLİK

Sürücü eğitmeni Remzi Aslan, son olarak özellikle kış aylarında araç donanımlarının önemine dikkat çekerek şu hususlara değindi; “Özellikle yağışlı ve sisli havalarda en fazla görüş mesafesi 10 ya da 20 metredir burada önemli olan aşırı hız yapmamak ve aracı her zaman ilk fren hareketi ile durabileceği hızda tutmaktır. Sürücüler unutmamalıdır ki özellikle kış aylarında araçların bakımları ve donanımları çok önemlidir. Araçların motor, fren ve lastik bakımları mutlaka ve mutlaka yapılmalı. Şehirler arası yolculuk yapan araçlarda kış lastiğinin yanı sıra mutlaka lastikler için zincir bulunmalı. Kar lastiği kayma yapsa bile lastik zinciri kesinlikle kaymaların önüne geçer. Araçlardaki alet edevatın eksiksiz bulunması çok önemli. Herhangi biz kazada bilinçli olunması diğer kazaların önüne geçer. Araç kaza yaptığında eğer araçtan iniliyorsa kesinlikle kontrolu inilip özellikle yolun ortasında beklenilmemeli. Çünkü sisli havalarda diğer sürücülerin sizi görmesi çok zor olur. Önce kendi emniyetiniz ve diğer sürücülerin emniyeti alınmalıdır. Kesinlikle uykusuz ve alkollü araç kullanılmamalıdır.”

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.