Türkiye’nin kişi başına yıllık su tüketiminin 1.313 metreküp oldu

Türkiye’nin kişi başına yıllık su tüketiminin 1.313 metreküp oldu

TZOB Genel Başkanı Bayraktar katıldığı toplantıda, Türkiye’nin kişi başına yıllık su tüketiminin 1.313 metreküp olduğunu vurguladı. Bayraktar,”2030’da bu miktar 1.120 metreküpe düşerek suyu kıt ülkeler sınıfına girebiliriz” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, su azlığı sınıfına giren ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin kişi başına yıllık su tüketiminin 1.313 metreküp olduğunu vurguladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “2030 yılına kadar ülke nüfusumuzun 100 milyona varacağı tahmin edildiğinde kişi başına kullanılabilir su miktarımız 1.120 metreküpe düşebilir ve ülkemiz suyu kıt ülkeler sınıfında yer alabilir. Su kaynakları ülkelerin en önemli doğal zenginlikleri arasında bulunuyor. Suyu tasarruflu kullanmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-0828eeb8b420cf560ea56f447bc3c63b.jpg

“SU ZENGİNİ ÜLKE DEĞİLİZ”

Bayraktar, su tasarrufu konusunda uyarıda bulunarak, “Dünyada toplam su miktarı yaklaşık 1 milyar 4 milyon kilometreküptür. Bu miktarın yüzde 2,5’i nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunuyor. Tatlı suyun ise yüzde 69,5’i buzullarda, geri kalanı ise göller ve nehirlerdedir. Ülkemizin ise 18 milyar metreküp olarak belirtilen yer altı su potansiyeli ve 94 milyar metreküp yüzey suları ile birlikte yılda 112 milyar metreküp tüketilebilir su potansiyeli vardır. Dünyada nüfus artışına paralel olarak artan gıda ihtiyacı ile birlikte tarımsal su ihtiyacı da artıyor. Tarımsal ve evsel su talebinin artması yanında gelişen sanayi sektöründe de su talebinin artması su kullanımında sektörler arasında rekabete yol açıyor” ifadelerine yer verdi.

thumbs-b-c-c991ece88666efb9ab85f244cfa80db8.jpg

TARIMSAL ÜRETİM VE SU

Bayraktar, suyun üretim ve tarım alanlarındaki önemini vurgulayarak yaptığı açıklamada, “Günümüzde dünya genelinde tarımsal arazi alanını artırmak yerine, birim alanda daha fazla ürün alma düşüncesi hâkimdir. Bunu sağlamanın yollarından en önemlisi üretimde yeterli su kullanımıdır. Ülkemizde ise üzerinde tarım yapılabilecek arazilerin hemen hemen tamamı kullanıma açılmıştır. 2022 yılı verilerine göre ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar (brüt) tarım arazisinin 6,96 milyon hektarında sulama altyapısı tamamlanmış durumdadır. 1,54 milyon hektar alanda ise sulama altyapısı tamamlanmamıştır. Net sulanan alan ise yaklaşık 5,9 milyon hektardır. Yine 2022 yılı verilerine göre DSİ sulamalarında kapalı sistem sulama yapılan net alan 1,5 milyon hektardır” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-c55610da50d4aa3b68eafa565a1735e9.jpg

SU İSTEMEYEN ÜRÜNLER SEÇİLİYOR

Bayraktar üreticinin az su isteyen ürünlere yöneldiğini vurgulayarak, “Ülkemizde ve dünyada iklim değişikliğinden dolayı meydana gelen yağışların normallerin altında gerçekleşmesi su arzını önemli ölçüde etkiliyor. Neticede ev, sanayi ve tarımda suya erişim sekteye uğruyor. Hidrolojik kuraklık sonucu göller ve akarsular kuruyor, barajlarda su seviyeleri azalıyor, yeraltı su seviyeleri geriliyor, içme suyu konusunda dahi endişeler yaşanıyor. Yeterli sulama yapılamaması durumunda ise birçok üründe verim kaybı yaşanabiliyor. Su yetersizliği ürün tercihlerini de etkiliyor, üreticilerimiz daha az su isteyen ürünlere yöneliyor. Bilinçsiz ve yetersiz sulamaya bağlı üretim düşüklüğü gıda arzının gerilemesine neden oluyor ve neticede ise yaşanan bu olumsuz durum tüketici fiyatlarına olumsuz yansıyor” dedi.

Salih Çifci/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.