Türkiye’de tıp fakültesi mezunu öğrenci sayısı katlanarak artıyor
Türkiye'de tıp fakültesi mezunu öğrenci sayısı on yıllık süreçte büyük bir artış göstererek yaklaşık üç katına çıktı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, 2011 yılında 5.030 olan tıp fakültesi mezunu sayısı 2021 yılında 14.506'ya yükseldi.
Türkiye'de tıp fakültesi mezunu öğrenci sayısı son on yılda büyük bir artış göstererek yaklaşık üç katına çıktı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, 2011 yılında 5.030 olan tıp fakültesi mezunu sayısı 2021 yılında 14.506'ya yükseldi.
FAKÜLTE SAYISI DA ARTTI
Türkiye'de tıp eğitimi veren fakültelerin sayısı da hızla artıyor. 1970'li yıllardan 2010 yılına kadar on yıllık periyotlarda tıp fakültesi sayısı yaklaşık iki kat arttı. Türkiye'de günümüzde toplam 118 tıp fakültesi bulunuyor. Bunların 86'sı devlet üniversitelerine, 32'si vakıf üniversitelerine ait.
TÜRKİYE’DE TIP TARİHİ
Türkiye'nin ilk tıp fakültesi 1827 yılında İstanbul Üniversitesinde kuruldu. Ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (1945) ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (1955) açıldı.
1960'ların sonlarına doğru Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hizmet vermeye başladı.
İSTANBUL VE ANKARA
Tıp fakültelerinin kuruluş yılları dikkate alındığında son on yıldaki yukarı yönlü eğilim dikkat çekiyor. 2010 ve sonrasında kurulan yeni tıp fakülteleri özellikle İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşıyor.
Örnek verilen zaman diliminde İstanbul’da 13, Ankara’da ise 5 tıp fakültesi vakıf üniversiteleri bünyesinde eğitim vermeye başladı.
Bu verilere ek olarak Türkiye'de tıp fakültesi bulunmayan 20 adet şehir bulunuyor.
YATIRIMLARIN SONUCU
Tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısındaki lineer artışlar, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik önemli adımların sonucu olarak değerlendiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.