Ankaralı mobilyacılar: Suriyeli çalışanların gidişi sektörü bozmaz, sağlam kalırız

Ankaralı mobilyacılar: Suriyeli çalışanların gidişi sektörü bozmaz, sağlam kalırız

Suriyeli çalışanların ülkelerine dönmelerinin sektördeki olası etkileri hakkında Ulus’a konuşan Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı “Suriyelilerin bir kısmı dönse bile uzun vadede sektörün dengesini bozmaz, sağlam kalırız” dedi.

7 Aralık 2024 tarihinde Başşer Esad’ın Suriye’nin başkenti Şam'dan kaçmasıyla, Suriyelilerin ülkelerine dönme süreci hız kazandı. Bu durum, tekstil, sanayi, inşaat ve mobilya imalatı gibi alanlarda yoğun olarak çalışan Suriyelilerin yokluğunun, piyasayı ne ölçüde etkileyeceği konusunu gündeme getirdi. Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Suriyeli çalışanların mobilya imalat sektöründeki etkisini ve bu dönüşün sektörde nasıl bir etki oluşturacağını Ulus’a değerlendirdi. Taklacı, “Mobilya sektöründe çalışan Suriyelilerin bir kısmı dönecek olsa da, bu durum uzun vadede sektörün dengesini bozmaz” dedi.

ruveyda-asliipek.jpg

“İŞ YAPMAYAN ESNAF AKTİF HALE GELEBİLİR”

Suriyelilerin 10 yılı geçkin bir zaman zarfı önce Türkiye’ye geldiğini ve bu süre içerisinde pek çok sektörde eleman açığını kapattığını kaydeden Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, “Suriyelilerin ülkemizden ayrılmasının mobilya sektörüne etkisi üzerine düşünürken, aslında iş dağılımının daha dengeli hale gelebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Önceden belirli işletmeler tüm işleri üstlenirken, şimdi bu fırsatlar diğer işletmelere de yayılabilir. İş yapmayan esnaflar da böylece daha fazla iş alarak sektörde aktif hale gelebilir” diye konuştu. Ülkemizdeki işverenler için de bu durum yeni imkânlar oluşturabileceğini kaydeden Taklacı, “İş gücünün ve fırsatların daha eşit dağılması sektöre olumlu bir katkı sağlayabilir. Türkiye geçmişte olduğu gibi, gelecekte de üretmeye ve büyümeye devam edecektir” dedi.

huseyin-taklaci.jpg

“3’TE 2’Sİ ÜLKEDE KALMAYA DEVAM EDECEK”

Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olduğunu ifade eden Taklacı, “Suriyelilerin üçte biri dönse bile üçte ikisi ülkede kalmaya devam edecek. Bunun en büyük sebeplerinden biri, Türkiye'deki rahat yaşam koşulları ve iş imkânlarıdır” dedi. Türkiye’nin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu kaydeden Taklacı, yabancı iş gücü kullanılabilen bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Avrupa'da da benzer bir sistem olduğunu ifade eden Taklacı, “Suriyeli iş gücü üzerinden yaratılan panik, aslında abartılıyor. Bütün Suriyelilerin döneceği gibi bir durum yok” dedi.

mobilya.jpg

“UZUN VADEDE SEKTÖRÜN DENGESİNİ BOZMAZ”

Taklacı, mobilya sektöründe ara eleman ihtiyacını büyük bir ölçüde Suriyeli işçilerin karşıladıklarına belirtse de, bir kısmının ülkelerine dönmesi halinde bile sektörün kalıcı bir zarar görmeyeceğini ifade etti. Mobilya sektöründe çok büyük sıkıntı yaşayacağını düşündüğünü kaydeden Taklacı, şu sözlerle cümlelerini sürdürdü:

“Mobilya sektöründe çalışan Suriyelilerin bir kısmı dönecek olsa da, bu durum uzun vadede sektörün dengesini bozmaz. Zira piyasada iş döngüsü, ekonomik hareketlilik ve yerli iş gücü yeniden düzenlenecektir.”

“MEVSİMSEL VE EKONOMİK FAKTÖRLER DAHA ETKİLİ”

Mobilya sektöründeki asıl sorun Suriyelilerin dönüşü değil, faiz oranlarının yüksek olması ve ekonomik durgunluk olduğunu söyleyen Taklacı, “Faizlerin yüzde 50 seviyesinde olması sektörün yavaşlamasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra, kış döneminde yağış olmadığı için iş döngüsü yavaş ilerliyor. Oysaki her yıl Nisan ayından itibaren fuarların başlamasıyla piyasalarda hareketlilik artıyor. Suriyelilerin ayrılmasından önce, ekonomik şartlar ve mevsimsel dalgalanmaların etkilerini değerlendirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.