Türkiye’de bu sektörleri yabancı kontrol ediyor: En fazla Almanlar var!

Türkiye’de bu sektörleri yabancı kontrol ediyor: En fazla Almanlar var!

TÜİK, Yabancı Kontrollü Girişim İstatistiklerine göre Türkiye’de 6 bin 111 yabancı kontrollü girişimin bin 25’inin Almanya kontrolünde olduğu kaydedildi. Yabancıların kontrol oranının en yüksek olduğu faaliyet ise tütün imalatı oldu.

TÜİK Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri 2021 raporunu yayınladı. Verilere göre Türkiye’de yabancı kontrolündeki girişim sayısı 2021’de 6 bin 111 olarak gerçekleşirken; bunların bin 25’inin kontrolünün Almanya’da, 698’inin ise ABD’de olduğu açıklandı. Yabancıların en çok kontrol ettiği sektör ise yüzde 91 ciro payı ile tütün imalatı iken; onu yüzde 46 ile sigorta, emeklilik fonları ve yüzde 42 ile motorlu kara taşıtı imalatı izledi.

yabancigirisim.jpg

ALMAN KONTROLLÜ GİRİŞİMLER EN BÜYÜK PAYI ALDI

Verilere göre Türkiye’de 2020 yılında 6 bin 154 olan yabancı kontrolündeki girişim sayısı 2021’de 6 bin 111 olarak gerçekleşti. Yabancı kontrollü girişimlerin ülkelere göre dağılımında sayı ve ciro olarak en yüksek paya sahip ülke bin 25 girişim ile Almanya iken; onu 698 girişimle ABD takip etti. Yabancı kontrollü girişimler içerisinde diğer en yüksek paya sahip ülkeler ise 434 girişim sayısı ile Birleşik Krallık, 372 girişim sayısı ile Fransa ve 51 girişim sayısı ile Azerbaycan oldu. Bin 25 girişime sahip Almanya’nın cirosu 286 milyon TL iken; ABD kontrollü 698 girişimin cirosu 284,7 milyon TL, Birleşik Krallık kontrollü girişimlerin cirosu ise 225,8 milyon TL olarak açıklandı.

aaaaaaa.jpg

TÜTÜN SEKTÖRÜNDE LİDERLER

Verilere göre yüzde 91,8 ciro payı ile yabancı kontrol oranının en yüksek olduğu sektör tütün ürünleri imalatı olurken; onu yüzde 46,2 ciro payı ile sigorta, emeklilik fonları ve yüzde 42,3 ciro payı ile motorlu kara taşıtı imalatı izledi. Ciro payı bakımından yabancı kontrolünün en yüksek olduğu diğer sektörler ise yüzde 39,1 ciro payı ile posta, kurye faaliyetleri, yüzde 34,3 ciro payı ile madenciliği destekleyici hizmet faaliyetleri, yüzde 32,3 ciro payı ile finansal hizmet faaliyetleri, yüzde 30,8 ciro payı ile içeceklerin imalatı ve yüzde 28,5 ciro payı ile kimyasal ürünlerini imalatı olarak açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.