Türkiye ve tüm dünyada kullanım oranlarında artış var: Hayatı zehir ediyor
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin yayınladığı rapora göre, son 10 yıl içinde metamfetamin yakalanan ülke sayısında yüzde 50 artış olduğu görülüyor. Dünya genelinde ise 30 bin yasa dışı Amfetamin laboratuvarı tespit edildiği belirtiliyor.
Tespit edilen yasadışı laboratuvarların yüzde 95’inde metamfetamin üretiyor. Metamfetamin üretilen laboratuvarların yüzde84’ü ABD’de bulunurken ABD’yi yüzde6 oranında Avrupa ve Asya, yüzde3 oranında Okyanusya ve yüzde0,2 oranında Afrika takip ediyor. Metamfetamin; kişilerin biyolojik, psikolojik ve sosyal yaşamında oluşturduğu yıkıcı etkileri nedeniyle ulusal ve uluslararası alanda kontrol altında bulunan, yasa dışı sentetik- kimyasal içerikli narkotik bir madde olarak tanımlanıyor.
RAPORA GÖRE TÜRKİYE
Raporda 2016-2021 yılları arasında Türkiye’de her geçen yıl metamfetamin yakalama oranlarında bir artış yaşandığı belirtiliyor. Özellikle 2020’de bir önceki yıla göre 4 kat artışın yaşandığı görülürken, 2022 yılının sadece ilk yedi ayında görülen metamfetamin yakalama miktarı ise 8 bin 600 kilograma ulaşmış durumda. Rapora göre 2015 yılında yalnızca 54 ilde yakalanan metamfetamin maddesi 2020 ve 2021 yıllarında 81 ilde de yakalanarak yaklaşık yüzde 49,99 artış göstermiş oldu. Dünya ve Avrupa’da da yıllara göre farklı oranlarda olsa da metamfetamin yakalama miktarlarının sürekli yükseldiği görülüyor.
UYUŞTURUCU KAYNAKLI ÖLÜMLER DÜŞÜYOR FAKAT
EGM’nin paylaştığı aynı rapora göre Türkiye’de uyuşturucu kaynaklı ölümlerin en yüksek görüldüğü yıl 2017 olarak gösteriliyor. 941 kişinin hayatını kaybettiği 2017’de kişilerde metamfetamin görülme oranı yüzde 7,8 oranlarında seyrederken, 270 ölümün meydana geldiği 2021 yılında bu oran yüzde 46,3’e doğru yükseliş gösteriyor. Sadece metamfetamin kaynaklı ölümler 2017 yılında binde 3 iken, 2021 yılında yüzde 38,3’e çıktığı belirtiliyor. 2021 yılında metamfetamin olay sayısı, bir önceki yıla oranla yüzde 70,3’lük artış gösterdi. Artan olay sayısına paralel olarak da 2021 yılı metamfetamin olaylarında yakalanan şüpheli sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 61,5 oranında arttı. Ayrıca, Türkiye’de yatarak metamfetamin tedavisine başvuru oranı 2016'da yüzde 3,5 iken bu oran, 2021'de yüzde 15,5'e yükselerek felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor.
ERKEKLER DAHA FAZLA KULLANIYOR
Polis tarafından adli işlem yapılan anket katılımcılarının cinsiyet dağılımına bakıldığında erkeklerin yüzde 95,1'i, kadınların ise yüzde 4,9'u hayatlarında en az bir kere uyuşturucu kullandıklarını ifade ediyor. Kullanıcıların yüzde 86,7'si ise ailesinin yanında yaşadığını söylüyor. İlk defa uyuşturucu kullanacak kişiler temin için başvurdukları ilk adresin arkadaş ortamı olduğunu belirtiyor. Ankette, uyuşturucu madde kullananların yüzde 26,6’sı lise ve üzeri eğitim gördüklerini açıklıyor.
15-24 YAŞ ARASI KULLANIM ARTIYOR
Uyuşturucu maddeye kullanmaya başlama yaşı bakımından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olarak göze çarpıyor. Polis tarafından adli işlem yapılan anket katılımcıların arasında bu yaş grubunda uyuşturucuya başlayanların oranı, 2020 yılında yüzde 73,6’dan 2021 yılında yüzde 73,7’ye çıktı. 2021 yılında uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,22 olarak belirlendi.
Hayatının herhangi döneminde madde kullandığını söyleyen 27 bin 779 kişinin yüzde 36,1’inin metamfetamin kullanıcısı olduğu ortaya çıkarken metamfetamin kullanıcılarında ‘düzenli bir işte çalışıyorum’ diyenlerin oranı, diğer kullanıcılara göre oldukça düşük sayıda. İş durumuna göre meslek dağılımı incelendiğinde yüzde13,2 ile bu maddeyi en çok kullananların işçiler olduğu öne çıkıyor.
METANFETAMİN HAYATI ZEHİR EDİYOR
Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin verdiği bilgiler ışığında, Metamfetamin halk arasında kristal, ateş buz, met gibi isimlerle de bilinen, kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi olan renksiz ve kokusuz insan vücuduna hasarı büyük olan bir maddedir. Zararları ise, ‘’Kan basıncında ve kalp atışlarında artış, hızlı soluk alıp verme, böbrek yetmezliği, baş dönmesi, kalp krizi gibi etkiler görülebilir. Ciddi diş problemleri, vücutta yaralar ve aşırı kilo kaybı metamfetaminin uzun süreli etkileri arasındadır. Yapılan araştırmalar, metamfetamin kullanımının hafıza ve dikkat gibi bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkilere ve hasarlar’’ olarak sıralanıyor.
Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabiliyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.