Trafik sigortası primlerinde yeni dönem: Sistem sil baştan değişti

Trafik sigortası primlerinde yeni dönem: Sistem sil baştan değişti

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sigorta Mağdurları Derneği Başkanı Selda Sarandal, “Yeni düzenleme ile sistem sil baştan değişti. Enflasyonist ortamdan dolayı primler hızla tırmanacaktır. Vatandaş bunun altından nasıl kalkar, bilemiyorum” dedi.

Türkiye'de zorunlu trafik sigortası sisteminde önemli değişikliklere gidiliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yeni düzenlemeler getirdiği Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda 2024 yılında zorunlu trafik sigortası prim sistemine yönelik yapılan değişikliklerle birlikte ocak, şubat, mart ve nisan aylarında aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak mayıs ayı itibariyle prim artışları, hasar maliyet endeksine göre şekillenecek.

1-004.jpg

İŞLEYİŞ DEĞİŞECEK

Yapılan düzenleme ile birlikte sürücülerin ödeyeceği prim miktarı artık sabit bir orana bağlı olmayacak. Mayıs 2024'ten itibaren hasar maliyet endeksi, prim artışlarının belirlenmesinde temel kriter olarak kullanılacak.

Gelişmeyi gazeteilksayfa.com’a değerlendiren Sigorta Mağdurları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selda Sarandal, son düzenleme ile sistemin işleyişinin tamamen değişeceğini aktardı.

2-004.jpg

MAYIS SONRASI İŞLER KARIŞABİLİR

Sarandal şöyle konuştu:

2017 yılından beri belirli sistem takip ediliyordu. Şimdiye kadar primlerde bir önceki yılın azami limitinden belli bir oran koyarak artırım yapılıyordu. Önemli ayrıntı şu; bir önceki ayın azami prim tutarı üzerinden artışa gidiliyordu. Bu, Yönetmeliğin sigorta şirketlerine tanıdığı azami artış oranıydı.

Şimdi yeni yayınlanan düzenlemede 2024’ün ilk 4 ayında kesilecek poliçelerde azami oran yüzde 5 olarak belirlendi. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek oran. Ancak yönetmeliğin asıl dikkat çeken yeri burası değil. Kaos yaratacak bir konu var”

3-001.jpg

VATANDAŞ ZORA GİREBİLİR

2017 yılından beri artışların önceki ayın azami primine göre düzenlendiğini vurgulayan Sarandal, yeni düzenleme ile sistem değişikliğine gidildiğini söyleyerek, “Nisan ayından sonra bir önceki aya göre değil, hasar maliyet endeksine göre hesaplama yapılacak. Yani hasar maliyet endeksine göre yüzde 5 artış yapılacak. Enflasyonist ortamdan dolayı primlerin hızla tırmanacağını düşünüyorum. Vatandaş bunun altından nasıl kalkar, bilemiyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.