Tatlı: Şehrimiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Tatlı: Şehrimiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Ankara genelinde riskli yapıların tespiti ve gerekli çalışmaların yapılması için düğmeye basıldı. Ankara İnşaat Mühendisleri Odası ile Büyükşehir arasındaki görüşmeler protokol aşamasına geldi.

Deprem sonrası Ankara’nın bina yapısı ve yapılaşması tekrardan gündeme geldi. ‘Ankara’nın zayıf karnı’ olarak nitelendirilen Yenimahalle Demetevler semti tekrardan gündeme geldi. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Tatlı Demetevler için yapılması gerekenleri anlattı. Başkan Tatlı, “Bilimin ışığında insan hayatı odaklı planlamalar ile ranta dönüşmeden harekete geçmeliyiz. Söz konusu bölgede eğer riskli yapılar varsa pozisyonlarına göre analizlerinin yapılıp yıkılması gerekiyorsa yıkılması güçlendirilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm o bölgenin sosyolojik yapısını koruyarak hak sahiplerini mağdur etmeden yapılmalı kentsel dönüşümü insan hayatı odaklı yapmalıyız. Kentsel dönüşümü ranta çevirmemeliyiz” dedi. Tatlı ayrıca, “Biz şuan da Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşme halindeyiz. Büyük bir ihtimalle bir protokol imzalanacak. Ankara’da değerlendirmeler yapıp depremsel risk durumları ile ilgili çalışmalar yaparak. Şehrimiz için Ankara İnşaat Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşeni yaparak çalışmalara başlayacağız. Bilimin gerektirdiği veriler doğrultusunda Ankara için çalışmalar başlatacağız” açıklamasında bulundu.

foto-11.jpg

HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Tatlı, yapılacak çalışmaların hak sahiplerini mağdur etmemesi gerektiği uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “Kentsel dönüşümde önemli olan yerinde dönüşüm ve hak sahiplerinin mağdur olmaması rantsal dönüşüm değil kentsel dönüşüm olmalı. Bölgede yapısal olarak bir sıkıntı varsa o doğrultuda kentsel dönüşüm yapılabilir. Özellikle Demetevler’in mevcut pozisyonları ile ilgili sağlam araştırma ve analiz yapılarak bilimsel verilere göre çalışmalar yapılmalı. Demetevler’in lokasyonu genelde eski yerleşim yerleri binaların büyük bir çoğunluğu 30 yılın üzerinde eski yapılar olarak görünüyor. Dolayısıyla bölgenin yapı stokunun ve envanterinin değerlendirilmesi lazım. Yeni deprem şartnamelerine göre uygunluğuna bakılmalı. Risk analizlerinin yapılması gerekiyor. Eğer riskli yapılar varsa pozisyonlarına göre analizlerinin yapılıp yıkılması gerekiyorsa yıkılması güçlendirilmesi gerekiyor.”

foto-6.jpg

SOSYOLOJİK YAPI KORUNMALI

Tatlı; “Bu analizler toprak yapısından başlayarak yapılan analizler. Analizler zeminden başlıyor diye bütün binaların yılacak anlamına gelmesin. Zeminin yapısı üzerine yapacağınız yapının maliyetleri ile ilişkilendirilir. Zemini sağlam yerler varsa gidip de alüvyonlu tarım arazilerine bina yapmak zaten doğru değil. Bugün Demetevler’i tarım alanına dönüştüremeyeceğimize göre kat sayılarını azaltarak zemine uygun nitelikte tasarımlarını yapıp ona göre yapı maliyetleri artarak önlemli bir şekilde yeniden binalar yapılmalı. Niyet hâsıl olduktan sonra yapılmayacak bir şey yok. Biraz maliyetler artar ama yapılır. Tabi bunu yaparken o bölgenin sosyolojik yapısını koruyarak hak sahiplerini mağdur etmeden yapılmalı” ifadelerini kullandı.

foto-9.jpg

PROTOKOL İMZALACAK

Tatlı, “ Söz konusu bu incelemeleri Bakanlığın belirlediği bir takım lisanlı firmalar var. Bu firmalar kentsel dönüşüme altlık oluşturabilecek risk analizleri yapıyorlar. Şuan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı hamle ile bu analizleri yaptırmaya çalışıyor. Binanın pozisyonuna ve losyonuna göre çalışmalar yaparak analiz gerçekleşiyor. Biz şuan da Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşme halindeyiz. Büyük bir ihtimalle bir protokol imzalanacak. Ankara’da değerlendirmeler yapıp depremsel risk durumları ile ilgili çalışmalar yaparak. Şehrimiz için Ankara İnşaat Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşeni yaparak çalışmalara başlayacağız. Bilimin gerektirdiği veriler doğrultusunda Ankara için çalışmalar başlatacağız” şeklinde konuştu.

foto-8.jpg

BİLİMİN IŞIĞINDA ÇALIŞMALIYIZ

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Tatlı, son olarak şu hususlara değinerek açıklamalarını bitirdi: “Kentsel dönüşüm gibi şehirdeki binaların güçlendirilmesi gibi çalışmalarda birincil öncelik insanların, doğanın, çevrenin, kültürün ve tarihin korunmasına yönelik bir yaklaşım tarzıyla yaklaşılırsa sorun olmaz. Öncelik rant değil para değil insan hayatı olmalı. Bilimin ışığında sağlam planlar ile insan hayatı odaklı bakıp şehrimizin gerekli yerlerinde çalışmalar yapmalıyız. Bu çalışmalarda planlarda bölge halkı ve bölgedeki STK’larında fikri alınarak yapılmalı yapılacak çalışmalar ikna yöntemi ile kimseyi kırmadan inceltmeden yapılmalı ikna edici ortaklaşa yapılan çalışmaların arkasındayız.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.