Sütteki fiyat artışı durdurulamıyor: Esnaf maliyetlerden şikayetçi
40 yıldır süt ürünleri sektöründe çalışan Mehmet Türkyılmaz, “Maliyetler insanımızın gözünü korkuttu. Kimse girişimde bulunmak istemiyor. Devlet teşvikleri üreticiyi harekete geçiremiyor. Süt üreticileri ciddi bir çıkmazda” dedi.
Yaklaşık 40 yıldır süt ürünleri sektöründe çalışan Mehmet Türkyılmaz, “Maliyetler insanımızın gözünü korkuttu. Kimse girişimde bulunmak istemiyor. Devlet teşvikleri üreticiyi harekete geçiremiyor. Süt üreticileri ciddi bir çıkmazda” dedi.
Süt miktarı azaldıkça, sütün değerlendiğini ifade eden Mehmet Türkyılmaz, “Bu artış aynı zamanda tereyağına, peynir fiyatlarına da yansıyor. Normalde sağılması gereken inekler kesime verilince süt miktarı azalıyor. Bu da hem tüketiciyi hem de toptancıyı zor durumda bırakıyor” dedi.
“SATIŞLARIMIZDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ VAR”
Geçen seneye göre satışlarında ortalama yüzde 50 düşüş olduğunu belirten Mehmet Türkyılmaz, “Biz geçen sene bu dönemler yaklaşık 3-4 ton tereyağı satarken, şu dönemde 1,5-2 tonluk bir satış gerçekleştirmişiz. Yaklaşık yüzde 50’lik bir satış kaybımız söz konusu. Bu durum kaşar ve diğer süt ürünleri için de geçerli. Ürünlerde fiyatlar arttıkça insanların alım gücü de haliyle düşüyor” ifadelerini kullandı.
KAŞAR FİYATI BELLİ
Türkyılmaz, bir kilogram kaşar için 12 kg süt gerektiğini söyleyerek, “Şu anda çiğ sütün satış fiyatı 20-22 TL arasında değişiyor. Sağlıklı bir kaşar peyniri yiyebilmek için ödenecek için fiyat belli. Bu fiyat 200-220 TL arasında olmalı. Diğer türlü kaşar peynirinin içine türlü şeyler katıyorlar. Bitkisel yağlar kullanıyorlar. Bunlar maaliyeti düşürmek için yapılan hareketler. Şu anda aynı şey tereyağı için de geçerli. Tereyağında da aynı durum geçerli. Çünkü süt ürünlerinin yapılabilmesi için ne kadar süt harcanması gerektiği ortada. Eğer bu fiyatların altında bir satış söz konusu ise biraz temkinli yaklaşmakta fayda var” diye belirtti.
“DEVLET TEŞVİKİ VAR GİRİŞİM YOK”
Devletin teşvik verdiğini dile getiren Türkyılmaz, “Devlet burada, çiftçiye örneğin sıfır faizli vadeli krediler vermiş durumda, ancak insanlar herhangi bir girişimde bulunmak istemiyorlar. Sanırım insanlarımızın artan maaliyetlerden gözü korkmuş durumda. Ya da insanlarımız şehir hayatına alıştı, orada üreticilik ve hayvancılık yapmak istemiyorlar. Burada biraz sağduyulu olmak gerekir. Çünkü maliyetler her şeyde yükseldi. Her şeyden önce ham madde olan sütün fiyatı yükseldi. Daha sonra lojistik maaliyetleri yükseldi. Motorine zam geldi, hayvan yemine zam geldi. Örneğin eleman çalıştırıyorsunuz, haliyle onun da maaşında iyileştirme yapıyorsunuz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:Sefa Üstüner
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.