Staj sigortası nedir? Staj sigortası zorunlu mudur?

Staj sigortası nedir? Staj sigortası zorunlu mudur?

Son günlerde gündem olan staj sigorta başlangıç tarihinin, emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmesini isteyen vatandaşlar isteklerini duyurmaya çalışıyor. Peki, Staj sigortası nedir? Staj sigortası yapılması zorunlu mudur?

Uzun süredir devam staj sigortasının SSK başlangıcı sayılması tartışmaları yine gündemde. Staj sigortasının SSK başlangıcı sayılmasını isteyen vatandaşlar birçok kanaldan seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Peki, Staj sigortası nedir? Staj sigortası yapılması zorunlu mudur?

Staj sigortası nedir

STAJ SİGORTASI NEDİR?

Staj sigortası, öğrencilerin öğrenim hayatı bitip işe başlamadan önce staj eğitimini tamamlayan kişilere staj süresi boyunca yapılması zorunlu bir sigorta türüdür. Bu sigorta, staj süresi boyunca olası iş kazaları ve meslek hastalıklarını kapsamaktadır. Emeklilik başlangıcı olarak staj sigortası başlangıç tarihi kabul edilmemektedir.

BAŞLANGIÇ TARİHİ SAYILMASINI İSTİYOR

Staj ve Çıraklık sigortasının SSK başlangıç tarihi olarak sayılmasını isteyen kişiler sosyal medyada ve bazı haber programlarında seslerini duyurmaya çalışıyor. EYT ile birlikte emeklilik konusu gündemde yer almaya devam ederken emekli olmak isteyen fakat iş gününü dolduramayan kişiler de staj ve çıraklık sigorta tarihinin başlangıç olarak kabul edilmesini istiyor. Vatandaş, Beştepe’den staj kararı çıkmasını bekliyor.

Staj sigortası yapılması zorunlu mudur

STAJ SİGORTASINA DESTEK OLANLAR

8 Eylül 1999 öncesi staj sigortalıların EYT dışında kalması konusu ile ilgili MHP’den sözünü tutmasını bekleyen staj mağdurlarına İyi Parti ve BBP'den sonra CHP’den açık destek geldi. Bunların ardından TESK’ten de staj mağdurlarına destek gelmişti. TESK Başkanı Palandöken, “Çıraklık kan kaybediyor. Özendirilmeli. Çıraklık dönemi emekliliğe sayılmalı” ifadelerinde bulunurken 50 ile 100 bin arasındaki kişinin bu durum sebebiyle emekli olamayacağını dile getirmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise bu konu hakkında, yaptığı bir açıklamada, staj yapan vatandaşların mağdur olmadığını söylemiş ve “Onlar o kavramı kullanamazlar” demişti. Vedat Bilgin bunun nedenini “Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok” olarak açıklamıştı.

Cansu Demir / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum