Son yıllarda oldukça artmıştı: Türkiye’nin en büyük obruğu o ilçede bulunuyor
Yer altı sularının eksilmesiyle son yıllarda sayısı hızla artan obruklardan biri oldukça ilgi çekiyor. Türkiye’nin en büyük obruğu olarak nitelendirilen obruk ise Konya’da bulunuyor. İşte Türkiye’nin en büyük obruğu hakkında bilinmesi gerekenler:
Yeryüzünde oluşan obruklar, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik bir şekil alması ile oluşuyor. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Zamanla oluşan boşlukların çökmesi ise de ortaya herkesin gördüğü obruklar oluşur. Türkiye’de son yıllarda meydana gelen olayların üzerine sayıları hızla artan obrukların en yoğun olduğu şehir ise Konya oldu. Özellikle de Konya Ovası’nda Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde daha fazla ön plana çıkıyor.
İÇİ SU İLE DOLU
Türkiye’deki en büyük obruk olarak öne çıkan Kızören Obruğu, içinin suyla dolmasıyla birlikte Kızören Gölü olarak da anılıyor. Konya’nın şehir merkezine 70 kilometre mesafede ve Karatay ilçe sınırları içerisinde olan Kızören Obruğu, 228 metre çapa ve 171 metre derinliğe sahip olarak ‘en büyük’ özelliği taşıyor. 171 metre derinliğe sahip olan Kızören Obruğu’nun 145 metresinin suyla dolu olması obruğun aynı zamanda göl olarak nitelendirilmesini de sağlıyor.
5 METRE SEVİYE FARKI YAŞANDI
Konya’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük obruğu olarak olarak bilinen Kızören Obruğu’nun kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. Konya’nın yerel internet haber sitelerinden Yenikonya.com.tr’den Mustafa İlker Şen’in aktardığı habere göre; Kızören Obruğu’nun son yıllarda 5 metre seviye farkı yaşadığının altı çizildi. Öte yandan 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yer altı suyu kullanımı nedeniyle daha da alçaldığı anlatıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.