Sivil memurların unvan sorunu
Sivil Memurlar Sendikası Genel Sekreteri Ertuğrul Cihan özlük hakları ile ilgili sorun yaşadıklarını belirterek yardımcı hizmet kadrosunda çalışan personellerin görev tanımlamalarının yapılmadığını buna bağlı olarak da mağduriyetler yaşandığını ifade etti
Sivil Memurlar Sendikası Genel Sekreteri Ertuğrul Cihan özlük hakları ile ilgili sorunlar yaşadıklarını belirterek yardımcı hizmet kadrosunda çalışan personellerin görev tanımlamalarının yapılmadığını buna bağlı olarak da mağduriyetler yaşandığını ifade etti. Mesleki ve teknik eğitim görmüş devlet memurlarının unvanlarına geçişlerinin bir an önce kolaylaştırılarak yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep eden Cihan, sivil memurların da üniformalı personel ile aynı özlük haklarına sahip olması gerektiğini belirtti.
Vasıfsız personel olarak gözüküyorlar
Sivil Memurlar Sendikası Genel Sekreteri Ertuğrul Cihan en büyük sorunlarından ve taleplerinden bir tanesinin yardımcı hizmet kadrolarında çalışan mesleki ve teknik eğitim görmüş devlet memurlarının 3795 sayılı yasada verilen unvanlarına geçişlerinin bakanlar kurulu kararı ile sınavsız şekilde yapılması olduğunu belirtti. Cihan, “Aşçı, kuaför, sıhhi tesisatçı, marangoz gibi mesleki yeterlilikleri olan fakat görev tanımlamaları itibari ile hizmetli personel şeklinde gözükenlerin unvanlarının verilmesini istiyoruz. Yardımcı hizmetler kadrosu tanımında evrak getirip götüren, temizlik işlerini yapan vasıfsız eleman olarak ifade ediliyor. Bir berber, marangoz, sıhhi tesisatçı vb. vasıfsız personelmiş gibi gösteriliyor. Hal böyle olunca da maaşları düşük ödeniyor ve kademeleri yükselmiyor. Buna bağlı olarak da mağduriyetler yaşanıyor.” dedi.
Unvanlar verildi geçişler yapılmadı
Mesleki ve teknik eğitim görmüş devlet memurlarının unvanlarına geçişlerinin bir an önce kolaylaştırılarak verilmesini talep eden Cihan bu yasanın 1965 yılında çıkan kanunla halen devam ettiğini ifade ederek bu yasanın düzenlenerek güncellenmesini talep etti. Unvanların verildiğini fakat kadro çalışması yapılmadığı için geçişler olmadığını da değinen Cihan aşçıları örnek göstererek, aşçıların bu meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıdıklarını dile getirdi. Yardımcı hizmet kadrosunda çalışanların yarısından fazlasının Üniversite mezunu olduğuna değinen Cihan, bir defaya mahsus olarak yardımcı hizmet kadrolarının değiştirilerek genel idare hizmete geçmesini de talep ettiklerini belirtti.
İzin konusunda sorunlar yaşanıyor
Yardımcı hizmet kadrosunda çalışan personelin görev tanımlamaları yapılmadığından ve sosyal hizmetler tesisinde çalıştıklarından dolayı hafta sonları izinleri olmadığı ve personelin bayramlarda dahi çalıştıklarını ifade eden Cihan yaşanan mağduriyetleri şu şekilde dile getirdi, “Yardımcı hizmet kadrosunda çalışan personeller sosyal hizmet tesislerinde çalıştıkları için bayramlarda izin kullanamıyorlar. Bu hakları bayramdan sonra veriliyor. Bayramlarda aileleri ile vakit geçiremiyorlar ve bayramdan sonra verilen izin bire bir veriliyor. Bayramın 3 günü ile daha sonra verilen 3 günlük izin birbirine denk olmuyor.” İfadelerini kullandı.
Özel hizmet tazminatı verilmeli
Milli Savunma Bakanlığı ve bağlıları Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı personelinin aldığı özel hizmet tazminatının sivil memurlara da verilmesini talep eden Cihan, “Sivil memurlara maaş ödenirken 657’ye göre ödeniyor fakat çalışma sistemleri askeriyeye göre oluyor. Bunun eşitlenmesini istiyoruz. Üniformalı personele özel hizmet tazminatı veriliyor fakat sivil memur bu haktan yararlanamıyor. Özlük haklarının bu konuda da eşitlenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
Sivil memur kurumun hafızası niteliğini taşıyor
Milli Savunma Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan A tipi uzman kadroların Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da açılarak devlet memurları hafızasından faydalanılması gerektiğini de belirten Cihan, “Subay Astsubay 2-3 yılda bir tayin görüyor. Ama memur görevi itibari ile uzun yıllar aynı komutanlıkta çalışıyor. Burada gelen gidiyor fakat memur kurumun hafızası niteliğinde oluyor. Tüm işler memur üzerinden yürütülüyor. Buna rağmen kadrolarımız düşük pozisyonda kalıyor. Bu yüzden kuvvet komutanlıklarında da A tipi uzman kadrolarının açılmasını talep ediyoruz.” dedi.
Vergisiz ve harçsız silah hakkı
Sivil memurlarında üniformalı personeller gibi harç ve vergisiz bir şekilde emekliliklerine kadar silah taşıyabilme hakkının da verilmesini istediklerini belirten Cihan, “Bizlere silah hakkı verilmiyor. Ülkenin bütün illerinde sivil memurlar bulunmaktadır. Özellik ile terör sorunu olan bölgelerde sivil memur, asker ya da polis ayrımı yapılmıyor. Bu yüzden sivil memura vergisiz ve harçsız silah verilmesi en büyük taleplerimizden birisidir.” ifadelerini kullandı.
Ücretsiz ulaşım ve yıpranma payı talebi
Cihan şehir içi ulaşımdan da ücretsiz faydalanmak istediklerini belirterek Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi üniformalı personelin faydalandığı bu haktan yararlanmak istediklerini belirtti. Üniformalı personelin yıpranma payı aldığına da değinen Cihan, aynı şekilde sivil memurlara da bu hakkın tanınmasını da istedi. Cihan, “Üniformalı personel doğuda görev yapsa Ankara’da da görev yapsa görev yaptığı bölge fark etmeksizin yıpranma payı alıyor. Bizde sivil memurlar olarak aynı şekilde yıpranma payından faydalanmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.