Sincan’da ailesi katledilen küçük çocuk zor durumda: Otizmin tek tedavisi eğitim

Sincan’da ailesi katledilen küçük çocuk zor durumda: Otizmin tek tedavisi eğitim

Gazetemize özel açıklamalar yapan Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan 5 kişinin hayattan koparıldığı komşu katliamından sağ kurtulan 4 yaşındaki otizmli çocuğa dikkat çekti. Çayan, “Otizmin tek tedavisi iyi bir eğitim. Türkiye’de bu konuda eksik var” dedi.

Geçtiğimiz ay başkentte yaşanan komşu katliamı hafızalardaki yerini koruyor. Sincan Mustafa Kemal Mahallesi’nde yaşanan olayda, aynı aileden beş kişi komşuları tarafından tüfekle vurularak öldürülmüştü.

72 yaşındaki Tahsin Ü.'nün gerçekleştirdiği saldırı sonucunda, aileden sağ kalan tek kişi 4 yaşındaki otizmli çocuk olmuştu.

5-001.jpg

UZMANLAR ENDİŞELİ

Olayın ardından küçük çocuğun geleceği merak ediliyor. İlk günlerde akrabalarının yanına alınan H.E.S.’in Çocuk Esirgeme Kurumu’na teslim edildiği öğrenildi.

Uzmanlar otizmli çocukların yaşadıkları travmatik olaylara karşı duyarlı olduklarını ve bu tür durumlarda özel bir ilgiye ihtiyaç duyabileceklerini belirtiyor.

1-003.jpg

EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, ailesini kaybeden küçük çocuk için hassas davranılması gerektiğine dikkat çekti.

Çayan şu ifadeleri kullandı:

“Çocuk bildiğimiz kadarıyla Çocuk Esirgeme Kurumu’na alınmış. Devletin kanatları altında diyebiliriz ama orada nasıl eğitilecek, geleceği nasıl planlanacak çok önemli. Sırf bakım değil, özellikle küçük yaşlardaki çocuklar için eğitim çok önemli”

2-003.jpg

YAŞAM BOYU GÖZETİM

Otizmin tek tedavisinin erken yaşta başlayan, bireyselleştirilmiş bir özel eğitim programı olduğunu söyleyen Çayan, çocukların bu eğitim ile kendi ayakları üzerinde durabilecek bir hale geldiğini kaydetti.

Çayan şöyle devam etti:

“Bu çocuğumuzun durumu çok üzücü. Otistik çocukların genel bakım merkezlerinde, engel gruplarının bir arada olduğu bakım merkezlerinde yaşamlarını sürdürmesi çok zor.

Otizm, engel grupları içerisinde en ağırı. Otistik bireylerin yaşamları boyunca gözetim altında olmaları gerekiyor. İyi seviyedeki çocuklarda bile mutlaka destek gerekiyor. Çocukların yatılı kalabileceği kampüs türü yerlere ihtiyaç var.

Türkiye’de 3500’in üzerinde özel eğitim merkezi var. Buralarda ayda 8 seans bireysel eğitim yapılıyor. Grup seansı da varsa ayda 12 seanslık bir eğitimden bahsediyoruz. Bu eğitimin daha yoğun olması lazım gelir”

3-004.jpg

SOMUT ADIMLAR ATILMALI

4 yaşındaki çocuğun kurum tarafından özel eğitim merkezine gönderileceğini aktaran Çayan, H.E.S.’in burada iyi bir eğitimden yoksun kalacağını belirtti.

Çayan, bu konuda somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de iyi eğitim veren özel eğitim kurumlarına ihtiyaç var. Ülkemizde pek çok kurum bakım evi görevi yapıyor. Bu güzel tabii ama mesele sadece bakım değil. Otizm tanısı koyulmuş çocuğun alacağı eğitim çok önemli. Hayatı alacağı eğitime göre şekilleniyor. Görgü tanıkları beyanına göre çocuk olayın farkında. Bu çok ağır bir travma, üstelik tüm yaşamı değişti. Uzmanların mutlaka destek vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Göktürk Yılmaz - Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.