Sincan OSB'den ekonomiye büyük katkı: ATVTraktörler Afrikaya ihraç ediliyor
Ankaralı Mühendisler Yusuf Uzun ve Rüstem Kaderlioğlu, Sincan OSB’de ürettikleri yerli ATVTraktörü Afrika ülkelerine ihraç ediyor. Uzun, “Yerli üretim olan ATVTraktörümüzü ihraç ederek ülke ekonomisine değer katıyoruz” dedi.
Ankaralı iki Türk Mühendis Yusuf Uzun ve Rüstem Kaderlioğlu’nun icadı olan yerli üretim ATVTraktörler Sincan OSB’den Afrikay ülkelerine ihraç ediliyor. Gazetemize konuşan Mühendis Yusuf Uzun, “Yerli üretim olan ATVTraktörümüzü Afrika ülkelerine ihraç ederek ülke ekonomisine değer katıyoruz” dedi. Uzun ayrıca, “Kapsamlı çalışmalar ile Türk çiftçisine ve dünyaya Türkiye ve Avrupa Birliği standartlarına uygun bir nispeten küçük Traktör üretmeyi başardık. Üretimin ithalata bağımlı değiliz AtvTraktörde kullanılan aksamları ya kendileri üretiyoruz ya da yerli ve kaliteli parçalardan seçiyoruz” vurgusu yaptı.
STANDARTLARA UYGUN
“Bizler çiftçi çocuğu olduğumuz için çiftçinin nelere ihtiyaç duyduğunu çok iyi biliyoruz. Onların yaşadığı sıkıntıların en canlı tanığıyız” diyerek anlatmaya başlayan Uzun, “Yakıt fiyatlarının el yaktığı bu dönemde çiftçinin ve köylünün daha ekonomik çözümlere ihtiyacı var. Biz, buradan yola çıkarak 2012 yılında bir ATV Traktör yapmaya karar verdik. Türk Patent Enstitülüsüne başvurarak tescil yaptırarak tam 6 yıl AR-GE çalışması yürüttük. KOSGEB desteği de alarak teknik alanda profesör seviyesindeki akademisyenlerden danışmanlık da aldık. Nihayetinde emeklerimizin karşılığı olarak Türkiye ve Avrupa Birliği standartlarına uygun bir nispeten küçük Traktör üretmeyi başardık. Burada bizim en temel amacımız çiftçinin ihtiyaçlarını karşılamak, onların işlerini daha kolay ve ucuz şekilde çözmelerini sağlamaktır. Bunu da başarabilmiş olmamızın sevincini yaşıyoruz. Bu başarıda Ostim OSB Başkanlığının ve Ostim Teknik Üniversitesinin vatansever yetkililerinin sağladığı destekleri de şükranla anmak gerekir” ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDE BAĞIMLI DEĞİLİZ
Uzun, “Üretimin ithalata bağımlı değiliz Atv Traktörde kullanılan aksamları ya kendileri üretiyoruz ya da bilinçli olarak yerli olarak üretilmiş kaliteli parçalardan seçiyoruz. Bu motor köylü ve çiftçi tarafından iyi tanınıyor ve az yakıyor. Ayrıca tam beş yıl boyunca garantili. Debriyaj ve fren balataları, hidrolik fren ve debriyaj halatı gibi sık ihtiyaç duyulabilecek sarf malzemelerini özellikle halka mal olmuş, Anadolu’nun her yerinde kolaylıkla ucuza bulunabilen ürünlerden oluşuyor” diyerek yerli malzeme kullanıldığını vurguladı.
DÖVİZ TASARRUFU SAĞLAYACAK
“Geliştirdiğimiz AtvTraktörü çiftçimiz ekonomik bir fiyata satın alabileceği gibi çok düşük bir miktar mazot tüketerek hem tarım işlerini hem de gündelik ulaşım ve gezinme ihtiyaçlarını halledebilecek” diyen Uzun, “Traktörümüz bir dönümlük bir araziyi çapalamak için bir litreden daha az mazot tüketiyor. Ayrıca kırsalda ulaşım ve römork ile yük çekme amacıyla da kullanılabiliyor. Bu şekilde kullanımda ise 100 kilometrede 2 litre civarı mazot tüketiyor, yani bir motorsiklet kadar. Büyük traktörlerin beşte biri kadar yakıt yakıyor, bu yüzde 80 yakıt tasarrufu demek oluyor" dedi.
Uzun aynı zamanda, "Türkiye'nin tarım sektörünün bu mini traktöre ihtiyacı var. Bu araç sahaya yayıldığında Türkiye'nin dışarıdan ithal ettiği toplam mazot miktarı azalacağı gibi Türkiye’den çıkan döviz miktarı da azalacak” ifadelerini kullandı.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.