Sel, deprem, orman yangınları… Doğa olaylarını afete biz dönüştürdük
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman orman yangını, sel, deprem gibi doğal olayların insanlığın yaptığı yanlış ve çarpık kentleşme sonucu bir afete dönüştüğünü söyledi.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman ile Türkiye’deki çevre sorunları üzerine konuştuk.
Çevre sorunlarını; ekosistemi, ekolojik dengeyi tahrip ve eden bozulmasına yol açan her sonuç bir çevre sorunudur diyen Kahraman çevre sorunlarına; toprağın, havanın, suyun ve yer altı su kaynaklarının kirlenmesi, bitki örtüsünün ve biyoçeşitliliğin yok olması gibi örnekler verdi.
DOMİNO ETKİSİ YARATIYOR
Artan sanayileşme, çarpık üretim tüketim ilişkileri, üretim ve ihtiyacın planlanmasında yaşanan sıkıntıların çevre sorunlarına neden olduğunu söyleyen Ahmet Kahraman, bireyin suni bir ihtiyaç oluşturduğunu belirterek; ‘’İnsanlık özellikle şu dönemde kısa dönemde daha yüksek kâr marjı olan işleri daha çok tercih ediyor. Bu sanayi ve diğer üretim alanlarında da böyle. İnsanların endüstriyel alanda yapay ihtiyaçları fazlalaştıkça üretim de haliyle artıyor.
Bu üretimin artışı planlı bir şekilde gerçekleşmediğinden dolayı çevreye daha çok zararı oluyor. Örneğin bir fabrika denetimi düzenli ve düzgün yapılmazsa hem havaya, hem suya hem de toprağa zarar verir. Bunlar da haliyle biyoçeşitliliğin devamını sağlayan şeyler. Suya verilen zararın etkisi en basit örnekle denizlerde müsilaj olarak görülür. Toprağa verilen zarar, biyoçeşitliliği tehdit eder ve tarım ürünlerinin hem kalitesine hem de direkt olarak ürün rekoltesine yansır uzun vadede ise bu çölleşmeye kadar gider. Hava kirliliği ise bambaşka bir pencereden bakmayı gerektirir çünkü direkt olarak halk sağlığını tehdit eder ve bir domino etkisine sahiptir’’ ifadelerini kullandı.
DOĞA OLAYLARINI BİZ AFETE ÇEVİRDİK
Orman yangını, sel, deprem vb. gibi doğal olayların insanlığın yaptığı yanlış ve çarpık kentleşme sonucu bir afete dönüştüğünü belirten Kahraman, ‘’Bunlar esasında doğal olaylardır. Örneğin sel doğal bir olaydır. Fakat sizin gidip dere yatağına ev yapıp can ve mal kaybına neden olmanız bunun afete sebep olmasına neden olur. Bazı doğal afetlerde yaşanmadan önce alınabilecek bazı önlemler elbette var. En basitinden MeteoUYARI sistemi gibi uyarı seviyesine göre çeşitli renklerle vatandaş daha önceden yağıştan haberdar edilir ve buna göre önlem almaları istenir’’ dedi.
Sefa Üstüner/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.