Sağlıkta şiddet artıyor: 2022’de 249 şiddet olayı yaşandı

Sağlıkta şiddet artıyor: 2022’de 249 şiddet olayı yaşandı

Son dönemde Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda endişe verici bir artış yaşanıyor. Sağlık çalışanlarının günlük yaşamlarını tehlikeye atan bu olaylar, sektörde büyük bir endişe ve huzursuzluğa neden oluyor.

Yapılan istatistikler ve uzmanların açıklamaları, bu tür saldırıların sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik etkilerinin de ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Hastanelerde, sağlık merkezlerinde ve acil servislerde çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, hastaların ve hasta yakınlarının öfkesine maruz kalıyor. En sık rastlanan olaylar arasında sözlü tehditler, fiziksel saldırılar ve tıbbi malzemelere zarar verme gibi durumlar bulunuyor.

Sağlık-Sen 2022 yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nda şu açıklamalara yer verildi: ‘’Sağlık çalışanlarının kronik bazı sorunlarının çözüme kavuştuğu, ekonomik ve özlük haklarında nisbi iyileştirmelerin yaşandığı 2022 yılında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet maalesef artarak devam etti. Raporumuzda yer alan tespitlere göre 2022 yılı içerisinde 249 şiddet olayı yaşanmıştır.’’

KONYA VE İSTANBUL’DA CİNAYET

Yayınlanan rapora göre 2022 yılı içinde sağlıkta şiddet olaylarının en derini Konya ve İstanbul’da yaşandı. Raporun içeriğinde konuyla ilgili ‘’2022 Temmuz ayında bir hasta yakını tarafından canice katledilen Doktor Ekrem Karakaya’nın yasanı tutan sağlık çalışanları, bu olayın şokunu atlatamadan Eylül ayında bir başka ölüm haberiyle daha yıkıldı. Esenyurt Devlet Hastanesi’nde yine hasta yakınlarının bıçaklı saldırısına uğrayan güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan, yaşam savaşını kaybetti. Ölümle sonuçlanan bu iki şiddet olayı Türkiye’yi adeta yasa boğdu’’ ifadeleri yer aldı.

genel-2-jpg.png

HER SENE DAHA DA ARTIYOR

Raporda sağlıkta şiddetin her yıl daha da artış gösterdiği belirtilirken, ‘’Geçtiğimiz 2022 yılında yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda, olayların bir önceki yıla göre arttığını görüyoruz. Aralık ayında yaşanan 15 şiddet olayıyla birlikte 2022 yılında toplamda 249 şiddet olayı yaşandı. 2021 yılında bu rakam 190 idi. Yıl boyunca yaşanan 494 saldırganın neden olduğu 249 şiddet vakasında 422 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu. 1 doktor ve 1 güvenlik görevlisi ise görevi başında hayatını kaybetti. Şiddet olaylarının 210’una hasta ve hasta yakınları neden olurken, 35’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi. 4 olaya ise idareciler neden oldu. 249 şiddet olayının 216’sı hem sözlü hem fiili, 32’si sözlü, 1’i mobbing şeklinde cereyan etti. Şiddet olaylarının adresi yine değişmedi. 2022 yılı boyunca yaşanan 249 şiddet olayının 206’sı hastanelerde vuku buldu. 23 olay sahada yaşanırken, 16 şiddet olayı ise aile sağlık merkezlerinde gerçekleşti. Aynı zamanda 1 olay sosyal medya, 3 olay ise SABİM üzerinden tehditle gerçekleşti’’ ifadeleriyle gerçekleşen şiddetlerin türleri hakkında da bilgi verildi.

genel-3-jpg.png

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI HEDEFTE

Mağdurlara branş bazlı baktığında ise yıl boyunca en çok şiddete maruz kalanların doktor ve hemşireler olduğunu belirtildi. Raporun devamında, ‘’Yaşanan şiddet olaylarında 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. 149 doktor, 76 hemşire, 76 güvenlik görevlisi, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 3 eczacı ve 60 diğer sağlık çalışanı olmak üzere toplamda 422 sağlık çalışanı mağdur oldu’’ tespitleri paylaşıldı.

genel-5.png

İDAREYE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Yapılan açıklamada, ‘’Sağlıkta Şiddet Yasası’na rağmen saldırganların adli mercilerce serbest bırakılması, her zaman olduğu gibi sağlık çalışanlarını yaralarken, failleri cesaretlendirmiştir. Bu nedenle, hâkim, savcı ve kolluk kuvvetlerine önemli görevler düştüğünü hatırlamakta fayda var’’ denilirken hastane idaresine düşen görevler ise şöyle sıralandı:

- X-ray cihazlarının hastanelere yerleştirilmeleri hızlandırılmalıdır.

- Güvenlik görevlilerine hem eğitim verilmeli hem de yetkileri arttırılmalıdır.

- Hasta ve hasta yakınlarının hastanede bekleme alanları ayrı tutulmalıdır.

- Şiddet olaylarının yoğun yaşandığı acil servislerde ilave güvenlik tedbirlerine yer verilmelidir.

- Hasta yakınlarının hastaları hakkında bilgiye doğru ve kolay ulaşmasının kanalları açılmalıdır.

- Şiddetin yoğun olarak yaşanabileceği birimlerde görevli sağlık çalışanlarına ‘kriz anlarını yönetmeye yönelik’ iletişim eğitimleri verilmelidir.

- Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla toplumsal duyarlılığı artırmaya yönelik projeler hayata geçirilmelidir.

-Aynı zamanda medya organlarına ve rol model kişilere de önemli sorumluluklar düşmektedir.

- Okul müfredatlarına sağlıkta şiddet konusunda duyarlılığı arttırıcı bölümler konmalıdır.

KAYNAK: SAĞLIK-SEN

genel-4-jpg.png

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR AMA YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili ciddi bir şekilde çalışmalar yürütüyor ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Yapılan güvenlik önlemlerinin ve eğitimlerin, sağlık çalışanlarının daha güvende hissetmesine ve saldırıları önlemede etkili olmasına yönelik umutlar artıyor.
Uzmanlar, bu saldırıların arkasında birden fazla etmen olduğunu belirtiyor. Pandemi sürecinde yaşanan zorluklar, sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir baskı yaratmıştı. Çalışma koşullarının ağırlığı, yorgunluk ve stres gibi faktörler, bazı hastaların ve hasta yakınlarının öfkesini körükleyerek şiddet eğilimlerini artırıyor. Ayrıca, sağlık sisteminin bazı eksiklikleri, randevu süreçlerindeki sıkıntılar ve beklentilerin karşılanamaması da saldırılara katkıda bulunuyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.