Sağlıklısı yün
Hamamönü’nde 50 yıldır yorgancılık mesleğini sürdüren Orhan Yılmaz, hazır yorganların sağlıksız olduğunu belirterek, “50 tane hazır yorgan verseler, 1 tane yün yorganın yerini tutmaz. Yünde sağlık ve konfor var” dedi.
Hamamönü’nde 50 yıldır yorgancılık mesleğini sürdüren Orhan Yılmaz, hazır yorganların sağlıksız olduğunu belirterek, “50 tane hazır yorgan verseler, 1 tane yün yorganın yerini tutmaz. Yünde sağlık ve konfor var” dedi.
Geçmiş dönemlerde çeyizleri süsleyen geleneksel yün ve pamuk yorganların yerini sentetik malzemelerden üretilen fabrika üretimi ürünlerin almasıyla, yorgancılık da unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmiş durumda.
50 yıldır Hamamönü’nde yorgancılık yapan Orhan Yılmaz ise son temsilcilerinden olduğu mesleğini yürütme çabası sürdürüyor. Yılmaz, hazır yorganların sentetik malzemeden üretildiğini bu nedenle sağlıksız ve konforsuz olduğunu söyleyerek, “50 tane hazır yorgan verseler, 1 tane yün yorganın yerini tutmaz. Yünde sağlık ve konfor var” dedi.
ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren yorgancılık hakkında gazetemize bilgi veren Yılmaz mesleğe ilk adım attığı yıllarda Ankara’da yüzlerce yorgancı olduğunu, şimdi ise çok az sayıda bu mesleği sürdüren kişi kaldığını belirtiyor. Yetiştirecek çırak dahi bulamadıklarını söyleyen Yılmaz, “Çırak diyor ki masa başında oturayım paramı alıp gideyim istiyor. Zora gelmek istemiyor. Ne yazık ki çırak yetişmiyor. Bizler bıraktıktan sonra unutulacak bu meslek. Herkes hazır ürünlere muhtaç kalacak” diye konuşuyor.
10-15 YORGANCI TOPLANIP KÖYLERE GİDERDİK
Geçmiş dönemlerde yorgancıların köy köy gezerek yorgan diktiğini hatırlatan Yılmaz, “Eskiden 10-15 yorgancı toplanıp köylere giderdik. Özellikle düğün olan köylere çeyizlik yorgan dikmeye giderdik. Köydeki diğer vatandaşlarda bizim gelmemizi fırsat bilip, kendi yorganlarını da elden geçirtirlerdi. Cumartesi sabahtan giderdik, Pazar akşamı gelirdik. Şimdi o da bitti. Köydeki insanlar da artık hazır ürünler kullanıyor” diye konuştu.
ARTIK HAZIR ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR
Yılmaz genç neslin yün yorgan, yastık ve yataklara olan ilgisinin az olduğunu, daha çok hazır elyaf ürünlere yöneldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı, “Gençler artık daha çok hazır ürünleri tercih ediyor. Birçoğu çalıştığı için uğraşamam diye düşünüyor ve hazır elyaftan yorganlar kullanıyor. Hazır elyaf yorganlar çamaşır makinesinde yıkanabildiği için, gençler için daha pratik oluyor” dedi.
“YÜNDE SAĞLIK VE KONFOR VAR”
Yılmaz hazır yorganların yün yorganlara göre daha sağlıksız olduğunu belirterek, “Bazı müşterilerimiz ‘hazır yastık aldım boynumu yakıyor’ şikâyeti ile bize geliyor. Yün ya da pamuk yastık yaptırıyor. Bazı müşterilerimiz ise en iyi hazır yatağı aldıkları halde rahat yatamadıklarını belirtiyor. Bu gibi şikâyetler sonucu birçok vatandaş tekrar yün yorgan, yatak ve yastıklara dönüyor. Yündeki rahatlık ve sağlık hiçbir şeyde yoktur. Diğer hazır ürünlerin çoğu petrol ürünlerinden yapılıyor. Hem sağlıksız hem rahatsız edici” ifadelerini kullandı.
SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN YÜN VE PAMUKTAN VAZGEÇMEZ
Sağlığını düşünen insanın yün ve pamuktan vazgeçmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Yün bir yorgan dikildiği zaman hiç gitmese 25 yıl gider. Çünkü bunu insanlar direkt kullanmıyorlar. Üstüne nevresim geçiriliyor. Yatağa çarşafını, yastıklara kılıfları geçiriliyor. Bazı insanlar bunları bilmediğinden kullanmıyor. Sağlığının bozulacağını düşünemiyor. Hazır yataklar birçok insanın belini ağrıtıyor. Sağlığını düşünen insan yün ve pamuktan vazgeçmez” diye konuştu.
“50 HAZIR YORGAN 1 YÜN YORGAN ETMEZ”
Kış aylarında ise yaz aylarına göre talebin az olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kış aylarında da talep var. Boş kalmıyoruz ama yaz gibi olmuyor. Yazın vatandaşlar havanın sıcak olmasını fırsat bilip yataklarını, yorganlarını bozup yünlerini yıkıyorlar. Yorgan, yastık ya da hazır yataklarının üzerine yünden şilte yaptırıyorlar. Kışın hazırlığı yazın yapılıyor” dedi. Yünü sevmeyenin pamuk kullanmasını tavsiye eden Yılmaz, “50 tane hazır yorgan verseler, 1 tane yün yorganın yerini tutmaz” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.