Robot askerler geliyor: İşte o tarih!

Robot askerler geliyor: İşte o tarih!

ABD Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklamada robot askerlerin 10 yıl içerisinde orduda yer alacağı açıklandı. Robotik teknolojiler hızla gelişmeye devam ederken, askeri alanlardaki kullanımı da gündem oldu. İşte tüm detaylar…

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’e göre dünya, savaşın karakterinde temel bir değişim için çalışıyor. ABD Genelkurmay Başkanı, ordularda robot asker kullanımına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Askeri alandaki değişimin teknoloji tarafından yönlendirildiğini söyleyen general; robotların ordularda, donanmalarda ve hava kuvvetlerinde daha fazla kullanılacağını ön görülüyor.

981602-digital-art-soldier-robot-weapon-futuristic-science.jpg

SAVAŞIN DOĞASI DEĞİŞİYOR

Milley’in açıklamasına göre savaşın doğası, insan dinamiklerine ve ülke içi ilişkiler ile ilgili bir kavram. Ama savaşın karakteri taktikler, silahlar, teknolojiler, organizasyonlar ve yönetim gibi öğeleri içerisinde barındırıyor. Yani savaşın karakteri de her geçen gün gelişerek değişim gösteriyor.
Yakın geçmişte ve günümüzde hassas mühimmatlarla hedef belirleme yeteneği, orduların saldırı şeklini geliştirmiş durumda. Bir yandan da modern teknolojiyle ilişkili saha tarama yetenekleri önemli bir etkiye sahip. Milley özellikle robotların potansiyeline dikkat çekerek mürettebatsız gemiler ve tanklarla deney yaptıklarını duyurdu.

abd-savas-oyunlarinda-askeri-tatbikat-yapacak.jpg

SAVAŞ GEMİLERİ OTONOM OLACAK

Konu ile ilgili ABD Genelkurmay Başkanı önümüzdeki 15 yıl içinde orduların, donanmaların ve hava kuvvetlerinin önemli bölümlerinin robotik olacağına vurgu yaparak yaptığı açıklamada, “Savaşın karakteri sık sık değişir. Bu teknolojilerin tümü aynı anda birleşiyor ve hepsi önümüzdeki 10 veya 15 yıl içinde meyvelerini verecek” ifadelerini kullandı.
ABD ordusunda dronlar gibi bazı robotik ve insansız sistemler halihazırda bulunuyor. Mesela, ABD ordusu ve ortak üreticiler, robotik kara savaş araçlarını araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor. ABD Donanma yetkilileri ise savaş gemilerinin yakında otonom ve diğer uçaklarla birlikte konuşlandırılabileceğini ifade ediyor.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.