Popüler kültürün olumlu etkisi: Gençlerden pikaplara yoğun ilgi

Popüler kültürün olumlu etkisi: Gençlerden pikaplara yoğun ilgi

Koleksiyoncu Gürkan Gürbüz, gençlerin pikaplara oldukça yoğun bir ilgisi olduğunu belirterek “Popüler kültürle beraber, son zamanlarda ciddi anlamda pikaplara bir dönüş oldu” dedi.

Ankaralı Koleksiyoncu Gürkan Gürbüz gençlerin pikaplara oldukça yoğun bir ilgisi olduğunu dile getirerek “Popüler kültürle beraber son zamanlarda ciddi anlamda pikaplara bir dönüş oldu” dedi. Aynı zamanda pikapların yanı sıra kasetlerinde gündeme gelmeye başladığını söyledi.

2-002.jpg

“PİKAPLARA CİDDİ BİR DÖNÜŞ OLDU”

Son dönemlerde pikaplara olan ilginin giderek çoğaldığını dile getiren Koleksiyoncu Gürkan Gürbüz, “30 yıldır bu işle meşgulüm. Hayattaki en büyük şansım sevdiğim işi yapıyor olmam. Hala ilk gün ki heyecan içerisindeyim. Daha önce görmediğim, bilmediğim bir albüm elime geçtiği zaman mutlu oluyorum. Elimde şuan 1900’lü yılların başında çıkan taş plaklar mevcut. Bu plaklar, Osmanlı dönemine ait Osmanlıca yazılı plaklardır. Tabi bu söylemiş olduğum plaklar daha çok sanat müziği ağırlıklı ve ağır parçalar olduğu için şimdiki gençler çok hitap etmiyor. Ancak son zamanlarda ciddi anlamda pikaplara bir dönüş oldu” ifadelerini kullandı.

1-001.jpg

“GENÇLERDEN İLGİ YOĞUN”

Gençlerin pikaplara olan ilgisinin, o dönemde yaşayan insanlardan daha yüksek olduğunu ifade eden Gürbüz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Mekânımıza pikap tutkunlarının dışında gençlerde çok sık geliyor. Gençler gramofonlarda çalan müzik eşliğinde burada vakit geçirme fırsatı buluyorlar. Bazen çocuklar geliyor, 1900’lü yılların başındaki Tamburi Cemil Beyin taş plaklarını soruyorlar. Bu duruma oldukça şaşırıyoruz. Tabi gençler biraz daha popüler kültürle beraber hareket ediyor. Akşam bir dizide şarkı gördükleri zaman hoşuna gidiyor ve ertesi gün gelip alıyorlar. Ön araştırmalarını az yapıyorlar. Plak aşkının gençlere kattığı faydaların en büyüğü ne diyecek olursam, çocuk bir kızı seviyor ama anlatamıyor. Bir şarkı dinliyor ve oldukça beğeniyor, bakıyor Orhan Veli'nin şiiri, gidiyor kitabını satın alıyor. Güzel bir eser dinliyor, bir bakıyor Ahmet Arif yazmış. Gidip bir tane Ahmet Arif kitabı alıyor. Bu zincir gibi kişiye edebiyatı da sevdiriyor.”

3-001.jpg

“HALA ESKİLERİ KEMİRMEKLE MEŞGULÜZ”

Evinizdeki güzel bir pikapla Zeki Müren'in salonunuza davet edip, kendisinden bir şarkı dinleyebilirsiniz diyen Gürbüz, “Türkiye'de insanlar plakların saklama kurallarına çok vakıf olmadığı için biz bu kısa dönemde tarihimizi çok çabuk yemiş, bitirmişiz. 1970’lerde çıkan bir albüm şuanda piyasada bulunamıyor. Eski nesil 1900’lü yıllardan taş plak saklamış bu zamanlara kadar gelmiş. Fakat görüyoruz ki yakın döneme ait plaklar bulunmuyor. Gelmiş olduğumuz noktada bırakın plakları kaset gündeme gelmeye başladı. Şarkı konusunda yeni üretim yok, hala eskileri kemirmekle meşgulüz. Şu anda yeniden plak basılıyor. Zeki Müren’lerinin her birinin aynısı yapıldı. Böyle bir dediğim gibi masum bir duruşu var. Dönüşüm ciddi manada yüksek. Ama şu anda satılan Çin pikapları var. Çok kötü makinalar, pikapları bozuyor. Onlarda kaliteli müzik dinleyemezsiniz. Evinizdeki güzel bir pikapla Zeki Müren'in salonunuza davet edip, kendisinden bir şarkı dinleyebilirsiniz” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.