Pera Müzesi iki sergiye ev sahipliği yapacak
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde "Gelecek Hatıraları" ve "Tam Yerinden: İstanbul'a Panoramik Bakışın Tarihi" sergileri yapılacak. Vatandaşlar sergiyi 6 Ekim 2023- 25 Şubat 2024 arasında ziyaret etme imkanı bulacak.
Konuya ilişkin vakıftan yapılan açıklamaya göre, her iki sergi de 6 Ekim 2023- 25 Şubat 2024 arasında ziyaret edilebilecek.
Müzenin Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nu oluşturan Suna Kıraç'ın anısına düzenlenen "Gelecek Hatıraları" sergisi hafızayla gelecek tahayyülleri arasındaki bağları araştırırken, İstanbul'un temsil tarihini yeni perspektiflerle değerlendirmeyi amaçlıyor.
Dört bölümden oluşan serginin "Motiflerin Hatırlattıkları" başlıklı bölümünde seramik bezemelerinde kullanılan motiflerden yola çıkan yapıtlar bir araya getirilirken, "Nesnelerin Hafızası"nda ise hikayeler seramik nesneler aracılığıyla anlatılıyor.
Serginin "Bölgenin Hafızası" başlıklı bölümünde mekansal müdahaleler ve mekana özgü yerleştirmeler sunulurken, "Geleceği Hatırlamak"ta spekülatif nesneler, video ve fotoğraflar aracılığıyla geleceğin hafıza nesneleri bir araya getiriliyor.
Küratörlüğünü Ulya Soley'in üstlendiği sergide eserleri sergilenen sanatçılar arasında Adriana Varejao, Aslı Çavuşoğlu, Bilal Yılmaz, Burçak Bingöl, Candice Lin, Deniz Eroglu, Elif Uras, Francesco Simeti, Jorge Otero-Pailos, Livia Marin, Metehan Törer, Neven Allgeier, Oddviz, Skuja Braden, Taner Ceylan, Volkan Aslan, Yasemin Özcan ve Zsofia Keresztes yer alıyor.
"TAM YERİNDEN: İSTANBUL'A PANORAMİK BAKIŞIN TARİHİ"
"Tam Yerinden: İstanbul'a Panoramik Bakışın Tarihi" başlıklı sergi ise Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul'a panoramik bakan sanatçıların eserleriyle gündelik nesnelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir seçkiyi sanatseverlerin ilgisine sunuyor.
Sergi, panorama formunun geçmişini eleştirel bir çerçevede farklı boyut ve bağlamlarıyla ele alıyor.
Küratörlüğünü Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman'ın yaptığı sergi, panoramik görüntülerin üretim ve tüketimindeki katmanlı ilişkileri irdelerken, görüntülerin farklı izleyici kitleleri arasında dolaşımını, algılanma şekillerini, yüzyıllar içinde yaygınlık kazanmış farklı medyalar arasındaki bağlantılarını da sorguluyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.