Patates böceği ile mücadele, patates böceği nedir?
Patates böceği nedir? Patates böceği ile nasıl mücadele edilir? Patates böceği bitkiye nasıl zarar verir? Patates böceği patlıcana da zarar verir mi? Patates böceği yumurtaları, yavruları nasıl olur?
Patates böceği nedir? Patates böceği ile nasıl mücadele edilir? Patates böceği patlıcana da zarar verir mi? Patates böceği yumurtaları, yavruları nasıl olur?
Baharın gelmesiyle sebze ekimleri de başladı. Sebzelerin veriminin yüksek olması için zararlı böceklerle mücadele edilmesi gerekiyor.
Patates böcekleriyle nasıl mücadele edileceğini sizler için araştırırken, test de ettik.
-Konuyu açmaya, patates böceğini nasıl tanıyacağımızla başlayalım.
Ergen bir patates böceği bir yetişkinin serçe parmağı tırnağı büyüklüğündedir. Minik bir kaplumbağayı andıran patates böceğinin sırtı sarı-siyah çizgilidir. Başı da kirli siyah rengindedir ve örümcek gibi çok sayıda ince ayağı vardır.
Patates böceği bitkinin yaprak üzerlerinde görülür.
Patates filizleri gelişip, boyları 30-40 cm’ye ulaşıp, yaprakları fazlalaşınca patates böcekleri görülmeye başlar.
Çok yavaş hareket ederler.
-Patates böceği bitkiye zarar verir mi, patates böceği bitkiye nasıl zarar verir?
Bu böcekler patates fidesi yapraklarında çoğalırlar. Yaprağı kenarından başlayarak veya ortasından bir delik açarak yerler. Bitki yapraklarının zamanla tamamen yok oldukları görülür. Bu da bitkinin gelişememesi ve verimde çok büyük bir düşüşe neden olur.
-Patates böcekleriyle nasıl mücadele edilir?
Patates böceklerine karşı kullanılabilecek değişik ilaçlar bulunmaktadır. Herhangi bir tarım ilaçları mağazasından patates böceği ilacı diye istenildiğinde elde edilebilir. Ancak patates böceklerinin piyasadaki ilaçlara karşı dirençlerinin hayli yüksek olduğu görülmektedir. Dolayısıyla sadece ilaçlama ile patates böceklerinin sıfırlanması mümkün gözükmemektedir.
Patates böcekleri ile mücadele doğal yöntemlerle desteklenmelidir. Bu doğal yöntemin başında patates böceklerinin teker teker toplanıp imha edilmesi gelmektedir. Patates bitkisine bakıldığı zaman büyüklüğü nedeniyle kolayca görülebilen ve çok yavaş hareket ettikleri için kaçamayan bu böcekler, eldiven giyilmiş elle teker teker toplanıp imha edilebilir. Tabi bu doğal yöntem daha çok küçük yetiştiriciler için geçerlidir. Ticari patates yetiştiricilerin tüm yaprakları kontrol edip, patates böceklerini toplayarak imha etmesi elbette çok zordur.
Ticari olmayan, küçük patates yetiştiricileri ilaçlama yönteminin yanı sıra mutlaka bu doğal mücadele yöntemine de başvurmalıdırlar. Aksi halde patates böceklerini sıfırlamaları mümkün değildir. Ayrıca patates böceklerinin yumurtaları da aynı şekilde bulunup imha edilmelidir.
Özellikle bitkinin güneş gören yapraklarının altları iyice kontrol edilmelidir.
Patates böceği yumurtalarını genellikle gruplar halinde yaprakların alt yüzlerine bırakır. Bir dişi 500 - 3000 arasında değişen sayıda yumurta bırakır. Yumurtalar 14.7°C' de 10 günde, 21.5°C' de 6 günde açılmaktadırlar. 12°C' nin altında ise açılma olmaz. Yumurtadan çıkan larvalar önce toplu halde beslenir, sonra bitkinin üzerine yayılarak oburca beslenirler. 4-5 gün ara ile 4 gömlek değiştirerek sıcaklığa bağlı olarak 19-24 günde olgun hale gelirler. Gelişmesini tamamlayan larvalar bitkiyi terk ederek toprağa inerler ve toprağın 5 - 18 cm derinliğinde pupa olurlar. Pupa süresi 5 - 14 gündür. Patates böceğinin gelişme eşiği 10.1°C dir.
Patates hasadının tamamıyla yapılmasına özen gösterilmeli, tarlada artık yumru bırakılmamalıdır. Aksi halde gelecek yıl bu yumrulardan oluşan patates bitkileri kışlama yerinden çıkan erginlere barınak olmakta ve mücadelesinde zorluklar oluşturmaktadır.
BÖCEKLERİN İKİNCİ HEDEFİ: PATLICAN
Ve patates böceği ve patlıcan..
Patates böceklerinin ikinci hedefi patlıcan bitkisidir. Patates böcekleri patlıcan bitkilerinin de yapraklarında sıkça görülür. Aynı şekilde patlıcan bitkisi yapraklarını yiyerek, bitkinin zayıf düşmesine hatta tamamen ortadan kaybolmasına neden olabiliyor. Patlıcan yapraklarındaki patates böcekleriyle de doğal yöntemlerle mücadele en etkili mücadele olarak değerlendiriliyor.
Gazeteilksayfa.com özel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.