Öz İplik -İş Genel Başkanı Rafi Ay: İhracatta kayıplar var

Öz İplik -İş Genel Başkanı Rafi Ay: İhracatta kayıplar var

Öz İplik -İş Genel Başkanı Rafi Ay tekstil sektörünün zor günler yaşadığını belirtti. Ay, “İhracatta geçen yıla göre ciddi bir kayıp var. Biz bu ülkenin yerli ve milli sektörüyüz. Kahramanmaraş depremleri sektörde büyük yaralar açtı” dedi.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, düzenlediği basın toplantısında sektörün sorunlarına değindi. Başkan Ay yaptığı açıklamalarda tekstil sektörünün zor günler yaşadığını vurgulayarak geçen yıla göre sektörde yapılan ihracatta düşüş olduğunu söyledi. Biz bu ülkenin yerli ve milli sektörüyüz vurgusu yapan Ay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tekstil sektörü için ham madde, iş gücü ve üretim yönünden çok önemli olduğunu belirterek, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerin hem mal hem de can kayıpları olarak sektöre büyük zararlar verdiğini dile getirdi. Ay, 6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ilde yıkıma sebep olan Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

"İHRACATTA CİDDİ BİR KAYIP YAŞANDI"

Bu ülkenin yerli ve milli sektörü olarak adlandırdığı tekstil sektöründe büyük ihracat kaybı yaşandığını belirten Başkan Raif Ay, "Tekstil sektöründe şu an çok sıkıntılı süreçler yaşıyoruz. İhracatta geçen yola göre ciddi bir kayıp var. Biz bu ülkenin yerli ve milli sektörüyüz. Yerli ve milli bir üretim içerisindeyiz. 1,5 milyona yakın kişini. Çalıştığı bir sektörüz. Tahminlerimize göre 4,5 milyon insan bu sektörden geçiniyor. Bu sektör yavaş yavaş darboğaza giriyor” ifadelerini ile sektördeki ihracat kaybına dikkat çekti. Ayrıca Ay, Büyük markaların yavaş yavaş ülkeden gidiyor gitmeye başladığına değinerek, “Markalar yavaş yavaş bu ülkeden gidiyor. Bizim bu markaları ülkede tutmamız gerekir. Çünkü biz markalaşamadık. Bizim ana bir markamız olsaydı bu sıkıntıları yaşamazdık. Bizim hızlıca markalaşmamız gerekir. Çok kaliteli ürünler yapıyoruz. Türkiye tekstil işçisi çok kalifiye bir işçi. İşi zamanında yapıp servis ediyoruz” dedi.

basliksiz-1.jpg

"SEKTÖRÜN ÜÇTE BİRİ BURADAYDI”

Deprem bölgesinin tekstil sektörü için önemine vurgu yapan Ay, "Deprem bölgesi tekstil açısından yoğun olan bir bölge. Tekstilin üçte biri bu bölgededir. Bu da bizi olumsuz etkiledi. Hayatını kaybeden üyelerimiz var. Depremden hemen sonra fabrikalarımıza yöneldik. Fabrikalarımızı açtık ve işverenlerle birlikte koordine olduk. Üyelerimizi buralara yerleştirdik. Gıda malzemelerini ve diğer ihtiyaçları hızlıca koordine olarak sağladık. Burada sendikal örgütlenmenin altını çizmemiz gerekir. Sendikal örgütlenme burada devreye girdi. Sendika olarak acıların dinmesine katkıda bulunduk. Daha sonra AFAD ile birlikte çalışarak buradaki sorunları birlikte çözmeye çalıştık” dedi.

ara2.jpg

"VERGİ DİLİMLERİ DÜZENLENMELİ"

Basın mensuplarına özel açıklamalarda bulunan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, son olarak işçilerin ve üreticinin ödediği vergi dilimlerine değinerek konuşmasını sonlandırdı. Ay, “Vergi dilimleri attık canımızı yakar oldu. Gerek dolaylı vergiler gerek diğer vergiler. 2005 yılından beri asgari ücret ile vergi artışı arasında yüzde 125 fark var. Buradaki vergi adaletsizliği bir an önce giderilmelidir. Üretimdeki işçinin sırtındaki vergi yükü çok ağır. Buna bir an önce müdahale edilmeli. Emeğin üzerindeki vergi yükleri bir an önce azaltılmalı ve adil bir vergi sistemi getirilmeli. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalı. Biz kazancımızı attık hiçbir yere harcamıyoruz. Kazancımızı zorunlu ihtiyaçlarımıza harcıyoruz. Çocuklarımızın okuluna ve evimizin giderine harcıyoruz. Şirketler harcamalarını gider olarak gösterirken biz niye gösteremiyoruz? Asgari ücret vergiden arındırıldı. Biz asgari ücret üzerinde ücretler ile çalıştığımız için asgari ücretten verginin kaldırılması en çok bizi etkiledi” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.