Oto döşemecisi: İşimiz zor
Kalaba Mahallesi Fatih Caddesi’nde oto döşemecilik yapan Ali Hasdemir, 22 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyledi. Hasdemir, ‘‘Bizim yaptığımız iş arabayı güzelleştirmektir. Kolay bir iş değildir’’ dedi.
Kalaba Mahallesi Fatih Caddesi’nde oto döşemecilik yapan Ali Hasdemir, 22 yıldır oto döşemeciliği yaptığını, yapılan işin zanaat gerektirdiğini bunun için her önüne gelene ruhsat verilmemesi gerektiğini belirtti.
Yaptığımız iş Arabayı Güzelleştirmek
Oto döşeme işini herkesin yapamayacağını belirten Ali Hasdemir, çocukluğundan itibaren bu işin içinde olduklarını belirterek, ortaokuldan beri oto döşemecilik yaptığını dile getirdi. Hasdemir, “Bizim yaptığımız iş arabayı güzelleştirmektir. Kolay bir iş değildir. Dar bir alanda çalışıyoruz. Biz bu işin çekirdeğinden yetişme olduğumuz için bu işi yapan birçok işletmeden daha iyi yapıyoruz.” şeklinde oto döşemecilik hakkında bilgi verdi.
5 yıl kullanım ömrü var
Müşterileri hakkında bilgi veren Hasdemir, en çok ticari taksilere iş yaptıklarını belirterek en çok tercih edilen ürünün ise araca göre özel dikim olduğunun altını çiziyor. Özel dikimin uzun ömürlü olduğunu belirten Hasdemir, “Özel dikim kılıfların en az 5 yıl kullanım ömrü oluyor, bu yüzden ticari araçlar bunu tercih ediyor. Gelen müşterilerimize de özel dikim tavsiye ediyoruz.” dedi. Kalitesine göre kumaş fiyatlarının değiştiğini söyleyen Hasdemir, her bütçeye göre ürün olduğunun ise altını çizdi.
Herkese ruhsat verilmemeli
Belediyelerin ise bu sektörde her önüne gelene ruhsat vermemesi gerektiğini belirten Hasdemir, “Bazı işletmeler tecrübesiz oluyor. Müşteriyi memnun etmiyor. Kalitesiz ürünler kullanıyor. Özellikle dükkânları apartman dairesi altında bulunan, yerleşim yerleri içinde bulunan işletmelerde çevredeki vatandaşları rahatsız eden işletmeler olabiliyor. Bunun sonucunda gelen şikâyetlerde belediyeleri yaptırım uygulamaya itiyor. Bir firmanın yaptığı yanlış sektördeki tüm firmalara mal edilebiliyor. Bu önlenmeli.” şeklinde konuştu.
Piyasada karamsarlık var
Kullandıkları kumaş ve süngerlere dolar kurunda gelen artış ile birlikte zam geldiğini belirten Hasdemir, dolar kurunun düştüğünde ise zammın halen aynı kaldığını belirterek piyasada bir karamsarlık olduğunu söyledi. Hasdemir, ham maddeye zam gelse bile biz ürünlere zam yapamıyoruz. Müşteri bundan memnun olmuyor. Bu yüzden elimizden geldiğince fiyatları sabit tutmaya çalışıyoruz.” dedi.
Küçük işletmelere tolerans tanınmalı
İlgililerin küçük esnafın yanında olması gerektiğini söyleyen Hasdemir, küçük esnafın ayakta durabilmesi için belediye ve diğer kuruluşların bazı konularda küçük işletmelere tolerans tanımaları gerektiğini belirtti. Kendilerinin şirket olarak ticaret odasına bağlı olduklarını söyleyen Hasdemir, “Normal esnaflar esnaf kefaletten kredi çekebiliyor avantajlı oluyorlar. Ama biz çekemiyoruz. Ticaret odası bize böyle bir avantaj sunmuyor. Bu şekilde bir avantaj sununa bilinir.” şeklinde konuştu.
Meslek edinmek isteyen çırak yok
Sektörde ise eleman bulmakta güçlük çektiklerini ifade eden Hasdemir, “Eleman bulmakta zorlanıyoruz. Gelen elemanlar maaşı beğenmiyor ya da daha rahat bir iş arıyor. Gelen çırakların çoğu masa başı iş istiyor. Bir iş öğrenip meslek edineyim diyen çıkmıyor. Şimdiki gençlerimizde meslek edinip tecrübe kazanayım düşüncesi yok.” dedi.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.