Öğün 2’ye düşürülmeli: Diyabetin önüne geçiyor
Son araştırmalara göre, öğün sayısını günde 2'ye düşürmek, diyabet riskini azaltmada etkili bir yöntem olarak görünüyor. Özellikle diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesinde beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız için büyük önem arz ediyor.
Yapılan çalışmalar, gün içinde alınan kalorinin daha az sayıda öğünde tüketilmesinin, kan şekerini ve insülin düzeylerini daha dengeli tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Günde sık sık atıştırmak ve ara öğünlerle enerji alımını sürekli hale getirmek, kan şekeri düzeylerinin sürekli olarak yükselmesine ve düşmesine neden olabiliyor. Ancak daha az sayıda öğün yapmak, bu dalgalanmaların önüne geçerek daha istikrarlı bir kan şekeri seviyesi sağlayarak, diyabet riskini azaltıyor.
Diyabet riskini azaltmanın düzenli beslenmeden geçtiğini söyleyen Diyetisyen Hanife Altınsoy gazetemize şu açıklamalarda bulundu: ‘’Kan şekerine en fazla etkisi olan besin öğesi karbonhidratlardır. Diyetle alınan karbonhidratlar kan şekerine dönüşürler. Yiyecekler hazmedilirken küçük parçalara ayrılır. Bu parçalardan biri de glikoz denilen şekerdir. Şeker kana karışır ve insülin hormonu yardımı ile hücre içine girer. Hücre içine giren şeker, hücrelerin başlıca enerji kaynağını oluşturur. Vücuda fazla miktarda şeker alındığında kan insülin değerlerimiz yükselir. Bu durumun sürekli olarak devam etmesi vücutta sürekli olarak insülin salgılanmasına ve şekerin dokulara ulaşamayıp kanda yükselmesine sebep olur. Bu düzensizlikler sonucu diyabet riski ortaya çıkar. Beslenmede dengeyi sağlarsak sağlıklı bir şekilde hayatımıza devam edebiliriz.’’
ARALIKLI ORUÇ DENENEBİLİR
‘’Düzensiz kan şekerinin önüne geçmek için, kan şekerini hızlı yükselten şeker ve şeker içeren besinler, nişastalı besinler, gazlı içecekler, paketli ürünler sınırlandırılmalıdır’’ diyen Altınsoy, ‘’Gün içerisinde gerekli olan karbonhidrat ihtiyacı tam tahıllar, bulgur, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerden karşılanmalıdır. İhtiyaç duyulmadığı takdirde sık öğün yapma tercih edilmeyebilir. Aralıklı oruç denenebilir. Tabii diyet kişiye özeldir. Doktor tavsiyesi almalıyız’’ dedi.
‘’Diyabet riskini düşürmede bir diğer önemli faktör ise dengeli ve sağlıklı beslenmedir’’ şeklinde konuşan Altınsoy, ‘’Özellikle protein ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzeni, diyabet hastalığının yanı sıra obezite gibi diğer sağlık sorunlarından da korunmada önemli rol oynar. Proteinler, vücutta daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak aşırı yeme isteğini azaltırken, sebzeler vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir ve tokluk hissi verirken düşük kalorili bir beslenme sağlar’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
ÖĞÜN PROGRAMLARI
Uzmanlar, doktor kontrolü şartıyla diyabet riskini azaltmak için aşağıdaki beslenme önerilerini yapmaktadır:
-Günde 2-3 ana öğün ve mümkünse 1-2 ara öğün yapmak.
-Ana öğünlerde dengeli bir beslenme sağlamak ve yeterli miktarda protein ve sebze tüketmek.
-Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, yerine tam tahıllı besinleri tercih etmek.
-Düzenli fiziksel aktivite yapmak ve yaşam tarzınızı hareketli bir şekilde sürdürmek.
UZMANINIZA DANIŞIN
Unutulmamalıdır ki her bireyin beslenme ihtiyaçları farklı olabilir ve diyabet riskini azaltmak için en uygun beslenme şekli, kişinin yaşına, cinsiyetine, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve uzman bir diyetisyenden destek almak, diyabet riskini azaltmada en güvenilir yöntemlerden biridir.
Sonuç olarak, öğün sayısını günde 2'ye düşürmek, protein ve sebze ağırlıklı beslenmek diyabet riskini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olabilir. Ancak bu değişiklikleri yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman önemlidir. Sağlığınızı korumak ve olası riskleri önlemek için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyin.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.