Nafile namaz nedir? Nafile namazlar nelerdir? Peygamberimizin kıldığı namazlar nelerdir?

Nafile namaz nedir? Nafile namazlar nelerdir? Peygamberimizin kıldığı namazlar nelerdir?

Türkçe karşılığı ‘fazladan kılınan’ namazlar olan nafile namazlar, farz ve vacip olan namazların dışında kılınan namazlara verilen isimlerdir. Peki, Nafile namaz nedir? Nafile namazlar nelerdir? Peygamberimizin kıldığı namazlar nelerdir?

Kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu farz namazlarının dışında kalan namazlar nafile ibadetlerdir. Nitekim farz namazlarının dışında başka namaz kılınması gerekip gerekmediğini soran bir kimseye Peygamber Efendimizin cevabı, “Hayır ancak istersen nafile namazı da kılabilirsin” olmuştur. Peygamber Efendimizin hadislerinden anlaşılana göre; nafile namazlar farz namazların eksiklerini tamamlar.

nafile-namaz-nedir.jpg

Dahası kulu rabbine yakınlaştırarak onun sevgisinin kazanılmasına, hatta günahların bağışlanmasına vesile olur. Dolayısıyla peygamber efendimiz her fırsatta ashabına; nafile namazını tavsiye etmiş, kendisi de günün muhtelif vakitlerinde bu namazları kılarak ümmetine örnek olmuştur. Peki, birçok insan tarafından adı bilinen ama ne olduğu ve çeşitleri bilinmeyen Nafile namaz nedir? Nafile namazlar nelerdir? Peygamberimizin kıldığı namazlar nelerdir? Tüm detaylar haberimizde:

nafile-namaz-nedir-001.jpg

NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?

Peygamberimizin nafile olarak kılmaya devam ettiği namazlar arasında farz namazların öncesi ve sonrasında kılınan namazlar büyük önem taşımaktadır. Her ezan ile kamet arasında kılmak isteyen kimse için bir nafile namaz olduğunu ifade eden Peygamber Efendimiz, Allah'u Teâla’nın günlük 12 rekât nafile namaz kılan kimse için cennette bir ev bina edeceğini müjdelemektedir.

nafile-namaz-nedir-002.jpg

Efendimiz beş vakit farz namazının sünnetleri olarak kılınan bu 12 rekât namazlarının vakitlerini şu şekilde açıklamıştır:

  1. 4 rekât öğle namazının farzından önce
  2. 2 rekât öğle farzından sonra
  3. 2 rekât akşam namazının farzından sonra
  4. 2 rekât yatsı namazının farzından sonra
  5. 2 rekâtta sabah namazının farzından önce.

Bütün bu bilgilerin yanında Allah'ın elçisi, gece namazına devam eder ailesi ve ashabına da gece namazına devam etmelerini öğütlerdi. Hatta gece yarısı Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın evine gidip, “Namaz kılmıyor musunuz” diyerek, gece namazı kılmaya davet ederdi. Aynı şekilde ashabı da eşlerini gece namazına kaldırmaları konusunda teşvik etmekteydi.

nafile-namaz-nedir-004.jpg

Peygamber Efendimiz, gece namazlarının önemini vurgulayıp yaşantısına yansıtmasının yanı sıra çevresindeki insanlara da öneriyor dedik. Efendimiz; gece namazlarına kalkacak olan Müslümanlara, şu şekilde dua ediyor: “Gecenin bir kısmında kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandıran, kalkmak istemediği zaman yüzüne su serpen kimseye, Allah rahmetini ihsan etsin. Gece kalkıp namaz kılan ve beyini de uyandıran, kalkmak istemediği zaman yüzüne su serpen hanıma rahmetini ihsan etsin.”

PEYGAMBERİMİZİN KILDIĞI NAMAZLAR

Peygamber Efendimiz Ha. Muhammed (S.A.V), farz, vacip ve beş vakit namaza bağlı sünnetler dışında namazlar kılmıştır. Gerek Allah’a yakınlık gerekse de sevap kazanmak maksadı ile kılınan bu namazlara ‘nafile namazlar’ denir. Peygamberimizin kıldığı nafile namazlardan bazıları şunlardır:

  • TEHECCÜD NAMAZI

Yatsı namazından sonra henüz uyumadan veya bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınan gece namazıdır. Sevabı pek çok olan bu namaza Peygamberimiz devam ederdi. En az iki, en çoğu sekiz rekât olan bu namazda; iki rekâtta bir selam verilmesi daha faziletlidir.

nafile-namaz-nedir-005.jpg

  • TAHHİYYETÜL MESCİD

Camiye giren kimsenin iki rekât namaz kılması sünnettir. Camiye saygıyı ifade eden bu namaza ‘Tahhiyyetül Mescid’ denir, bu caminin sahibine yani Allah'a tazimdir.

  • KUŞLUK NAMAZI

Güneşin doğuşundan yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra başlayıp, zeval vaktine kadar olan zaman içinde en az iki, en çok 12 rekât namaz kılınabilir. Buna kuşluk namazı anlamında Duha namazı da denir. Sekiz rekât kılınması daha faziletlidir.

  • TESBİH NAMAZI

Tesbih namazı dört rekâttır. Her rekâtında 75 olmak üzere dört rekâtta toplam 300 defa subhanellahi velhamdü lillahi vela ilahe illellahü vellahü ekber diye tesbih okunur. tesbih namazı kılmanın sevabı çoktur kılanların bir çok günahı bağışlanacağı haber verilmiştir.

  • HACED NAMAZI

Haced namazı, dünya ve ahirete ait bir ihtiyacı olan kimsenin yatsı namazından sonra iki rekat kıldığı namazdır. Önce Allah'u Tealaya sonra Peygamberimize salat ve selam getirdikten sonra haced duasını okunur ve dileğinin yerine getirilmesi Allah'tan istenir.

nafile-namaz-nedir-006.jpg

SECDELER

SEHİF (YANILMA) SECDESİ

Yanılma unutma ve dalgınlık gibi anlamlara gelir buna göre sehif secdesi yanılma unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vaciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda namazın sonunda yapılan secdelere denir. Sehif secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş eksiklik telafi edilmiş olur. Namaz esnasında pür dikkat olmak ve titiz davranmak esas olmakla birlikte çeşitli nedenlerle insanlar namazlarında yanılabilirler. Peygamber Efendimizin hadisinde biriniz namazda şüpheye düşerse doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine göre tamamlasın, sonra selam versin ve sehif secdesi yapsın.

TİLAVET SECESİ

Tilavet secesi Kuranı Kerimde on dört yerde geçen secde ayetlerinden birini okumak veya işitmek durumunda yapılan secdeye denir. Peygamberimizin içinde secde ayeti bulunan bir sure okuduğunda secde ettiği sahabenin de onunla birlikte secde ettiği ve bazılarının alınlarını koyacak yer bulamadıkları rivayeti yanında bu konuya ilişkin olarak Peygmaberimizin şöyle buyurduğu rivayet olunmaktadır. Ademoğlu secde ayetini okuyup secde edince şeytan ağlar ve vay benim halime ademoğlu secde etmekle emrolundu ve hemen secde etti ve cennet onundur. Ben ise secde etmekle emrolundum ama secde etmekten kaçındım bundan dolayı cehennem benimdir diyerek oradan kaçar. Müslim, İman 35.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.