Müslüman ülkelerde ilginç Kurban Bayramı gelenekleri
Kurban Bayramı ülkemiz dışındaki Müslüman ülkelerde farklı adetlerle kutlanıyor. Diğer Müslüman ülkeler, kendi kültür ve geleneklerini de bayrama dâhil edince ortaya renkli görüntüler çıkıyor.
Milyonlarca Müslüman, kurban ibadetini yerine getirirken, bu sene de ilginç geleneklerle Kurban Bayramı’nı karşılıyor. Kardeşlik bağlarını güçlendirmeye yönelik ortaya çıkmış bu adetler günümüzde de hala sürdürülüyor. İşte, diğer Müslüman ülkelerin birbirinden ilginç Kurban Bayramı gelenekleri:
MALEZYA
Malezya'da Budistler ve Müslümanların nüfus oranı fazla olduğundan ortak bir yaşam paylaşılıyor. Bu nedenle iki farklı inanç içinde bulunana insanlar sürekli etkileşim halinde oluyor. Malezya'daki Kurban Bayramlarında, sokaklar ve kurban hayvanları çeşitleri şekillerde süslenip boyanarak sokaklarda sergileniyor.
CEZAYİR
Cezayir'de kurban ibadeti genellikle üçüncü gün yerine getiriliyor. Aynı gün içerisinde ülkenin farklı noktalarında vatandaşlar bir araya gelerek yaşadıkları bölgelerde kalabalık sofralar kuruyor. Bu bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti ise "melfuf" ismini verdikleri geleneksel lahana sarması kardeşlik bağlarını güçlendirdiği inancı ile Kurban Bayramlarında birbirlerine ikram edilerek tüketiliyor.
FİLİPİNLER
Filipinler'deki Müslümanlar, Kurban Bayramı'nda oldukça ilginç bir geleneği yaşatmayı hala devam ettiriyor. Kurban ibadetini yerine getirebilecek ekonomik güce sahip olan Müslümanlar, Kurban Bayramı'nın ilk gününde tüm halka açık sofralar kurduruyor.
Sofradaki en önemli yiyecek ise kurban eti oluyor. İsteyenler, toplu yemek sofrasında artan yiyeceklerden evlerine de götürebiliyor. Bununla beraber yemeği düzenleyen kişiler, sofradaki sandalyelerin her birinin altında bir miktar para da gizliyor, bu paralar da sandalyelere oturan ihtiyaç sahibi kişilerin oluyor.
FAS
Kurban Bayramı, Fas'ta aynı zamanda "Büyük Bayram" olarak da biliniyor. Bu büyük gün için hazırlıklar, günler öncesinde başlıyor. Onlarca insan bayram döneminde ziyaretler gerçekleştirmek için farklı şehirlere gidiyor. Fas'ta yaşanan ekonomik gelişmeler de Kurban Bayramı'nı şekillendiriyor.
Hükumet, memur maaşlarını bayramdan önce yatırıyor ve bankalarda Kurban Bayramı'na özel krediler veriyor. Fas'taki en ilginç Kurban bayramı geleneklerinden biri de bayram gününde ortaya çıkıyor. Faslılar ‘’hayır getireceğine’’ inandıkları için, kurbanlık hayvanların boynuzları arasına kına yakıyor. Kınanın bu ülkede cennet kokusu olarak bilinmesi bu geleneği güçlü kılıyor.
TÜRKMENİSTAN
Türkmenistan'da bayram namazının ardından, ülkemizde olduğu gibi kurban ibadeti yerine getiriliyor. Bununla beraber Türkmenistan'da Kurban Bayramı, diğer ülkelerden farklı olarak, bir karnaval havasında geçiyor. Ülkede, Kurban Bayramı'na özel eğlenceler düzenleniyor. Çeşitli halk müziği sanatçıları konserler veriyor. Kurban Bayramı gelenekleri arasında bayram boyunca ülkenin sokaklarını dolduran salıncaklar dikkat çekiyor. Geleneksel kıyafetler ile bayramı kutlayan Türkmenistanlılar, salıncaklarda sallanarak günahlarından arınacaklarına inanıyorlar.
Mikail Karaman/www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.