Müjdeyi verdi: Ulus Kültür Merkezi 2024 ortasında bitiyor!
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde devam eden çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Ödemiş, Ulus Kültür Merkezi’nin 2024 yılının ortasında açılacağı müjdesini verdi.
ABB olarak Ulus’a ciddi bir yaklaşım sergilediklerini vurgulayan Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, 2016 yılında temelleri atılan Ulus Kültür Merkezi Kapalı Çarşı Dolmuş Durakları projesinin 2024 yılının ortasında açılacağını söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde devam eden projelerdeki son gelişmeleri gazetemize anlattı. Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde Ulus ve Anafartalar Çarşısı gibi projelerin tamamlandığını, bir kısmının ise ihale ve projelendirme aşamalarında olduğunu belirten Bekir Ödemiş, 2016 yılında temelleri atılan Ulus Kültür Merkezi Kapalı Çarşı Dolmuş Durakları projesinin 2024 yılının ortasında açılacağı müjdesini verdi.
ULUS’UN POTANSİYELİ VAR
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Ulus Tarihi Kent Merkezi’ne yönelik ciddi bir yaklaşıma sahip olduklarını vurgulayarak, “Hem Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı hem de Ankara’mızın başkent oluşunun 100’üncü yılı. Dolayısıyla Ankara’nın kurucu merkezi neresi derseniz Tabii ki Ulus’tur. Ulus Kent Merkezi bana göre sadece Ankara’nın değil Anadolu’nun ve Türkiye’nin kültür, arkeoloji ve tarih turizminde önemli bir potansiyeli olabilecek alan. Dolayısıyla biz öncelikle 2 bin 800 yıllık uygarlıklardan bize kalan eserleri ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.
2024 ORTASINDA HAZIR
Öncelikle 2016 yılında temelleri atılan Ulus Kültür Merkezi Kapalı Çarşı Dolmuş Durakları projesinde ki son durumu açıklayan Bekir Ödemiş, “90 bin metrekarelik toplamda kapalı alana sahip Ulus Kültür Merkezi’nde çalışmalar yüzde 85 oranında bitti. 2024 yılının ortasında tamamen bitirmiş ve dolmuşları oraya taşımız oluruz. Şimdiden bu müjdeyi verebiliriz. Burada çalışmalar hızlı gidiyor. Bodrum katta özel araç otoparkımız, alt zeminde ve zemin katta dolmuş durakları için ayırttığımız yer var. Zemin katta girişte başkent market var. İnsanlar akşam evine giderken başkent marketten nitelikli ürünleri uygun fiyatla alarak akşam evine gidecek. Yanında bir kafeteryamız olacak. Birinci katta ise Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanlığı’mız olacak. Ticari alanlar ve Görme Engelliler Müzesi olacak. İkinci katta sanat galerimiz var. Burada da Hacı Bayram Veli’nin felsefesine ve ruhuna uygun orada etkinlikler veya hac kurası yapılabilir” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN İLK GÖRME ENGELLİLER MÜZESİ
Ödemiş, “Buradaki Görme Engelliler Müzemiz Türkiye’de ilk diyebilirim. Burada bizim toplam bin 185 metrekarelik bir salonumuz var. Bunu biz Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi ile protokol yaptık. Bu salonda Anadolu Medeniyetler Müzesi’ndeki tüm objeler üç boyutlu taranıp çıktıları alınarak görme engellilerin fark edeceği şekilde sergileniyor. Müzede zaman zaman Dünya ve Türkiye’nin önemli müzelerindeki önemli eserlerin hem gelen misafirler hem de görme engelli yurttaşlar tarafından izlenmesini sağlayacağız” diyerek sözlerine devam etti.
ULUS AYAĞA KALKIYOR
Ödemiş, “Ankara Kalesi içindeki evler hızlıca restore ediliyor. Arkeopark çalışması devam ediyor. Anafartalar Caddesi’nin Sokak Sağlıklaştırma ve Roma Yolu’nun uygulama ihalesini yeni yaptık. Ulus Çarşısı restore edildi biliyorsunuz oranın bir katını Bilkent Üniversitesi’ne ve bir katını da Ankara Barosu’na verdik. Anafartalar Çarşısı ve Anafartalar Belediye Çarşısı restore edildi. Ulus Hali’nin sağlamlaştırma çalışmaları devam ediyor. Hosta Caddesi’nin Sokak Sağlıklaştırma ihalesi bu ayın 19’unda. Sobacılar Çarşısının uygulama ihalesi yapıldı. Konya Sokak için de projelendirme çalışması devam ediyor. Derken; Ulus hakikaten geçmişine uygun şekilde tarihi dokusuyla yeniden ayağa kalkıyor. Burada amacımız; bunu korumak ve bu korumayla birlikte bunun nitelikli kültür turizm ekonomisini sağlayarak hemşerilerimizin Ankara’mızın kültür turizminden alacağı payla yaşam kalitesini sosyo kültürel gelişmişliğini artırmak. Burada bizim en önemli çöküntü alanlarımızdan birisi Bentderesi’nde Keçiören ve Mamak dolmuşlarının olduğu yer. Burada 22 bin 500 metrekarelik alanımıza çok güzel bir rekreasyon alanı projesini hazırladık. Uygulaması bitti, kuruldan onaylandı. Kapalı dolmuş durakları projemize dolmuşlar taşındığında oraya başlayacağız. Bu ve Ulus Meydanı projesiyle birlikte böylece otopark sorununu mümkün olduğunca en aza indirip, tarihi kent merkezinde yayalaştırmanın önünü açacağız” şeklinde sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.