MTV fiyatlara yansıdı: Araç satışları olumsuz etkilendi

MTV fiyatlara yansıdı: Araç satışları olumsuz etkilendi

Ay başında çıkarılan torba yasa ile bazı araç sahiplerine bir kereye mahsus ek MTV borcu getirdi. Genç Otonomi Teşkilat Başkanı Tayfun Erden, “MTV borçları araç satışlarını olumsuz yönde etkiledi. Satıcıya yansıyan MTV borçları fiyatlara da yansıdı” dedi.

Temmuz ayının başında TBMM’den çıkan torba yasa ile bazı araç sahiplerine MTV (Motorlu Taşıt Vergisi) çıktı. Konu ile alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulunan Genç Otonomi Teşkilat Başkanı Tayfun Erden ile MTV borçlarını ve bu borçların piyasaya etkilerini konuştuk. Yaptığı açıklamalarda MTV borçlarının satıcılara ek külfetler getirdiğini vurgulayan Erden, “MTV borçları araç satışlarını olumsuz yönde etkiledi. Satıcıya yansıyan MTV borçları fiyatlara da yansıdı. MTV ödemeleri şu anda satış işleminde noterin ekranına üç adet MTV borcu olarak düşüyor” dedi. Erden ayrıca, “Ben kayıt dışı halk arasında ‘al sat’ diye tabir edilen satışların bu tür yasalarla önlenebileceğini ya da düzenleneceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

SATIŞLARA ETKİSİ OLDU

Genç Otonomi Teşkilat Başkanı Tayfun Erden “Torba yasada çıkan MTV ödemeleri şu anda satış işleminde noterin ekranına üç adet MTV borcu olarak düşüyor. Çıkan MTV borcunu satış yapabilmek için satıcı mecburiyetten ödemek zorunda kalıyor. Torba yasa ile çıkan MTV borçlarının araç satışlarına olumsuz yönde etkisi oldu. Yüksek motorlu taşıtlar vergisi ödeyen satıcılar bu borcu araçların fiyatlarına yansıttılar. Ufak çapta ki araçlarda da bu fiyat yansıtması oldu. Bu durumda alıcıya da satıcıya da fiyat etkisi olmuş oldu. Araç fiyatlarında MTV borçlarından dolayı artış yaşandı demek mümkün” ifadelerini kullandı.

ara2-001.jpg

GÜNLÜK DENETLENMELİ

Erden, bu gibi yasalarla kayıt dışı satışların önüne geçilemeyeceğini iddia ederek “Kayıt dışı halk arasında ‘al sat’ diye tabir edilen satışların bu tür yasalarla önlenebileceğini ya da düzenleneceğini düşünmüyorum. Kayıt dışılığın düzenlerin mesleki yeterlik belgeleri ile denetlemelerle mümkün olacağına inanıyorum. Günlük denetlemelerinde özellikle ara verilmeden yapılmasını olumlu buluyorum. Ticaret Bakanlığı’nın fiyatlar ile müdahalesi ikinci el araç satıcılarından ziyade, sıfır araç satan bayiler ve filo şirketlerinin yan kuruluş olarak ticaret yapan şirketleri kontrol etmeleri ile olacağını düşünüyorum. Yaklaşık bir yıla yakın zamandır bayi sıfır araç satıcı firmaların web sayfalarında sürekli fiyat listesi güncellemesi yapıldığından hangi aracın hangi fiyatlı olduğunu dahi anlaşılmıyor. Bu gibi durumlarda araç piyasalarını kötü anlamda etkiliyor” dedi.

ara-006.jpg

PEKİ TORBA YASANIN İÇERİĞİ NEYDİ?

Teklifte, ek vergiler de öngörüldü. Buna göre araç sahipleri, bu yıl bir kereye özgü olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyecek. MTV, bu yıl iki katı ödenecek. Vergi yasasında MTV’den istisna olan mükellefler ek vergiyi de ödemeyecek. 6 Şubat depremlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca mücbir sebep ilan edilen yerlerde, deprem tarihi itibariyle kayıt ve tescilli taşıtlar. Hasar gören taşıtlar ve yakınları kaybedenler muaf tutulacak.

DİKKAT HAK MAHRUMİYETİ VE HACİZ OLABİLİR

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödenmemesi ya da geciktirilmesi durumunda araç sahibinin borcuna faiz işletilir ve ödenmesi gereken miktar her gün artar. Ayrıca vergi borcu, trafik cezası ya da kaçak geçiş cezası ödenmemiş olan araçlar periyodik muayenelere giremezler ve trafiğe çıkmaları yasal açıdan kısıtlanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.