Kent merkezinde tarım mümkün: Ankara’nın ilk mahalle bostanı!
Ankara’nın ilk mahalle bostanı olan “Çiğdemim Mahalle Bostanı”, yerli tohumlarla organik ürünler yetişmesine katkı sağlıyor.
Gazetemize konuşan Çiğdemim Derneği Başkanı Fatih Fethi Aksoy, “Tarım sadece köyde kırsalda olmaz; kent merkezinde de bu tür tarım yapılabilir’ diyerek bunu başardık. Başka bostanların kurulmasına vesile olduk. Belediye bile bizden esinlenerek kent tarım bahçesi açtı” dedi.
2012 yılında 500 metrekare alana kurulan “Çiğdemim Mahalle Bostanı”, kent merkezinde, sokak aralarında bahçe tarımı yapılabileceği; her yaştan katılımcının deneyim yapıp tohum, fide ve ürün paylaşımında bulunacağı bir alan oluşturmak amacıyla kuruldu. Çiğdemim Mahalle Bostanı, yerli tohumlarla organik ürünler yetişmesine katkı sağlamanın yanı sıra Çankaya Belediyesi Kent Tarım Hobi Evi başta olmak üzere birçok mahalle bostanı açılmasına vesile oldu.
KENTTE DE TARIM YAPILABİLİR
Çiğdemim Derneği Başkanı Fatih Fetih Aksoy, Çiğdemim Mahalle Bostanının kuruluşunu şu şekilde anlattı:
“11 yıldır bu bostanımız devam ediyor. Kendi tohumumuzu kendimiz üretmeye karar verdik. ‘Tarım sadece köyde kırsalda olmaz; kent merkezinde de bu tür tarım yapılabilir’ diyerek bunu başardık. Başka bostanların kurulmasına vesile olduk. Belediye bile bizden esinlenerek kent tarım bahçesi açtı.”
ZİYARETÇİ AKINI YAŞANIYOR
Başkan Fatih Fethi Aksoy, mahalle bostanının hem komşularından hem de dışarıdan çok yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Okuldan gelen öğrenciler oluyor. Akademisyen hocalar bile gelip bizden bilgi alıyorlar. Burada tohumları çoğaltarak bunların paylaşımını sağlıyoruz. Tohum harici üretilenleri burada kullanıyoruz. Mini bir seramız var. Buradan fideleri toprağa aktararak da yaz döneminde ürün elde ediyoruz. Bu ürünlerden de tohum elde ediyoruz. Bu dönem domates salatalık biber, kabak patlıcan üretimi yaptık” şeklinde konuştu.
KIŞIN DA DEVAM EDİYOR
Başkan Aksoy, kış mevsiminde de çalışmaların devam ettiğini aktararak, “Mahalle bostanımızda kış döneminde kompost üretiyoruz. Burada gübre kimyasal hiçbir şey kullanmıyoruz. Komşularımızın evde ayrıştırıp getirdiği mutfak atıklarından yeşil sebze meyve atıklarından kendi gübremizi toprağımızı kendimiz oluşturuyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.