Keçiören’deki kaza gündemden düştü: İşçiler sessiz sedasız defnedildi

Keçiören’deki kaza gündemden düştü: İşçiler sessiz sedasız defnedildi

Keçiören’de yaşanan kaza sonucu iki işçinin 30. kattan düşerek hayatını kaybettiği olayda, İlk Sayfa muhabiri yeni bilgilere ulaştı. İşçilerin isimlerinin Halil İkiyıldız ile İsmail Özbay olduğu ve memleketlerinde sessiz sedasız defnedildikleri öğrenildi.

Keçiören’de devam eden 34 katlı bir apartmanın inşaatında yaşanan iş kazası, ülke gündeminden sessiz sedasız düştü. Hayatını kaybeden işçiler ile ilgili basına açıklama yapılmazken, işçilerin isimleri dahi paylaşılmadı.

Olayın hemen ardından polis detaylı bir inceleme başlatmış ancak bir açıklama yapılmamıştı. İnşaatın sahibi Dolunay Grup da aynı şekilde sessizliğe gömüldü.

Kazanın detaylarına dair yetkililerden herhangi bir açıklama gelmemesi, kamuoyunda merak uyandırıyor.

3.jpg

KAZA SEBEBİ NETLEŞMEDİ

Görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak olayın henüz bilinmeyen bir nedenden kaynaklandığı belirtiliyor. Asansörden düştükleri iddiası öne sürülse de, bu iddiayı doğrulayan bir açıklama yapılmadı. Ölen işçilerin ailelerinin akıbeti düşündürüyor.

İlk Sayfa muhabiri kazayla ilgili yeni bilgilere ulaştı. İnşaatın 30. katından düşerek yaşamını yitiren işçilerin Halil İkiyıldız ile İsmail Özbay olduğu ve geçtiğimiz günlerde memleketleri Şanlıurfa’da defnedildikleri öğrenildi.

2.jpg

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Güneydoğu İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Fadıl Güçlü, olayla ilgili gazeteilksayfa.com’a konuştu. Güçlü, inşaat yapan Dolunay Grup’un ihtara yakın olduğunu, bu sebeple olayın büyümeden gündemden düşürüldüğünü kaydetti.

Güçlü şöyle konuştu:

“Bu gibi olaylarda genelde bir tür cezasızlık politikası uygulanıyor. Dava çoğu zaman kamu davasına dönüşüyor. Kamu davalarındaki maksimum ceza 2 yıl 8 ay. Ailelere arabulucu yöntemi ile davacı olmamaları için cüzi bir miktar maddi yardım yapılıyor. Türkiye’deki iş kazalarının genelinde durum bu”

4.jpg

DENETİMSİZLİK SÖZ KONUSU

Firmaların çalışma sürecinin durdurulmaması için kamuoyuna bilgi verilmediğini aktaran Güçlü, “Bu kazada da aynı şekilde hayatını kaybeden işçilerin isimleri paylaşılmadı. İnşaatı yürüten firma da açıklama yapmadı. TÜİK’in resmi rakamlarına göre yılda ortalama bin 800 insan iş kazasında vefat ediyor. Bu istatistik gerçek sayıyı yansıtmıyor çünkü pek çok vaka kayıtlara ölümlü iş kazası diye geçmiyor. Sistemin açığı var.

Resmi rakamlara göre konuşacaksak bile 1800 çok ciddi bir sayı. Kazaların büyük çoğunluğu inşaat sektöründe yaşanıyor. Türkiye’deki inşaatların yüzde 34’ünde iş güvenliği uzmanı çalışmıyor. Ciddi bir denetimsizlik söz konusu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.