Kahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Hamdi İncegül: "Kahveyi az az ve sık alın"

Kahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Hamdi İncegül: "Kahveyi az az ve sık alın"

İncegül, kahvenin çok hassas bir ürün olduğunu belirterek, yanında başka bir koku olmaması gerektiğini söyledi. İncegül, ‘‘Kahveyi cam kavanozlarda saklamalıyız. Taze olması açısından ise az alıp sık sık almalı” diye konuştu.

Kahvenin Türk kültüründe önemli bir yeri olduğuna değinen Başkan Ahmet Hamdi İncegül, “Evinde kahve olmayan ve misafirine kahve ikram etmeyen ev çok azdır. Kahve kültürümüze Osmanlı zamanında girmiş bazı vecizeler ile de kendisini göstermiştir” dedi.

Vecizelerle de hayatımıza girdi

Ankara Kahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Hamdi İncegül kahvenin kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu, evinde kahve olmayan ve misafirine kahve ikram etmeyen hane sayısının çok az olduğunu belirtti. Kahvenin bazı vecizeler ile de hayatımıza girdiğini belirten İncegül buna örnek olarak ise “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” sözünü örnek gösterdi.

Ankara’nın en eski kurukahvecisi

dsc_0018-001.jpg

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Hamdi İncegül aynı zamanda Ankara’nın en eski kurukahvecisi olarak da bilinen Gül Kahve’nin sahibi. Ailecek kuşaktan kuşağa aktarılan geleneği sürdüren İncegül köklü bir geçmişe sahip olduklarını ve Gül Kahve'nin tarihinin 1800'lü yıllara dayandığını belirtti. Gül Kahve’nin Cumhuriyetin ilk zamanlarında Millet Meclisi'ne, Anadolu Kulubü'ne, Merkez Bankası'na, Ziraat Bankası'na ve İş Bankası'na kahve sattığını belirten İncegül Gül Kahve’nin aynı zamanda Atatürk'ün kurukahvecisi olduğunu da belirtti.

“Kahve hassas bir üründür”

Bir kahvenin damak tadına uygun olması için kahve cinsinin iyi olması gerektiğini söyleyen İncegül, kahvenin kavrulması ve çekilmesinin kalitesine etki ettiğini belirtti. İncegül, “Kahvenin cinsi iyi olması gereklidir. İnce bir şekilde çekilerek güzel bir kıvamda kavrulması lazımdır. Tecrübe gerektiren bir iştir. Kahve çok hassas bir ürün olduğu için yanında başka bir koku istemez. O yüzden kahveyi aldığımız zaman cam kavanozlarda saklamalıyız. Taze olması açısından ise az alıp sık sık alacağız” ifadelerini kullandı.

Bayat kahve damak tadı vermez

264813fd-0274-4058-9db3-5e1948619fb4.jpg

Kahvenin bayatladığı zaman damak tadı vermeyeceğini de belirten İncegül, müşterilerine az alıp sık sık almayı tavsiye ettiklerini belirterek şu ifadelere yer verdi, “Çiğ kahveyi fazla kavurduğumuz zaman rengi koyulaşıyor ve acı kahve oluyor. Müşterilerimizden bazıları bunu tercih ediyor. Kavrulma süresine göre tadı değişime uğruyor. Vatandaşlarımızın damak tadına en uygun kahveyi uzun süre araştırıyoruz. Kahvelerimizi Brezilya'dan getiriyoruz. Çiğ halde ithal ediyoruz” dedi. 

Kavrulma derecesi deneyime dayalı

dsc_0053-001.jpg

Kahvenin yaklaşık 120 derecede kavrulduğunu söyleyen İncegül esas derecenin ise deneyime dayalı olduğunu söyledi. İncegül kahvenin kıvamını ve rengini tutturabilmek için tecrübe gerektiğini de söyledi. Kahveci ve kuruyemişçi esnafının büyük marketlerle rekabet edemediğine de değinen İncegül, en büyük sorunlarının haksız rekabet olduğunu belirtti. Marketler ile küçük esnafın rekabet edemediğini söylen İncegül, kuruyemişçilerin en büyük şikâyetinin ise büyük marketlerin şehir içinde olması olduğunu belirtti. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.