Dijital devrim, reddedilen fırsat! İşte 142 yıllık şirketin çöküş hikâyesi
Kodak, 1975'te fotoğrafçılık dünyasının tartışmasız lideri konumundaydı. Dünya çapında film satışlarının yüzde 90'ını, kamera satışlarının yüzde 85'ini elinde bulunduran şirket, yıllık milyarlarca dolar gelir elde ediyordu.
Kodak için her şey iyi giderken genç bir mühendis yöneticilerine büyük bir fırsat sundu. Steve Sasson isimli genç mühendisin geliştirdiği ve film gerektirmeyen dijital kamera prototipi, Kodak yönetim kurulu tarafından adeta yok sayıldı. Mevcut iş modellerini tehdit edeceği düşünülen bu teknolojik yenilik, kasıtlı olarak gizlendi. Film rulolarından elde edilen her bir satışın 15 dolar getirisi, şirketin dijital dönüşüme direnmesine neden oldu.
DİRENİŞİN BEDELİ KÖTÜ OLDU
1995'te dijital kameralar pazar payını hızla artırmaya başladı. Rakip şirketler dönüşüme uyum sağlarken, Kodak geleneksel film ve tek kullanımlık kamera stratejisine sıkı sıkıya bağlı kaldı. 1996'da hala dördüncü en değerli şirket konumundaydı, ancak değişimin ayak sesleri yaklaşıyordu.
TARİH YERLE BİR OLDU
2005 yılına gelindiğinde, dijital kamera satışları patlama yaparken, film satışları düşüşe geçti. Kodak'ın hisse değeri yüzde 75 oranında geriledi. Şirket, dijital çağın gerekliliklerine ayak uyduramadı. Ocak 2012'de iflas ilan edildi, 28 bin çalışan işten çıkarıldı ve 142 yıllık tarih bir inat uğruna sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.