Kadınlar için büyük fırsat: Çalışma standartları değişiyor

Kadınlar için büyük fırsat: Çalışma standartları değişiyor

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan FlexvisionTech CEO’su Ceyda Süer, “Uzaktan, hibrit ve esnek çalışma modellerine talep her geçen gün artıyor. Bu, doğum ve evlilik şartları gibi sebeplerden dolayı mesleğini yapamayan kadınlar için büyük fırsat” dedi.

Covid-19 pandemisi sonrası küresel çapta karma iş gücü modeline geçilmeye başlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre küresel iş gücünün yüzde 35’i bağımsız (freelancer) çalışıyor. Bu oranın yakın gelecekte yüzde 80 bandına tırmanması bekleniyor.

Her 10 şirketten 9’u karma iş gücü modeline sıcak bakıyor. Teknoloji sektöründe şirketlerin yüzde 64’ü karma iş gücüne geçmiş durumda. Yüzde 33’lük bir kesim ise modeli gündemine aldı.

1-002.jpg

KARMA İŞ GÜCÜ NEDİR?

Karma iş gücü modelinde şirketler, iş gücünü sadece geleneksel kadrolu çalışma modelinde çalışanlardan oluşturmak yerine, ihtiyaçları doğrultusunda gerekli beceri ve yetkinliklere sahip kişilerle belirli süreler boyunca çalışmaya yöneliyor.

İş dünyası bu model sayesinde çeşitliliğe sahip iş gücünü ciddi oranlarda harmanlamış olmanın avantajını yaşıyor. Çalışanlar uzaktan, esnek, kendi ihtiyaçlarına uygun koşullarda iş dünyasının parçası olabiliyor.

2-005.jpg

FIRSAT KAPIDA

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan FlexvisionTech CEO’su Ceyda Süer, karma iş gücü modelinin yaygınlaşmasıyla beraber iş dünyasındaki kadınların büyük bir avantaj yakalayacağını kaydetti. Süer, “Özellikle doğum, evlilik ve eşin iş rotasyonu gibi sebeplerden dolayı mesleğini icra edemeyen kadınlar için büyük bir fırsat kapıda” ifadelerini kullandı.

3-003.jpg

TÜRKİYE’YE ALTIN MADALYA

Aynı zamanda Türkiye Bilişim Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Süer, kuruluşun kadın istihdamı konusunda attığı adımları paylaştı.

Süer şöyle konuştu:

“Bilişim sektörünün kadınlar için büyük fırsat olduğuna ve sektörümüzde kadın istihdamı oranlarının artması gerektiğine inanıyoruz. Uluslararası gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 2000 yılından bu yana Avrupa Profesyonel Bilişim Dernekleri Konseyi’nde ülkemizi temsil eden tek sivil toplum kuruluşuyuz. Bu konseyin teknolojide kadın çalışmalarına yön veren grubundayız.

Kadınların bilişim teknolojisi alanında kariyer yapmalarını ve gençlerin bu alanda çalışmalarını teşvik ediyoruz. Avrupa Profesyonel Bilişim Dernekleri Konseyi, Teknolojide Kadın etkinlik ve girişimlerinin öne çıkmasını sağlamak üzere üç aşamalı (bronz, gümüş, altın) bir ödül programı oluşturdu. Türkiye Bilişim Derneği olarak 24 Kasım 2022’de altın madalya aldık”

4-001.jpg

GENÇ KADINLARA YÖNELİK PROJELER

Kadınlar ve genç kızlar için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında farkındalık çalışmaları yürüttüklerini aktaran Süer, Milyon Kadına Mentor Projesi ile 15-25 yaş aralığındaki gençleri teknoloji sektörünün liderleri ile buluşturduklarını ve projenin lise bacağında Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

TEKNOLOJİDE KADIN İSTİHDAMI

TÜİK’in de dahil olduğu EUROSTAT iş gücü araştırmasına (2022) göre, ülkemizde bilgi iletişim teknolojileri sektöründe toplam istihdamın içinde kadın çalışanların oranı yüzde 16,8. Avrupa’da bu sayı yüzde 18,9’a yükseliyor.

Avrupa’daki kurumlar teknolojik alanlarda çalışanları arasında eşitlik ve çeşitlilik sağlamayı sadece sosyal ya da ekonomik bir sorun olarak değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik konusu olarak görüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.